Σε κόντρα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας εξελίσσεται το ζήτημα της απαίτησης του Ίλον Μασκ για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, καθώς το IG Metall πήρε θέση δηλώνοντας έτοιμο να σταθεί στον πλευρό του προσωπικού που απασχολεί η Tesla στη χώρα. Το ζήτημα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και μέσα από τις θέσεις που έσπευσαν να εκφράσουν έτερες μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτου της χώρας.

Το εμπρηστικό email 

Θυμίζουμε πως χθες είχε δημιουργηθεί σάλος από την δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla απαίτησε μέσω email που απέστειλε προς τους εργαζομένους, είτε να επιστρέψουν στα γραφεία και στα εργοστάσια της εταιρείας για τουλάχιστον 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είτε να παραιτηθούν.

Η Tesla αριθμεί ήδη περίπου 4.000 εργαζομένους στη Γερμανία, ενώ σχεδιάζει να τριπλασιάσει το προσωπικό της σε τουλάχιστον 12.000.

Η απαίτηση του Μασκ δεν βρήκε την ανταπόκριση που ήθελε. Αντιθέτως «αγρίεψε» τα συνδικάτα, με το τοπικό παράρτημα του κορυφαίου συνδικάτου της χώρας IG Metall να ξεκαθαρίζει πως θα στηρίξει οποιονδήποτε εργαζόμενο θελήσει να αντισταθεί στο τελεσίγραφο του Μασκ.

«Όποιος δεν συμφωνεί με τις μονομερείς αυτές απαιτήσεις και θελήσει να βρεθεί απέναντι τους θα έχει όλη την δύναμη των γερμανικών συνδικάτων μαζί του, όπως επιτρέπει και ο νόμος» σχολίασε χαρακτηριστικά η περιφερειακή εκπρόσωπος του IG Metall στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, Μπιργκίτ Ντίτζε.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Tesla έκανε σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια του πρώτου μέγα εργοστασίου της στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στο Γκρουνχάιντε, κοντά στο Βερολίνο-Βραδεμβούργο.

Οι εργαζόμενοι στην μονάδα έχουν ήδη ψηφίσει για την εκλογή 19 εκπρόσωπων τους στο συμβούλιο των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλίζουν την διασύνδεση τους με τα τοπικά, ισχυρά, συνδικάτα ανεξαρτήτως του τι ισχύει για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ. Ο Μασκ είχε εξοργιστεί με την κίνηση αυτή, αλλά δεν μπόρεσε να την εμποδίσει.

Πήραν θέση έτερες βιομηχανίες 

Στη Γερμανία το διάστημα αυτό δεν υπάρχει πια θεσμοθετημένο το καθεστώς της τηλεργασίας, όμως το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πολιτικές ευελιξίας στον χώρο εργασίας, ενώ πολλοί από τους μεγάλους εργοδότες της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποδεχτεί την υιοθέτηση υβριδικών μοντέλων εργασίας, τουλάχιστον όσο η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί.

Πραγματικά, εκπρόσωποι γερμανικών βιομηχανιών αυτοκινήτου έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από το τελεσίγραφο του Μασκ. «Ο υβριδικός τρόπος εργασίας είναι το εργασιακό μοντέλο του μέλλοντος» σχολίασε εκπρόσωπος της Mercedes-Benz. «Έχουμε ριζικά διαφορετική άποψη στο να προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον και να υποστηρίζουμε την ατομική υπευθυνότητα στις ομάδες μας προκειμένου να πετύχουμε μια ισορροπία στην αναλογία απομακρυσμένης και επί τόπου εργασίας» σχολίασε από την πλευρά του ο Γκούναρ Κίλιαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen.

Εκνευρισμένος με τις αντιδράσεις αυτές, ο Μασκ επέλεξε να γίνει ακόμη πιο εριστικός. «Υπάρχουν σαφώς εταιρείες που δεν το απαιτούν αυτό (την προσωπική παρουσία στα γραφεί), όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που κατάφεραν να παράγουν ένα σπουδαίο, νέο προϊόν; Πολύς καιρός σίγουρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.