Στην υπογραφή του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της εποπτείας των θαλάσσιων μεταφορών, προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως θα βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού και θα μειώσει τις εκκρεμότητες των εξαγωγών.

Το νομοσχέδιο πέρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 369 υπέρ και μόλις 42 κατά.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να «χτυπήσει» τους μεταφορείς των οποίων οι αυξήσεις τιμών έχουν πλήξει τις αμερικανικές οικογένειες. «Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα έξοδα μεταφορών», πρόσθεσε.

Ενίσχυση της FMC

Ο νέος νόμος θα ενισχύσει την Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή (FMC), την υπηρεσία των ΗΠΑ που επιβλέπει την ποντοπόρο ναυτιλία και θα αυξήσει τη διαφάνεια του κλάδου.

Επιπλέον, θα επιτρέπει στην FMC να ελέγχει τις επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών, να εφαρμόζει μέτρα επιβολής και να ζητά τη «συνολική χωρητικότητα εισαγωγών/εξαγωγών» κάθε τρίμηνο. Επίσης θα απαγορεύει στους μεταφορείς να μειώνουν αδικαιολόγητα τις ευκαιρίες για εξαγωγές των ΗΠΑ σύμφωνα με νέους κανόνες που θα καθοριστούν.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την FMC για να εφαρμόσει το νομοσχέδιο «με τρόπο που θα ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «οι μεταφορείς θα συνεχίσουν να μετακινούν ποσότητες ρεκόρ φορτίου και έχουν επενδύσει πολλά στα logistics, γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν την ίδια δέσμευση και να επενδύσουν στις υποδομές».

Σημείο προόδου

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο νέος νόμος «αποτελεί σημείο προόδου, μειώνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά και διασφαλίζοντας δίκαιη μεταχείριση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Πέρα από το νομοσχέδιο για την ναυτιλία, οι Δημοκρατικοί πιέζουν επίσης για λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας αναμένεται να καταγράψουν ρεκόρ τον Ιούνιο, καθώς οι πωλητές λιανικής επιδιώκουν να καλύψουν τη ζήτηση των καταναλωτών και να προστατευθούν από καθυστερήσεις στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής, ανέφερε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικών Πωλήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία