
Για πρώτη φορά τα Ελληνικά Πετρέλαια παρεμβαίνουν ανοιχτά στο φλέγον θέμα των αυξήσεων των τιμών των υγρών καύσιμων που καίει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών Ανδρέας Σιάμισιης επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους των μεγάλων ανατιμήσεων καθώς και κυρίως για τα περιορισμένα περιθώρια παρέμβασης του κλάδου ώστε να περιοριστούν οι τιμές:
«Ότι και να κάνουμε περίπου το 90% της τιμής που φτάνει στον καταναλωτή αφορά το κόστος του προϊόντος και τους φόρους. Το περιθώριο και η ευελιξία που έχουμε σε εμπορικό επίπεδο είναι κάτω του 5%. Και αυτό καθώς πρέπει να καλυφθούν και τα έξοδα μεταφοράς, οι δαπάνες λειτουργίας των εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων. Οι επιχειρήσεις εμπορίας και τα βενζινάδικα υποφέρουν την τελευταία δεκαετία από τη μείωση όγκων. Θα πρέπει τα πρατήρια να διατηρηθούν εν ζωή αλλιώς δεν θα βρίσκουμε καύσιμα. Συνολικά είναι περιορισμένη η δυνατότητα παρέμβασης μας», τόνισε ο CEO των ΕΛΠΕ.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του προς τους μετόχους σημείωσε τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων: «Είναι τα περιθώρια διύλισης, η τιμή του αργού πετρελαίου και η ισοτιμία ευρώ έναντι του δολαρίου. Επηρεάζουν τις τελικές τιμές αλλά και τα αποτελέσματα της εταιρείας. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό».
Έμφαση έδωσε στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: «Η πετρελαϊκή αγορά διεθνώς κινείται με το δολάριο. Κάθε χώρα όμως αυτό πρέπει να το μεταφράζει σε εθνικό νόμισμα. Το γεγονός ότι η ισοτιμία έχει πάει 1,13 έχει βελτιώσει αποτελέσματα μας αλλά έχει προκαλέσει και μία σημαντική επιβάρυνση στην τιμή καταναλωτή. Ένα προϊόν που είναι σταθερά σε δολάριο μεταφράζοντας το σε ευρώ το έχει οδηγήσει να είναι ακριβό», είπε ο κ. Σιάμισιης.
Το κόστος ενέργειας
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ μίλησε επίσης και για το κόστος ενέργειας που επωμίζονται τα διυλιστήρια: «Δυστυχώς όμως όπως όλοι οι καταναλωτές κι εμείς υποφέρουμε από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την υψηλή τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων. Τα διυλιστήρια είναι ίσως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας Η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων οδήγησε σε μία επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας με επιπλέον 150 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του ομίλου Σαν εταιρεία δεν μετακυλίσαμε ούτε ένα ευρώ. Διατηρήσαμε τιμές μας στα ίδια επίπεδα με μία διαφορετική βάση κόστους. Η εταιρεία μας σαν μία σημαντική πηγη καυσίμων θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχει αυτή η αγορά και τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.
Οι εκτιμήσεις για το 2022
Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2022 δεν είναι ευοίωνες. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης «για το 2022 προβλέπεται μία πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση. Τόσο για εμάς σαν εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως και την αύξηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο θέμα των καυσίμων ως αποδέκτες των αυξήσεων. Έχουμε δει κάποιες πρωτοβουλίες που θα απαλύνουν καταναλωτές. Και θα δούμε κι άλλες το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι μία κρίση που δεν θα φύγει στον επόμενο μήνα. Δεν είναι μόνο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρέπει να έχουμε αντοχή και υπομονή στην επόμενη περίοδο στο θέμα των αυξημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων», όπως συνέστησε.
Η Elpedison και η φορολόγηση των εταιρειών ηλεκτρισμού
Ο CEO του ομίλου μίλησε και για τη θυγατρική Elpedison στον τομέα της ηλεκτρικής παραγωγής και εμπορίας ενέργειας.
Με αφορμή το θέμα της φορολόγησης των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, τόνισε πως οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν πάρει από το 2003 που λειτουργούν ούτε ένα μέρισμα από τη δραστηριότητα τους. «Βέβαια», συνέχισε, «είναι στρατηγική μας επιλογή η τοποθέτηση σε αυτήν την δραστηριότητα. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε τη σημασία της δραστηριότητας και τι θα σήμαινε αν δεν είχαμε επάρκεια και καλύπταμε τις ανάγκες με εισαγωγές. Για αυτό η δίωξη των εταιρειών ηλεκτρικής παραγωγής είτε σε προφορικό επίπεδο είτε σε φορολόγηση θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτόμαστε διπλά», κατέληξε
Για ΔΕΠΑ Υποδομών
Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της πώλησης της συμμετοχής των ΕΛΠΕ 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή και θα εισπραχθεί το τίμημα που αντιστοιχεί στα ΕΛ.ΠΕ ώστε το 50% των εσόδων να διανεμηθεί έως επιπλέον μέρισμα στους μετόχους.
Το VISION 2025
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο κ. Σιάμισιης και για την επίτευξη μέχρι στιγμής των στόχων που ετέθησαν στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου VISION 2025 για τον ενεργειακό και εταιρικό μετασχηματισμό των ΕΛ.ΠΕ.
Έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδύσεις στις ΑΠΕ με στόχο τον τετραπλασιασμό του σημερινού χαρτοφυλακίου 300 MW μέχρι το 2026, δηλαδή να ανέλθει στα 1,2 GW. Ο ίδιος επανέλαβε πως στην επόμενη πενταετία οι επενδύσεις στο πλαίσιο του VISION 2025 θα είναι στα 2 δις. ευρώ με το 50% να κατευθύνεται σε ΑΠΕ και καθαρές μορφές ενέργειας.
Άφησε δε, να εννοηθεί πως τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, αν και τόνισε πως είναι πιο σημαντική η οργανική ανάπτυξη μονάδων καθαρής ενέργειας ώστε να επιτευχθεί και ο εθνικός στόχος της πράσινης μετάβασης.
Τέλος ο κ. Σιάμισιης στο σκέλος του VISION 2025 έκανε γνωστό πως στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου θα αλλάξει ο όμιλος την εταιρική του επωνυμία και για το λόγο αυτό θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.
Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής
Ερωτηθείς από μετόχους για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο της Elpedison ισχύος 820 MW είπε πως τις επόμενες εβδομάδες οι μέτοχοι Edison και ΕΛΠΕ θα λάβουν την επενδυτική απόφαση.
Όπως σημείωσε οι σχετικές άδειες έχουν ληφθεί για τις εργασίες, ενώ για την αίτηση που υπέβαλαν τα ΕΛΠΕ για το FSRU στη Θεσσαλονίκη έκανε γνωστό πως στόχος είναι ο εφοδιασμός των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη συμπρωτεύουσα καθώς και του διυλιστηρίου και η καλύτερη διαχείριση του κόστους.
Έρευνες υδρογονανθράκων
Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις μετά την απόφαση της Total να αποχωρήσει.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επανέλαβε, όμως, τη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει το ερευνητικό πρόγραμμα. Εξάρτησε δε, την επιλογή αυτή και από την απόφαση του ΣτΕ.
Μέρισμα
Η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ ενέκρινε τα θέματα που είχαν τεθεί από τη διοίκηση.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και η διανομή του μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς να συνυπολογιστούν τα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών.


Latest News

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα