Ο κόσμος επενδύει ολοένα και περισσότερο σε υποδομές για μια μελλοντική «οικονομία υδρογόνου», η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από ένα ερευνητικό ινστιτούτο του Ριάντ, την οποία δημοσιεύει το Oilprice.com, το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρόλυση θα μπορούσε να αρχίσει να αποστέλλεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ το 2030 σε τιμές αρκετά ανταγωνιστικές με το ευρωπαϊκό υδρογόνο.

Οι ερευνητές βλέπουν επίσης σημαντικές δυνατότητες για υδρογόνο στην εγχώρια βιομηχανία της KSA. Το υδρογόνο και τα καύσιμα με βάση το υδρογόνο θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το γκρίζο υδρογόνο, ενισχύοντας το δυναμικό εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας σε μια σειρά προϊόντων καθώς επιβάλλεται μεγαλύτερο κόστος στις εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως.

Και βλέπουν μεγάλες δυνατότητες τόσο για το μπλε (με δέσμευση άνθρακα) όσο και για το πράσινο (με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) υδρογόνο, με το κόστος τεχνολογίας και παραγωγής να μειώνεται σταδιακά και για τους δύο τύπους. Οι προοπτικές τους για το μπλε είναι πιο θετικές από αυτές ορισμένων πρόσφατων αναλύσεων, οι οποίες προβλέπουν ότι το πράσινο υδρογόνο θα ξεπεράσει την τιμή του μπλε σε πολλές περιοχές του κόσμου έως το 2030.

Αλλά τα προφανή πλεονεκτήματα της Σαουδικής Αραβίας στην παραγωγή υδρογόνου χαμηλού κόστους και των δύο τύπων μπορεί να της επιτρέψουν να αναπτύξει τον καθένα ξεχωριστά μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποστηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, προβλέποντας την περιφερειακή εξειδίκευση εντός της χώρας.

Ρεαλιστικές υποθέσεις

Η έκθεση, «The Economics and Resource Potential of Hydrogen Production in Saudi Arabia» από το King Abdullah Petroleum Studies and Research Center (KAPSARC), εξετάζει ρεαλιστικά σενάρια κόστους με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου στη Σαουδική Αραβία και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η Σαουδική Αραβία είναι ήδη μεγάλος καταναλωτής υδρογόνου για τις βιομηχανίες διυλιστηρίων και χημικών. Πρόκειται για κυρίως «γκρίζο» υδρογόνο που παράγεται με υψηλές εκπομπές άνθρακα. Είναι μακράν ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής του αερίου με περίπου 0,90 $/kg. Αλλά το κόστος του μπλε και ιδιαίτερα του πράσινου υδρογόνου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Περιοχές πράσινο και μπλε

Η τεράστια επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας υποδηλώνει ότι η περιφερειακή εξειδίκευση για την παραγωγή υδρογόνου είναι εφικτή. Η έκθεση KAPSARC βλέπει δύο γενικές περιοχές όπου μοναδικοί συνδυασμοί υποδομών και φυσικών χαρακτηριστικών θα μπορούσαν να κάνουν το κόστος παραγωγής υδρογόνου μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, τόσο για το πράσινο όσο και για το μπλε υδρογόνο.

Πρόσφατη ανάλυση του BloombergNEF, η οποία εξετάζει το κόστος σε 28 χώρες, δείχνει ότι το μπλε υδρογόνο δεν θα είναι βιώσιμο σε πολλά μέρη του κόσμου το 2030. Ακόμη και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με σχετικά φθηνό φυσικό αέριο, το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κοστίσει λιγότερο από το μπλε υδρογόνο το 2030.

«Η ανταγωνιστικότητα του μπλε υδρογόνου θα εξαρτηθεί από την τιμή στην οποία αποκτάται το φυσικό αέριο από την Aramco», λέει ο Antoine Vagneur-Jones, επικεφαλής Εμπορίου και Εφοδιαστικών Αλυσίδων στο BloombergNEF.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green