Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων 28 χρόνων, κατά 75 μονάδες βάσης, προχώρησε χθες η Federal Reserve στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακόψει το ράλι του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η επιθετική δέσμευση της Fed για τον έλεγχο του πληθωρισμού έχει ήδη κινητοποιήσει μια σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών που αντικατοπτρίζονται στα στεγαστικά δάνεια και στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και είναι πιθανό να επιβραδύνει τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ενδεικτικό, μάλιστα, του πόσο ανησυχούν για τον πληθωρισμό, είναι ότι στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, έχει αφαιρεθεί η φράση που χρησιμοποιείται εδώ και μήνες ότι η FOMC «αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή». Η δήλωση αναφέρει απλώς ότι η Fed «είναι σθεναρά αφοσιωμένη» στον στόχο.

Εκτιμήσεις

Οι αξιωματούχοι προσανατολίζονται σε σταθερές αυξήσεις επιτοκίων για το υπόλοιπο της χρονιάς, με σενάρια για επιπλέον αυξήσεις 75 μονάδων βάσης και με το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 3,4% στο τέλος του έτους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 και αρκετό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, για να επιβραδύνει σημαντικά την οικονομία τους επόμενους μήνες και να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Ώθηση από Fed

«Δεν επιδιώκουμε να αφήσουμε ανθρώπους χωρίς δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα «δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση».

Ο Πάουελ

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed ήταν από τις πιο νηφάλιες μέχρι σήμερα σχετικά με την πρόκληση του δυσθεώρητου πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν τα γεράκια της τράπεζας και η κυβέρνηση, ο οποίος πρέπει να μειωθεί από το υψηλό 40 ετών όσο γίνεται πιο κοντά στον στόχο του 2% και αυτό χωρίς να επέλθει απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, επισημαίνει το Reuters.

«Ο στόχος μας είναι πραγματικά να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% και η αγορά εργασίας να παραμείει ισχυρή… Αυτό που γίνεται πιο σαφές είναι ότι πολλοί παράγοντες που δεν ελέγχουμε θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να αποφασίσουμε εάν αυτό είναι εφικτό», είπε ο Πάουελ, αναφερόμενος στο ουκρανικό και στις ανησυχίες για τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει δρόμος για να φτάσουμε εκεί… Δεν γίνεται ευκολότερο. Γίνεται πιο δύσκολο», είπε στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα και τον Μάρτιο μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν επιβράδυναν τον πληθωρισμό, αλλά του επέτρεψε να συνεχίσει να επιταχύνεται.

Πάντως, ο Πάουλ δήλωσε, αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας, ότι «ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές για την οικονομία», είπε ο Πάουελ. «Σαφώς, η σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν αναμένω ότι οι κινήσεις αυτού του μεγέθους θα παγιωθούν».

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Οι Αμερικανοί Τραπεζίτες μείωσαν επίσης σημαντικά τις προοπτικές τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αναμένοντας τώρα αύξηση μόλις 1,7% στο ΑΕΠ, από 2,8% από τον Μάρτιο.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, όπως μετράται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκε επίσης στο 5,2% φέτος από 4,3%, αν και ο βασικός πληθωρισμός, που αποκλείει την ταχεία αύξηση του κόστους τροφίμων και ενέργειας, αναφέρεται στο 4,3%, μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη προβολή.

Η δήλωση της επιτροπής ζωγράφισε μια εν πολλοίς αισιόδοξη εικόνα της οικονομίας ακόμη και με υψηλότερο πληθωρισμό.

«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε η δήλωση. «Τα κέρδη θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή