Ενώπιον του Κογκρέσου αναμένεται να βρεθεί η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν,  προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την παραδοχή ότι έκανε «λάθος» σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός.

Η Γέλεν καταθέτει στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας την Τρίτη και στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της απέναντι στο πληθωριστικό μέτωπο.

Η ρητορική για «μεταβατικό» πληθωρισμό

Υπενθυμίζεται ότι η Γέλεν, στενή συνεργάτις του Τζο Μπάιντεν, ήταν η βασική φωνή, που υποστήριζε ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ήταν «μεταβατικές», ακόμη και σε μια περίοδο που πολλοί αναλυτές και επενδυτές προειδοποιούσαν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να υπερθερμανθεί. Ενώ ως πρόεδρος της Fed, επικρίθηκε το 2017 για το αντίθετο – ψύξη της οικονομίας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που δεν ήρθε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου σχεδιάζουν να κατηγορήσουν την Γέλεν για την εσφαλμένη πρόβλεψή της και τον ρόλο που είχε το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αύξηση των τιμών.

Mea culpa

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γέλεν προχώρησε στην  παραδοχή τους λάθους της σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού ,τονίζοντας ωστόσο ότι η αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο ίδιος υποστηρίζει τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου να επιτύχει τον παραπάνω στόχο.

Σε ερώτηση του CNN, αν η ίδια έκανε λάθος υποβαθμίζοντας την απειλή του πληθωρισμού σε δημόσιες δηλώσεις της κατά την προηγούμενη χρονια, η Γέλεν είπε: «Νομίζω ότι έκανα λάθος σχετικά με την πορεία που θα μπορούσε να έχει ο πληθωρισμός.»

Αναπάντεχα πλήγματα

«Όπως ανέφερα, υπήρξαν αναπάντεχα και μεγάλα πλήγματα για την οικονομία, που ενίσχυσαν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα είδη διατροφής, αλλά και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρέασαν άσχημα την οικονομία μας. Την περίοδο εκείνη δεν είχα κατανοήσει πλήρως τις διαστάσεις αυτές,» είπε η Γέλεν προσθέτοντας ότι τα πλήγματα για την οικονομία κυμαίνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι τα πρόσφατα λοκντάουν για την COVID-19 στην Κίνα.

«Έτσι, τα πλήγματα για την οικονομία συνεχίστηκαν, αλλά ο πληθωρισμός είναι η πρώτη ανησυχία για τον πρόεδρο Μπάιντεν,» είπε η Γέλεν.

Ο Μπάιντεν «πιστεύει δυναμικά και υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Fed για να κάνει τα βήματα που είναι αναγκαία» για τη μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε η Γέλεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...