Παρά τη μεγάλη εξάρτησή της από το κομμάτι του HoReCa και τις έντονες ανοδικές τάσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, η εταιρεία Στέλιος Κανάκης κατάφερε να αυξήσει σε επίπεδα προ πανδημίας τον τζίρο και την κερδοφορία της το 2021, με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται και εφέτος.

Ειδικότερα, πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της Στέλιος Κανάκης, η οποία από το 2019 ελέγχεται από τον νορβηγικό όμιλο Orkla Food Ingredients, ενισχύθηκε κατά 21,5% στα 20,96 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 22% και τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά 21,4% σε σχέση με το 2020.

Τα αποτελέσματα προ φόρων εμφάνισαν άνοδο 27,8%  και διαμορφώθηκαν σε 2,5 εκατ. ευρώ εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των πωλήσεων αλλά και στη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων.

Η εταιρεία κατόρθωσε στη περσινή χρήση να αυξήσει σε επίπεδα προ πανδημίας το περιθώριο τόσο της μικτής όσο και της καθαρής κερδοφορίας η οποία ενισχύθηκε κατά 31,2%.

Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που εισήγαγε η εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 επηρέασε το ποσοστό του περιθωρίου κέρδους, που μειώθηκε κατά 32,4%.

Οι στόχοι του 2022

Περαιτέρω ενδυνάμωση μεγεθών προσδοκά για εφέτος η Στέλιος Κανάκης, η οποία παρά την προκλητική συγκυρία εμφανίζει αυξημένους όγκους πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Βασικές επιδιώξεις της Στέλιος Κανάκης παραμένουν: η ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά, η διατήρηση του κύκλου εργασιών της σε σταθερά επίπεδα και, ει δυνατόν, η με ασφαλή βήματα επαύξησή του, η διατήρηση των περιθωρίων καθαρού και μικτού κέρδους και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, προκειμένου να παραμείνει και το 2022 σε κερδοφόρα τροχιά.

Προς αυτή τη κατεύθυνση η εταιρεία επικεντρώνεται στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, στην αξιοποίηση των ωφελειών από την ένταξή της στο πολυεθνικό όμιλο και ιδίως των συνεργειών που μπορούν να προκύψουν τόσο σε προϊοντικό, όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο, στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που θα παρουσιασθεί τόσο στην αγορά του εσωτερικού όσο και ιδίως του εξωτερικού και στη συγκράτηση και περιορισμό των δαπανών.

Ειδικές συμφωνίες με τους προμηθευτές

Αναφορικά με την αύξηση του λειτουργικού κόστους που προκύπτει από τις έντονες αυξήσεις στις πρώτες ύλες η εταιρεία δηλώνει ότι «δεν διαθέτει την σχετική ευχέρεια της άμεσης μετακύλισης τυχόν αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών στις τιμές των προϊόντων».

Προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων των πρώτων υλών, η εταιρεία προχωρά σε ειδικές συμφωνίες με τους προμηθευτές της ενώ παράλληλα προσαρμόσει την τιμολογιακή και εμπορική της πολιτική, ώστε οι όποιες τυχόν αυξήσεις να μην επηρεάζουν την κερδοφορία της και τις εν γένει οικονομικές της επιδόσεις, οι οποίες το 2021 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις