Θεαματική μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Το στοιχείο θεωρείται ενθαρρυντικό για την πορεία των ρυθμών ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε κατά 19,1%, που συνιστά την μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 87,1 δισ. δολάρια. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα το έλλειμμα είχε ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ στα 107,7 δισ. δολάρια.

Οδηγός οι εξαγωγές

Παράγοντας-κλειδί για την υποχώρηση του δείκτη στάθηκε η εκτίναξη των εξαγωγών κατά 3,5% στο ιστορικό υψηλό των 252,6 δισ. δολαρίων.

Την ώθηση στις εξαγωγές οδήγησαν κυρίως ο βιομηχανικός εξοπλισμός και οι πρώτες ύλες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα commodities, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα προϊόντα πετρελαίου και τα πολύτιμα μέταλλα.

Είναι γνωστό, εξάλλου, πως οι Αμερικανοί προσπαθούν να καλύψουν, όσο μπορούν, το κενό από τις ενεργειακές ροές της Ρωσίας, ενισχύοντας τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη και όχι μόνο.

Πραγματικά, για το πετρέλαιο και τα προϊόντα του, ο όγκος των εξαγωγών εκτοξεύτηκε στα 27,2 δισ. δολάρια, που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα για τον αμερικανικό κλάδο.

Σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο, κινήθηκαν και οι εξαγωγές τροφίμων.

Την ίδια ώρα οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,4% στα 339,7 δισ. δολάρια τον Απρίλιο.

Ο αντίκτυπος στους ρυθμούς ανάπτυξης

Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ενθαρρυντικά για την διαμόρφωση των ρυθμών ανάπτυξης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 3,23% κατά το πρώτο τρίμηνο, επιβάρυνε το ΑΕΠ συνεισφέροντας στην υποχώρηση του κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα βελτιωθούν σημαντικά έως και στο 4,8% σε ετήσια βάση.

Πάντως, ο δυναμικός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve προκειμένου να καταλαγιάσουν οι πληθωριστικές πιέσεις έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τα επίπεδα ζήτησης. Τα αποθέματα των επιχειρήσεων κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε υπάρχουν μικρές ανάγκες για αύξηση των εισαγωγών, ενώ ανασχετικός παράγοντας για την κατανάλωση είναι και η άνοδος των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή