Ένα χρόνο πριν ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είχε τολμήσει να επιτεθεί δημοσίως κατά της Federal Reserve επιμένοντας πως οι απόψεις της για τον πληθωρισμό είναι λανθασμένες και πως ο αυξημένος πληθωρισμός θα επιμένει για πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν. Σήμερα ο επικεφαλής του Gramercy Fund Management και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE «ξαναχτύπησε» ισχυριζόμενος πως η αμερικανική αγορά δεν έχει δει ακόμη το υψηλότερο σημείο του πληθωρισμού.

Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν 

«Αυτό που με ανησυχεί είναι πως τα στοιχεία μηνιαίας βάσης του Ιουνίου θα είναι χειρότερα από τα στοιχεία μηνιαίας βάσης του Μαΐου. Αυτοί που τολμηρά ισχυρίζονται πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του και θα αρχίσει να κατεβαίνει μπορεί να πρέπει να αλλάξουν την άποψη τους» επεσήμανε, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρώην CEO της Pimco.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή.

Ο τιμάριθμος λιανικής ανέβηκε στο 8,3% τον Απρίλιο, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο σημείο του εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Οι αναλυτές εκτιμούν πως για τον Μάιο ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 8,2%, ήτοι ελαφρά χαμηλότερα αλλά και πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν δούμε το δείκτη υψηλότερα από το 8,5%, ίσως και τον επόμενο μήνα» σχολίασε ο κύριος Ελ Εριάν, εξηγώντας πως οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού διευρύνονται, καθώς οι ενεργειακές τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπως και οι πιέσεις στην αγορά κατοικίας και στα τρόφιμα.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως ο πληθωρισμός έφτασε στο ανώτερο σημείο του» ξεκαθάρισε.

Νέα επίθεση στην Fed

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο δείκτης βρισκόταν στο 5,4% σε ετήσια βάση και η Fed επέμενε πως ο αυξημένος πληθωρισμός είναι προσωρινός, ο κύριος Ελ Εριάν είχε διαφωνήσει κάθετα. Στην πρόβλεψη αυτή επανήλθε και σήμερα επαναλαμβάνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έκανε λάθος, εφαρμόζοντας λανθασμένη πολιτική απέναντι στον πληθωρισμό και ουσιαστικά καθυστέρησε να προχωρήσει σε απόσυρση των μέτρων στήριξης και αύξηση των επιτοκίων.

Μάλιστα, επέκρινε εκ νέου την Fed, με αφορμή τα σενάρια πως μπορεί να σταματήσει προσωρινά την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. «Το χειρότερο πράγμα είναι αυτά τα μπρος-πίσω, η Fed να ανεβάζει τα επιτόκια και μετά να σταματά το Σεπτέμβριο και μετά να ξεκινά πάλι και να σταματά πάλι. Αυτό απλά σημαίνει πως ο στασιμοπληθωρισμός θα επιμείνει για πολύ περισσότερο» εξήγησε.

Πάντως, ο γνωστός οικονομολόγος δεν συμφωνεί με τους συναδέλφους του που βλέπουν αυξημένο ρίσκο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος επέμεινε στην επικράτηση συνθηκών στασιμοπληθωρισμού, όπως έχει δηλώσει κι άλλες φορές, τις τελευταίες εβδομάδες. «Το βασικό σενάριο μου είναι ο στασιμοπληθωρισμός» ξεκαθάρισε.

«Πρέπει να προσέχουμε τι ευχόμαστε.  Εάν πιστέψουμε πως η αγορά εργασίας παραμείνει ισχυρή και οι μισθοί υψηλοί προλαβαίνοντας τον πληθωρισμό, τότε είναι πολύ δύσκολο να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται. Όμως, αν νομίζουμε πως πρόκειται να έχουμε ύφεση, ο πληθωρισμός θα μειωθεί, όμως αυτός δεν είναι μεταβατικός πληθωρισμός που θέλουν όλοι» εξήγησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...