Τα πρώτα αποτελέσματα της αναδρομικής επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, έκανε γνωστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή για τον κλιματικό νόμο

Ο Κώστας Σκρέκας κατέθεσε στα πρακτικά της συζήτησης τέσσερις λογαριασμούς ρεύματος που φανερώνουν το όφελος που αποκομίζουν οι μικροί της αγοράς από τις επιδοτήσεις. Οι περιπτώσεις αυτές ανήκουν στην κατηγορία προγραμμάτων «Γ22 Επαγγελματικό».  Έτσι, μία επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 9.905 kWh έλαβε αναδρομική επιδότηση 2.255,6 ευρώ και πλήρωσε 1.873 ευρώ.

Ο δεύτερος λογαριασμός αφορούσε σε μηνιαία κατανάλωση ρεύματος 5.183 kWh και ο επιχειρηματίας πλήρωσε 1.031,30 ευρώ έχοντας λάβει έκπτωση 1.401,01 ευρώ. Επιχείρηση με κατανάλωση 4.954 kWh θα πληρώσει 379 ευρώ με την επιχορήγηση να ανέρχεται στα 1.170,57 ευρώ.

Και τέλος επαγγελματίας με μηνιαία κατανάλωση 1.990 kWh έλαβε αναδρομική επιδότηση 493,34 ευρώ και τελικά θα πληρώσει 437 ευρώ…

Σύνοδος

Από βαλκανικές πηγές, μαθαίνουμε ότι η Αθήνα κινείται δραστήρια τις τελευταίες μέρες για να οργανώσει ένα μεγάλο ενεργειακό φόρουμ, με τη συμμετοχή (σχεδόν) του συνόλου των βαλκανικών χωρών. Πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει η συνάντηση να γίνει – αν είναι δυνατό – ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Η προσπάθεια εντάσσεται στην προσπάθεια της Ελλάδας να μετατραπεί και στρατηγικά σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Πρακτικά, ούτως ή άλλως, μέσω των FSRU, θα γίνει.

Τελική ευθεία

Στην τελική φάση βρίσκονται οι προετοιμασίες των τραπεζικών διοικήσεων για τις αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια τους. Θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις πάρει το πράσινο φως, το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΧΣ.

Ήδη η διαδικασία της αναζήτησης των νέων μελών, που θα πλαισιώσουν τα ΔΣ, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μιλάμε για τραπεζίτες (ή πρώην τραπεζίτες)

Όπλα

Και αντιαρματικά Cornet φέρεται να δέχεται πιέσεις για να στείλει ως βοήθεια στην Ουκρανία ο ελληνικός στρατός. Επισήμως, η εκδοχή διαψεύδεται, ανεπισήμως, όμως, πρόκειται για μια πληροφορία που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ώρες.

Γιατί συνιστά πρόβλημα κάτι τέτοιο; Επειδή υποτίθεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος όπλου είναι ακόμα επιχειρησιακά ενεργός για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Επισήμως, πάντως, το Πεντάγωνο το διαψεύδει.

Ινκόγκνιτο

Στην Αθήνα βρέθηκε ινκόγκνιτο για μερικές ώρες την περασμένη εβδομάδα ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης. Μια στενή του συνεργάτης νοσηλεύθηκε σε εδώ νοσοκομείο και ήρθε για να την δει.

Απουσίες

Με την απορία φέρεται να έμεινε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλον Γιουνκέρ: Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μολονότι προσκλήθηκε στο προς τιμήν του δείπνο, στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν εμφανίστηκε;

Κάποια δικαιολογία του είπε βέβαια ο οικοδεσπότης, Γιάννης Στουρνάρας αλλά…

Στο ίδιο δείπνο δεν παρέστη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αλλά αυτός, για άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον νυν πρωθυπουργό (ο οποίος, πάντως, ήταν παρών).

Επίσκεψη

Μαθαίνουμε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σχεδιάζει να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα. Για δεύτερη φορά, μέσα σε έναν χρόνο. Πρόκειται για μια επίσκεψη που περισσότερο θα έχει να κάνει με το ελληνοαμερικανικό λόμπι και τις σχέσεις του μαζί του.

Ο Πομπέο θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος με τους ρεπουμπλικάνους στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Φήμη

Στην αγορά υφέρπει μια πληροφορία, σύμφωνα με τις οποία, δύο ελληνικές αλυσίδες super market ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μια μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία. Κι ότι αυτή η συμμαχία, θα αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς. Λεπτομέρειες προσεχώς.

Πλειοδότης

Δέκα μέρες μετά τον πλειστηριασμό κι ακόμα παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του πλειοδότη που αγόρασε το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά, στην Κάντζα. Τι έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, σχετικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία;

Α) ότι το τελικό τίμημα έφτασε στα 9 εκατ ευρώ

Β) ότι ο πλειοδότης εκπροσωπήθηκε μέσω κυπριακής off shore εταιρίας

Σε κάθε περίπτωση, είναι Έλληνας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories