Στα ρυθμισμένα τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έχουν στρέψει την προσοχή τους οι τραπεζίτες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Την Τετάρτη ήταν η διοίκηση της Eurobank που επιβεβαίωσε τις αυξημένες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τη λιανική τραπεζική, για να ακολουθήσει χθες η Alpha Bank κατά την ανακοίνωση των δικών της αποτελεσμάτων. Πάντως, τόσο ο Φωκίων Καραβίας, όσο και ο Βασίλης Ψάλτης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, σημειώνοντας πως ακόμη και στο κακό σενάριο τα πράγματα είναι ελεγχόμενα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα της Alpha Bank στους αναλυτές κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, μέχρι στιγμής περισσότερα από 9 στα 10 δάνεια που έσκασαν προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο των ήδη αναδιαρθρωμένων ανοιγμάτων. Κι από αυτά σχεδόν το 65% αφορά στεγαστικές ενυπόθηκες οφειλές. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι από τη μία πλευρά το πρόβλημα προς το παρόν αφορά για χρέη για τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί μεγάλες προβλέψεις στο παρελθόν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται και από εγγυήσεις. Άρα, η μεγάλη εικόνα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν αλλάζει ως προς τους στόχους του 2022.

Με τα εξυπηρετούμενα εδώ και χρόνια δάνεια τι γίνεται όμως; Όπως λέει πηγή μας, πρόκειται για χορηγήσεις που δόθηκαν υπό αυστηρούς όρους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές από αυτές έχουν παραμείνει πράσινες παρά τις τρέλες του 2015, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας που ακολούθησαν και της πανδημίας. Ο Πούτιν θα τους τρομάξει και μάλιστα σε μία χρονιά με ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3%;

Πρόβλεψη

Για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το επόμενο οριζόντιο πακέτο βοήθειας προς τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να γίνει κίνηση στα τέλη Ιουνίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Ενδεχομένως, η μετάθεση αυτή να «κολλάει» και με το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, μια στοχευμένη ενίσχυση στα καύσιμα στις αρχές καλοκαιριού. Ειδικά για τα νησιά, όπου εκτιμάται ότι η τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει στα 3 ευρώ σύντομα.

Και οι πλούσιοι έσονται πλουσιότεροι

Οι πολύ πλούσιοι στην Ελλάδα είδαν τις καταθέσεις τους να «αυγατίζουν» κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων σημείωσαν μεγάλη αύξηση από το τέλος του 2019 ως το τέλος του 2021, καθώς εκτινάχθηκαν κατά 19,736 δις. υψηλότερα, υπό την επίδραση της αναγκαστικής αποταμίευσης την περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο, αυτό δε συνεπάγεται ότι όλοι οι καταθέτες αύξησαν κατά το ίδιο ποσοστό τα ποσά που διατηρούν στις τράπεζες. Οι λίγοι που διατηρούν ποσά 1 – 5 εκατ. ευρώ είχαν στη διετία αύξηση καταθέσεων κατά 41,7%, ενώ η ακόμη πιο μικρή ομάδα καταθετών με ποσά 5 – 10 εκατ. ευρώ είχαν αύξηση κατά 52,3%.

Οι πολύ πλούσιοι, με ποσά άνω των 10 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλασίασαν τις καταθέσεις τους (+91,8%). Όμως, όσοι έχουν μέχρι 5.000 ευρώ, είδαν  μείωση καταθέσεων κατά 4,3% το 2021, που εξανέμισε ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του 2020, με αποτέλεσμα συνολικά στη διετία το ποσοστό της αύξησης των καταθέσεών τους να είναι χαμηλό, μόλις 4,4%

Εξορμήσεις

Πρόγραμμα εξορμήσεων στην περιφέρεια κάθε 15 μέρες ζήτησε από τους συνεργάτες του, να του «βγάλουν», ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από το Νταβός. Το νέο κύμα, ως γνωστόν, ξεκίνησε από τη Μαγνήσια και θα συνεχιστεί με την Αχαΐα.

Το Μαξίμου, παρ’ όλα αυτά, διαψεύδει κατηγορηματικά την προοπτική εκλογών τον Οκτώβριο, που εξακολουθεί να δείχνει πιθανή.

Ως προεκλογικό άνοιγμα προς την πλευρά τους αντιμετωπίζουν στο μεταξύ από το ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση Βαρουφάκη «να βάλουμε πλάτη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ΑΕ». Διατυπώθηκε στο συνέδριο του ΜέΡΑ 25.

Ανακατατάξεις

Σε ποιο μεγάλο ξένο επενδυτικό fund φέρεται να συντελούνται ανακατατάξεις στην κορυφή του; Και με αφορμή ποιο project, (στην Αθήνα), το οποίο μάλλον δεν πάει όπως αρχικά υπολογίζονταν.

Ενδιάμεσες

Γιατί η πορεία προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, παρακολουθείται στενά κι από την Αθήνα;

Διότι, πιθανότατα, η πλειοψηφία της Γερουσίας θα περάσει στους ρεπουμπλικάνους. Όποτε θα πάρουν και το πάνω χέρι κι ως προς τις αμυντικές – εξοπλιστικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία…

Επίσκεψη

Η Αθήνα δεν έχει ενημερωθεί, προς το παρόν, για την ακριβή ημερομηνία άφιξης του πρίγκηπα – διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας. Ούτε η Λευκωσία, όπως μαθαίνουμε από εκεί. Λίγες μέρες πριν την άφιξη του, αυτό που γνωρίζουν και οι δυο είναι ότι απλώς, θα έρθει.

Επίσης πληροφορούμαστε ότι ο MBS θέλει να κάνει την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή. Με γεωστρατηγική – ενεργειακή ατζέντα και όχι μόνο. Μάλιστα, η Αθήνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει στάση και στην Άγκυρα.

Η Αθήνα έχει ενημερωθεί επίσης ότι η αποστολή που θα τον συνοδεύει θα είναι πολυπληθής. Σε βαθμό που να δυσκολεύεται να της εξασφαλίσει (πολυτελή) καταλύματα κατά τις ημέρες της εδώ παραμονής της. Τα πεντάστερα στο λεκανοπέδιο είναι όλα overbooked.

Εμβάσματα

Τουλάχιστον άλλο ένα – περίεργο – έμβασμα, με αποδέκτη Μονή του Αγίου Όρους, φέρονται να εντόπισαν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Τράπεζας της Ελλάδας. Και το ερευνούν.

Επίσης, μια από τις πρώτες αποστολές που ανέλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση Ουρανούπολης, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, με αρμοδιότητα τον Άθω, είναι η εξακρίβωση της ταυτότητας επισκεπτών του που έβαλαν το ράσο, μπαίνοντας πρόσφατα στο Άγιο Όρος…

Το βράδυ το Σαββάτου ξεκινά η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη μοναστική πολιτεία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories