Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτύπωσαν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα άνοδος του πετρελαίου στους δείκτες τιμών καταναλωτή, άρα και στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,8%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 7.607 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,29% στις 14.388 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,43% στις 6.468 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η ολλανδική εταιρεία ειδικών χημικών DSM κέρδισε 8%, αφού ανακοίνωσε συμφωνία συγχώνευσης με την ελβετική εταιρεία Firmenich. Επίσης, η γερμανική εταιρεία χημικών Lanxess σημείωσε άλμα άνω του 11% μετά την ανακοίνωση κοινοπραξίας με την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Advent για την εξαγορά της μηχανικής δραστηριότητας της DSM για περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.Οι μετοχές της Unilever σημείωσαν άνοδο 6,4% αφού ο βρετανικός κολοσσός καταναλωτικών αγαθών όρισε τον Αμερικανό ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz στο διοικητικό του συμβούλιο. Στον αντιποδα, οι μετοχές της B&M European Value Retail υποχώρησαν περισσότερο από 15% αφού η εταιρεία ανέφερε σταθεροποίηση μεγεθών για το 2022.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής να περικόψουν το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκαλώντας νέα άνοδο στο πετρέλαιο, το οποίο σημειώνει κέρδη 2%. Και αυτή η άνοδος έρχεται την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι ανησυχητικά.Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση πολύ μικρότερη στο 7,8%. Και μέσα στο κλίμα αυτό οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε συμπληγάδες αναζητώντας τη χρυσή τομή στη νομισματική τους πολιτική, που θα τους επιτρέψει να χαλιναγωγήσουν τις τιμές χωρίς να βυθίσουν την ανάπτυξη.Τα ανησυχητικά αυτά οικονομικά στατιστικά έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Ιουνίου, κατά την οποία οι ευρωπαίοι τραπεζίτες  θα κληθούν να αποφασίσουν πότε θα ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν την εποχή της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των άνευ προηγουμένου αγορών περιουσιακών στοιχείων και οκτώ ετών αρνητικών επιτοκίων.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μισό δισ. τζίρο έφερε το rebalancing

Στα επίπεδα των 890 μονάδων ολοκλήρωσε τον Μάιο το ελληνικό χρηματιστήριο, μαζεύοντας αρκετά τις απώλειες του μήνα, αλλά όχι τόσο ώστε να δώσει το μήνυμα ότι διαθέτει ατσάλινες αντοχές κόντρα στις μεγάλες εστίες αβεβαιότητας που κυριαρχούν παγκοσμίως.

Έτσι ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 890,70 μονάδες με απώλειες 0,12%, με τον τζίρο να αγγίζει τα 523 εκατ. ευρώ, λόγω και των αλλαγών του MSCI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές