Λαβρόφ: Οι επαφές με την Ευρώπη δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες μας

«Επεκτείνουμε τις επαφές με την Ανατολή», λέει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Λαβρόφ: Οι επαφές με την Ευρώπη δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες μας

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Η Ρωσία διατηρούσε πάντα επαφές τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, αλλά τώρα η Ευρώπη απουσιάζει από τις προτεραιότητες της Μόσχας.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Πάντα συνεργαζόμασταν με τη Δύση, την Ανατολή, τον Βορρά και τον Νότο. Από τη στιγμή που η Δύση διέκοψε όλες τις επαφές, αντικειμενικά εργαζόμαστε με την Ανατολή, όπως και πριν. Επεκτείνουμε τις επαφές με την Ανατολή, όπως πάντα. Με απόλυτους όρους οι επαφές αυτές αυξάνονται, ενώ αντιθέτως η Ευρώπη έχει εξαφανιστεί από τις προτεραιότητές μας, όπως είναι φυσικό», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την Πέμπτη.

Τι λέει η Μόσχα για την επίσκεψη των «τεσσάρων» στο Κίεβο

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για την επίσκεψη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο. Ο Πεσκόφ κάλεσε τους τρεις ηγέτες να προτρέψουν τον Ζελένσκι «να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (…) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο και θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε πως «αντίθετα, ελπίζουμε πως θα προτρέψουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ζελένσκι, τόσο οι Σολτς και Ντράγκι όσο και ο Μακρόν, ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν το αίτημα της Ουκρανίας ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Όπλα και κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του επανέλαβε είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.

Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη της, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πρότεινε στους τέσσερις ηγέτες περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

Όπλα στέλνει η Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του ανέφερε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία με οικονομική, ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια, ώστε να «μπορέσουν οι Ουκρανοί να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης απέναντι στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού».

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433