Μια «ανάσα» από το να μετατραπεί στην πρώτη εταιρεία που θα εξασφαλίσει άδεια για επί πληρωμή διαδρομές με αυτόνομα οχήματα στο Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται η Cruise της General Motors.

Τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν οδηγοί μόνο για λόγους ασφαλείας έχουν γίνει ένα μόνιμο θέαμα στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ αυτά που δεν φέρουν καθόλου οδηγό γίνονται επίσης ολοένα και πιο συνηθισμένα. Η μετατροπή των αυτοκινήτων σε μια νέα επιχείρηση σε μια μεγάλη πόλη των ΗΠΑ θα αποτελέσει ορόσημο στο μακρύ ταξίδι προς την υπηρεσία ταξί χωρίς οδηγό. Η αδειοδότηση είναι το τελευταίο εμπόδιο της Cruise.

Υποστήριξη και επιφυλάξεις

Ομάδες ατόμων με αναπηρία και επιχειρήσεις έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους. Τα μέλη που απαρτίζουν την αρμόδια κρατική επιτροπή γνωμοδότησαν υπέρ της Cruise, λέγοντας ότι η πρότασή της προστατεύει εύλογα την ασφάλεια των επιβατών.

Ωστόσο, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια αξιωματούχοι της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των μεταφορών του Σαν Φρανσίσκο ζητούν από τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς προτού επιτρέψουν στα αυτόνομα οχήματα της Cruise να εισέλθουν στη μεταφορά επιβατών.

«Η ανάπτυξη οχημάτων χωρίς οδηγό σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα θα αύξανε την πιθανότητα μια ασυνήθιστη συμπεριφορά να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο», σημείωναν αξιωματούχοι στην Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Καλιφόρνια, η οποία έχει προγραμματιστεί να εξετάσει την αίτηση άδειας της Cruise την Πέμπτη.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τον Απρίλιο ένα «μπερδεμένο» αυτόνομο όχημα της Cruise μπλόκαρε για λίγο πυροσβεστικό όχημα που ήταν καθ’ οδόν προς πυρκαγιά. Λίγες μέρες νωρίτερα ένα αυτοκίνητο Cruise χωρίς οδηγό σταμάτησε για αστυνομικό έλεγχο, ωστόσο απομακρύνθηκε πριν την ολοκλήρωσή του. Η Cruise υποστήριξε ότι τα αυτοκίνητά της έλαβαν ασφαλείς αποφάσεις.

Waymo και Cruise

Ενώ η Waymo της ανταγωνιστικής Alphabet χρεώνει διαδρομές στα προάστια του Φοίνιξ από το 2018, η προτεινόμενη εγκατάσταση της Cruise στη γενέτειρά της, το Σαν Φρανσίσκο, μια πιο πυκνοκατοικημένη, λοφώδη και απρόβλεπτη περιοχή, θεωρείται από τους ειδικούς της τεχνολογίας η μεγαλύτερη πρόκληση.

Η Waymo προσφέρει στους υπαλλήλους της βόλτες χωρίς οδηγό στο Σαν Φρανσίσκο από τον Μάρτιο ενώ η Cruise προσφέρει δωρεάν δοκιμαστικές διαδρομές αργά τη νύχτα στο κοινό από τον Φεβρουάριο. Η Cruise θέλει να ξεκινήσει να χρεώνει τη μεταφορά επιβατών την ίδια περίοδο, σε μια γεωγραφική περιοχή που αποφεύγει το κέντρο της πόλης.

Πάντως ένα ζήτημα παραμένει άλυτο: Τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν μπορούν πάντα να προβλέψουν σωστά πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι στα μεταβαλλόμενα γεγονότα, δεν μπορούν δηλαδή να συνυπολογίσουν όλους τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.

«Αισθάνομαι ότι η Cruise “έμαθε” από το ότι με χτύπησε και ότι αυτή είναι μια θυσία που έπρεπε να κάνω για να επιτρέψω στην εταιρεία να γίνει “καλύτερη” στην πρόβλεψη καταστάσεων», σχολίασε μέσω email στο Reuters αναβάτης ποδηλάτου που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα με όχημα της Cruise το 2018 στο Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη