Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παρέμεινε ισχυρή, συμβάλλοντας στη στήριξη της οικονομίας εν μέσω αύξησης των επιτοκίων και σύσφιξης των οικονομικών συνθηκών.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 11.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 200.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαΐου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 210.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Κλείνει η ψαλίδα

Την Τετάρτη η κυβέρνηση ανέφερε ότι υπήρχαν 11,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα τέλη Απριλίου. Ενώ το χάσμα εργασίας-εργαζομένων μειώθηκε από 3,6% του εργατικού δυναμικού τον Μάρτιο, παρέμεινε πολύ υψηλό στο 3,3% τον Απρίλιο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να μειώσει τη ζήτηση για εργασία, χωρίς να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας πολύ ψηλά.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν τις 300.000 για να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας.

Πτώση στις απολύσεις

Η ισχύς της αγοράς εργασίας ενισχύθηκε από μια ξεχωριστή έκθεση της παγκόσμιας εταιρείας outplacement Challenger, Gray & Christmas την Πέμπτη, η οποία δείχνει ότι οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 14,7% στις 20.712 τον Μάιο.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι εργοδότες έχουν ανακοινώσει 100.694 περικοπές θέσεων εργασίας, μειωμένες κατά 48% από την ίδια περίοδο του 2021. Αυτό είναι το χαμηλότερο καταγεγραμμένο σύνολο Ιανουαρίου-Μαΐου από τότε που η Challenger άρχισε να καταγράφει τα στοιχεία το 1993.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή