Με σημαντικά κέρδη κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, αποτυπώνοντας πλέον τις προσδοκίες ότι πιθανόν η Federal Reserve θα κερδίσει τη μάχη του πληθωρισμού, μετά και τη νέα αύξηση του επιτοκίου, η οποία αναμένεται από την τρέχουσα συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,24% στις 30.742 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,40% στις 3.787 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,63% στις 11.004 μονάδες.

FED και επιτόκια

Οι ανοδικές κινήσεις των δεικτών έρχονται καθώς οι επενδυτές αναμένουν απόφαση για αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη. Η αγορά στοιχηματίζει με περισσότερες από 95% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994, σύμφωνα με το δείκτη FedWatch του Ομίλου CME.

Η αλλαγή σε έναν πιο επιθετικό τόνο αυξήσεων των επιτοκίων ήρθε μετά από τις αναφορές ότι οι αξιωματούχοι της Fed σκέφτονταν μια τέτοια κίνηση μετά από τον αυξημένο δείκτη για τον πληθωρισμό και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. «Η αλλαγή της εκτίμησης για αύξηση από 50 μονάδες βάσης σε 75 μονάδες βάσης αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την αποφασιστικότητα της Fed να μείνει πιστή στη δέσμευσή της για σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της LPL Financial.

Στο ταμπλό της Wall Street τώρα, όλοι οι μεγάλοι τομείς εκτός από την ενέργεια είναι στο πράσινο σήμερα. Οι υπηρεσίες επικοινωνίας πρωτοστατούν στο ράλι, κερδίζοντας περισσότερο από 1% χάρη στις εταιρείες τεχνολογίας Meta Platforms, Netflix και Alphabet. Οι μετοχές της Boeing, της Nike και της Goldman Sachs σημειώνον άλμα 4%, 2% και 2%, αντίστοιχα, δίνοντας ώθηση στον Dow.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τη ρητορική και τον τόνο του σχετικά με τη σύσφιξη της πολιτικής της Fed. Η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει επίσης τις προοπτικές της για το επιτόκιο αναφοράς, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί δραματικά αυτή την εβδομάδα εν αναμονή της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, υποχωρούν σήμερα. Το επιτόκιο των 2ετών, το πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης μόνο αυτή την εβδομάδα για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 3,48%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Η Fed «άφησε τον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου. Ως εκ τούτου, οι αγορές μετοχών και πιστώσεων έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη Fed», έγραψε ο Bill Ackman της Pershing Square. «Η εμπιστοσύνη της αγοράς όμως μπορεί να αποκατασταθεί εάν η Fed λάβει επιθετικά μέτρα με αύξηση επιτοκίου κατά 75 μ.β. σήμερα και τον Ιούλιο» και να δεσμευτεί για επιθετικές αυξήσεις έως ότου ο πληθωρισμός «ελεχθεί», πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας απροσδόκητη υποχώρηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο στις ΗΠΑ, καθώς οι αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν εν μέσω ελλείψεων και οι τιμές-ρεκόρ των καυσίμων περιόρισαν τις δαπάνες για άλλα αγαθά. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Απριλίου αναθεωρήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,7% αντί για 0,9%, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street