Στόχος του υπουργείου είναι να μην υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Στα τέλη Απρίλιου είχαμε φτάσει περίπου στις 75.000 εκκρεμείς συντάξεις. Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε το πράγμα μέχρι το καλοκαίρι και σε αυτό μας βοηθούν και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε».

Συνεπικουρικά στην γρηγορότερη απονομή των συντάξεων, βοηθούν και οι συντάξεις fast track και συντάξεις εμπιστοσύνης που έχουν νομοθετηθεί και «στηρίζονται στο ασφαλιστικό ιστορικό».

«Υπήρχε ένα γραφειοκρατικό σύστημα που ‘ψείριζε τη μαϊμού’ και βασάνιζε τους ασφαλισμένους χωρίς κανέναν λόγο. Ξέρουμε ότι στο 49% των περιπτώσεων αυτό που λέει ο ΕΦΚΑ και ο ασφαλισμένος είναι το ίδιο. Τι λόγο έχουμε να το ψάχνουμε παραπάνω;».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι κύριες συντάξεις έχουν εκκαθαριστεί πλήρως μέχρι και το 2018.

«Το ’19 έχει μείνει περίπου 1% και ένα 8% έχει μείνει από το ‘20».

Σχετικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους σημείωσε πως πλέον λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους και όχι το 40% όπως στο παρελθόν.

Έτοιμη η συλλογική σύμβαση για εργαζομένους στον επισιτισμό

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η συλλογική σύμβαση για τους 400.000 εργαζομένους στον επισιτισμό είναι σχεδόν έτοιμη.

«Η ηγερία του υπουργικό θέλει η σύμβαση στην εστίαση να γίνει υποχρεωτική όπως έγινε και στα ξενοδοχεία. Θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις ψηφιστεί».

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν παρόμοιο μέτρο και βρίσκεται στην 9η θέση, μετά και τις δύο αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί.

«Από τον Ιανουάριο του ‘23 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό».

Από 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική κάρτα

Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η ηλεκτρονική κάρτα για εργαζομένους σε τράπεζες και σουπερμάρκετ.

Η ψηφιακή κάρτα θα καταγράφει τις ώρες που απασχολούνται οι εργαζόμενοι, άδειες και ρεπό.

«Είναι ένα μέτρο επαναστατικό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το εφαρμόζει. Είναι αίτημα της ΓΣΕΕ που υπάρχει χρόνια και αυτή η κυβέρνηση το κάνει αποδεκτό».

Με την εφαρμογή της κάρτας, η μαύρη εργασία και η υποδηλωμένη εργασία δε θα είναι πια καθεστώς σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος είπε ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax