Στα επίπεδα των 890 μονάδων ολοκλήρωσε τον Μάιο το ελληνικό χρηματιστήριο, μαζεύοντας αρκετά τις απώλειες του μήνα, αλλά όχι τόσο ώστε να δώσει το μήνυμα ότι διαθέτει ατσάλινες αντοχές κόντρα στις μεγάλες εστίες αβεβαιότητας που κυριαρχούν παγκοσμίως.

Έτσι ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 890,70 μονάδες με απώλειες 0,12%, με τον τζίρο να αγγίζει τα 523 εκατ. ευρώ, λόγω και των αλλαγών του MSCI.

Το ενδιαφέρον άλλωστε σήμερα μονοπώλησαν οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Και η εστίαση δεν ήταν μόνο στην είσοδο της Εθνικής και του Μυτιληναίου, αλλά και στις ήδη ενσωματωμένες μετοχές, καθώς καμία δεν βγαίνει από αυτούς. Αυτό φάνηκε και στον τζίρο που διακίνησαν, με την Εθνική να κάνει 176 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 136 εκατ., αλλά και ο ΟΤΕ 66 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 46 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 31,4 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός

Πάντως, σήμερα οι κινήσεις στην αγορά έγιναν στη σκιά των νέων στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι υπάρχει προβληματισμός στην αγορά για το νέο ρεκόρ πληθωρισμού που υπήρξε τον Μάιο, με τον δείκτη τιμών να αυξάνεται κατά 10,7%, την ώρα που στην Ευρωζώνη ήταν 8,1%. Και σαφώς αυτά τα ποσοστά είναι σημαντική αφορμή αλλαγής του μείγματος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια της τον Ιούλιο.

Επίσης, αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι εάν η ΕΚΤ καταφέρει να ελέγξει τις τιμές χωρίς να επηρεάσει την ανάπτυξη. Και μέχρι να διαπιστωθεί αυτό οι αγορές θα προσπαθήσουν να έχουν πιο αμυντική θέση, σε περίπτωση υποβάθμισης των εκτιμήσεων ανάπτυξης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική υποχώρησε κατά 3,20%, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Coca Cola, Jumbo, Quest και Λάμδα να δέχονται μεγάλες πιέσεις. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Aegean.

Μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Eurobank, Ελλάκτωρ και Motor Oil. Ο Σαράντης και ο ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη 3,85% και 3,27% αντίστοιχα, και ο ΟΤΕ κέρδισε 2,85%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών