Ήπια ανοδικά, αλλά με αρκετή επιφυλακτικότητα, κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, προσπαθώντας να απορροφήσει τη νευρικότητα των πωλητών στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο γενικός δείκτης κινείται με κέρδη 0,58% στις 827,62 μονάδες, αν και έφτασε νωρίτερα να σημειώνει άνοδο άνω του 1%.

Η νευρικότητα και το εύθραυστο κλίμα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές μέχρι τώρα στην αγορά, και τουλάχιστον έως ότου πραγματοποιηθεί το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται με φόντο τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας να εκτινάσσεται πάνω από το 4% αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 2014, και με τους επενδυτές να στέλνουν σήμα ότι δεν είναι πεπεισμένοι πως η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και ταυτόχρονα να ελέγχει τις αποδόσεις των πιο ευάλωτων χωρών μελών της ευρωζώνης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή συνεδρίαση ενισχύει την προοπτική της ανακοίνωσης ενός νέου μηχανισμού για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους δανεισμού για τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης και την αποτροπή μιας νέας κρίση χρέους. Βέβαια, είναι δύσκολο να υπάρξουν σήμερα σχετικές ανακοινώσεις, αν και ουδείς το αποκλείει εάν κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες των αγορών, συντηρώντας τη νευρικότητα και στις μετοχικές αγορές.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ΟΤΕ, Εθνική, Σαράντης, Βιοχάλκο, Jumbo, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Quest και Πειραιώς σημειώνουν σημαντικά κέρδη, ενώ θετικά κινούνται οι ΔΕΗ, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Titan. Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι Eurobank και Ελλάκτωρ, με τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο -2,82% και την Τέρνα Ενεργειακή στο -4,68%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών