
Πυριτιδαποθήκη θυμίζει το λεκανοπέδιο Αττικής από τα δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα, σε περιοχές μάλιστα που επλήγησαν πρόσφατα από καταστροφικές πυρκαγιές, όπως τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας αλλά και η Ανατολική Αττική με το πολύπαθο Μάτι. Και ενώ η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, ανησυχία προκαλούν οι εικόνες από τους δήμους Αχαρνών και Κηφισιάς, με οικόπεδα γεμάτα ξερά χόρτα και κλαδιά, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.
Ταυτόχρονα, την ώρα που η καθημερινή άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, το πινγκ πονγκ ευθυνών καλά κρατεί, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν τους δήμους ότι δεν έχουν φέρει εις πέρας το έργο των αποψιλώσεων, τους δήμους να διαμαρτύρονται ότι οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις τους και όλα αυτά ενώ κεντρικό σύνθημα της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι η πρόληψη και η σωστή προετοιμασία.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας. Είναι πολύ επικίνδυνα, με τέτοιες ζέστες ό,τι έχει απομείνει θα καεί. Δεν γίνεται να κάνουμε καθαρισμούς τρεις μέρες πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Αυτό πρέπει να γίνεται όλον τον χρόνο με ένα σύστημα. Δεν μπορεί να γίνεται τώρα. Εδώ έχουμε μεγάλη βιομάζα, τα δέντρα είναι πάρα πολλά, αν αρπάξει μια φωτιά στην Πεντέλη και κατέβει στην Κηφισιά θα καούν σπίτια. Στην Ξενίας τα δέντρα είναι το ένα πάνω στο άλλο. Εχουμε και το Κτήμα Συγγρού δίπλα μας που θέλει προστασία. Αν μπει φωτιά στο Κτήμα, έχει καεί ολόκληρο» καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης, κάτοικος Κηφισιάς, συμπληρώνοντας: «Δίκιο δεν θα βρει κανένας. Το θέμα της μετάθεσης αρμοδιοτήτων στην Ελλάδα είναι φοβερό».

Καθαρισμοί
Από το γραφείο του δημάρχου Κηφισιάς αναφέρουν ότι τα συνεργεία του δήμου έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των αποψιλώσεων σε δημοτικά οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους ενώ έχουν σταλεί 2.000 επιστολές σε δημότες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανταποκρίνονται. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ξεκαθαρίζει ότι το προσωπικό του δήμου εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα ώστε εντός των επόμενων ημερών να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον οι καθαρισμοί των δημοτικών οικοπέδων. Ο ίδιος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κάνει λόγο για παρανόηση της έννοιας της αντιπυρικής περιόδου και επισημαίνει ότι ο νόμος που αφορά τους καθαρισμούς πρέπει να αλλάξει.
«Αντιπυρική περίοδος σημαίνει ότι από 1η Μαΐου εργάζομαι διαφορετικά, παίρνω αυξημένα μέτρα για να προστατεύσω το περιβάλλον και την πόλη μου. Δεν σημαίνει ότι 1/5 πρέπει να τα έχω όλα καθαρά. Η δουλειά αυτή γίνεται τώρα. Στον δικό μας δήμο, που είναι τεράστιος (35 τετρ. χλμ.), μέχρι και τον Σεπτέμβριο αγωνιζόμαστε. Φέτος πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα. Αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανταπόκριση των ιδιωτών. Θα περιμένουμε μέχρι τέλος Ιουνίου και θα αρχίσουν οι επεμβάσεις στις ιδιωτικές εκτάσεις. Πρέπει όμως να προηγηθεί αυτοψία της Πυροσβεστικής και να εκδώσει ο εισαγγελέας παραγγελία για να μπορέσω εγώ, ως δήμος, να παραβιάσω την ιδιοκτησία και να μπω μέσα. Αρα κρίνω ότι αυτός ο νόμος χρήζει βελτιώσεων. Πρέπει να δοθεί δικαίωμα στον δήμαρχο εκεί που η κατάσταση είναι πραγματικά επικίνδυνη να επεμβαίνει άμεσα» σημειώνει ο Γιώργος Θωμάκος.
Από τον φορέα διαχείρισης του Κτήματος Συγγρού, το ΙΓΕ, αναφορικά με τις αποψιλώσεις στο Δάσος Συγγρού, συνολικής εκτάσεως 950 στρεμμάτων, ενημερώνουν ότι τα χρήματα που προορίζονταν για τους καθαρισμούς διατέθηκαν για την αποκατάσταση των καταστροφών από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και ότι τώρα ολοκληρώνεται διαγωνισμός για νέο εργολάβο που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τον καθαρισμό του Κτήματος Συγγρού το ταχύτερο δυνατόν. Προσώρας, ο χώρος παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από ιδιωτική φύλαξη, ενώ θερμικές κάμερες σαρώνουν την πευκόφυτη έκταση για κάθε ενδεχόμενο.
Ιδιώτες
Κραυγή αγωνίας και από τον Δήμο Αχαρνών, όπου από τα 4.000 ιδιωτικά οικόπεδα έχει καθαριστεί μόλις το 10%. «Σε ό,τι αφορά τα κοινόχρηστα, έχουμε καλύψει το 85%-90%, τέλος Ιουνίου θα είμαστε έτοιμοι. Η ανταπόκριση από τους ιδιώτες όμως δεν υπερβαίνει το 10%. Το να αντεπεξέλθει ο δήμος σε 4.000 οικόπεδα είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, δεν έχουμε το προσωπικό, ούτε τα μηχανήματα. Εχω κάνει σχετική επιστολή στην Πολιτική Προστασία του δήμου, θα ενημερώσω και τον δήμαρχο και ο δήμαρχος θα κάνει αυτό που πρέπει» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νικόλαος Ξαγοράρης.
Ιδια εικόνα και στην ανατολική πλευρά του Λεκανοπεδίου, στο Μάτι, όπου κάτοικοι μιλούν για πληθώρα ακαθάριστων εκτάσεων. «Yπάρχουν πάρα πολλά ακαθάριστα, δεν έχει κάνει κάτι ο δήμος από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω. Το λέμε όλοι μεταξύ μας, είναι πολλοί που έχουν τα οικόπεδά τους παρατημένα. Και όταν μιλάμε για ακαθάριστα στο Μάτι, είναι όλα ιδιωτικά. Και στα ιδιωτικά, ελάχιστοι δήμοι κάνουν κάτι, σιγά μην έρθουν να κάνουν σε εμάς. Αλλά σε εμάς, να σας πω την αλήθεια, δεν έχει μείνει και να καεί τίποτα πια».


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς