Με κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί μετά την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει εκτάκτως για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά μετά το sell-off στα ομόλογα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,6%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,66% στις 7.234 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,97% στις 13.433 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,78% στις 5.999 μονάδες.

Έκτακτη συνεδρίαση ΕΚΤ

H προσοχή των αγορών στρέφεται σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία θα συζητηθούν οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά μετά το sell-off στα ομόλογα. Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται με φόντο τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας να εκτινάσσεται πάνω από το 4% αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2014.

Μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη και τις αγορές είναι το κατά πόσο η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια της και ταυτόχρονα να ελέγξει τις αποδόσεις των πιο ευάλωτων χωρών μελών της ευρωζώνης. Αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή συνεδρίαση ενισχύει την προοπτική της ανακοίνωσης ενός νέου μηχανισμού για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους δανεισμού για τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης και την αποτροπή μιας νέας κρίση χρέους.

Κατακόρυφη πτώση των spreads

Μετά την είδηση για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι τιμές στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σημαντικά, οδηγώντας τα spread αποδόσεων σε όλο το μπλοκ χαμηλότερα.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 22 μονάδες βάσης για να κινηθεί οριακά κάτω από το 4%. Είχε ανέβει πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2014 χτες Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Το ευρώ, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1,0470 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκε και η διαφορά (spread) μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων στις 324 μονάδες βάσης, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι όροι δανεισμού σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση παραμένουν εύλογα ομοιόμορφοι. Τα spreads σε άλλες, πιο αδύναμες οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, διευρύνθηκαν επίσης απότομα τις τελευταίες ημέρες, αλλά ακολούθησαν πτωτική πορεία σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές