Η υπόθεση της περιουσίας του εκλιπόντος δημοσιογράφου, Γιώργου Τράγκα, ασφαλώς και δεν θα λήξει έτσι εύκολα. Παρά τα τραγικά λάθη, τις παραλείψεις και κυρίως τους φόβους για ελέγχους που έπρεπε να έχουν γίνει εν ζωή στον γνωστό και ως «Θείο», κάποιες διαδικασίες έχουν πάρει το δρόμο τους.
Μια περιουσία που δεν δικαιολογείται και η οποία ακόμη δεν μπορεί να καταμετρηθεί επακριβώς. Ακίνητα σε Μύκονο, Μονακό, Ουάσιγκτον, Μπέβερλι Χιλς, στο Παρίσι, στον Σεντ Τροπέ, αλλά και στην Πολιτεία. Ράβδοι χρυσού, μετρητά, αυτοκίνητα και τραπεζικές θυρίδες αν μη τι άλλο προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα.
Η αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ερευνά το Πόθεν του… Εσχες του Τράγκα, όμως, είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να βρει κάτι και στις offshore που διατηρούσε ο δημοσιογράφος.
Ερευνα, όμως, γίνεται και για δάνεια που είχε πάρει από ελληνικές τράπεζες ο Τράγκας, κι αν αυτά τα δάνεια αποπληρώθηκαν ή… χαρίστηκαν. Αν π.χ. είχε πάρει δάνειο της τάξης των 2 εκατ. ευρώ και από αυτά επέστρεψε τα 500 χιλιάρικα και τα υπόλοιπα πήγαν στην τσέπη.
Είναι σίγουρο ότι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος ψάχνουν για το ποιες τράπεζες έδωσαν δάνεια στον εκλιπόντα, για ποιο λόγο τα έδωσαν κι αν αυτά τα χρήματα αποπληρώθηκαν.
Οι μεγαλόσχημοι που έπαιρναν δάνεια
Βεβαίως, είναι πολλές οι αμαρτίες του παρελθόντος σε ό,τι αφορά κάποιες τράπεζες και επιχειρηματίες, και από το χώρο του τύπου.
Κάποιοι δηλαδή μεγαλόσχημοι, με εκατοντάδες εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους (τους προσωπικούς), έπαιρναν δάνεια για επέκταση δραστηριοτήτων ή τα λεγόμενα factoring. Τα έπαιρναν, αλλά ποιος τα αναζητούσε και ποιος τα αποπλήρωνε;
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Μεγαλόσχημη επιχειρηματική οικογένεια που έπαιρνε εκατομμύρια δάνεια, αν και βούλιαζε η εταιρεία της, δεν τα πλήρωσε ποτέ και «φέσωσε» τους Ελληνες πολίτες που πλήρωσαν άλλωστε τις ανακεφαλαιοποιήσεις;
Παλιές αμαρτίες που οδήγησαν και τη χώρα εκεί που την οδήγησαν…
Η σύμπτωση με τις φθινοπωρινές κάλπες
Πώς τα φέρνει ορισμένες φορές η μοίρα. Και μπορεί να είναι διαβολική σύμπτωση αν έχουμε και αυτό το καλοκαίρι ένα τέτοιο σενάριο, όμως, μόνο η ζωή μπορεί να παίξει τέτοια παιχνίδια.
Ο λόγος για τα σενάρια εκλογών το φθινόπωρο και οι ημερομηνίες που ακούγονται. Δηλαδή 18 Σεπτεμβρίου, 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου.
Αν είναι η πρώτη ημερομηνία τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Και πάμε στη σύμπτωση. Είναι 17 Αυγούστου 2007, ο τόπος θρηνεί δεκάδες νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ηλεία, η οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της, η κυβέρνηση δείχνει να κλυδωνίζεται.
Ο τότε υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωνε τότε ότι «η κυβέρνηση, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, με σοβαρότητα και σιγουριά, απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες, που είναι ο υπέρτατος κριτής της Δημοκρατίας και τους καλεί να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους, δίνοντας ισχυρή εντολή για μια νέα τετραετία».
«Ενώπιον των Ελλήνων πολιτών, στην κρίσιμη μάχη που ακολουθεί θα αντιπαρατεθούμε με το έργο μας, με ηπιότητα και επιχειρήματα, μακριά από οξύτητες του παρελθόντος, με αυτοκριτική και πάνω από όλα με ειλικρίνεια», συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας πως ο λαός συγκρίνει και κρίνει και καλείται να επιλέξει ανάμεσα «σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πισωγυρίσματα και περιπέτειες από την ανακόλουθη πολιτική του ΠΑΣΟΚ».
Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην πρόοδο της οικονομίας, κατέληξε: «Για να συνεχιστεί η καλή πορεία, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
Και αμέσως μετά η συνάντηση του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή με τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, όπου και άνοιξε η προεκλογική περίοδος. Οιβουλευτικέςεκλογέςτου2007διεξήχθησαν στις16 Σεπτεμβρίου.
Πρώτο κόμμα ήλθε ηΝέα Δημοκρατίαμε 41,87% και 152 έδρες, δεύτερο κόμμα τοΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημαμε 38,10% και 102 έδρες, τρίτο κόμμα τοΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδαςμε 8,15% και 22 έδρες, τέταρτο κόμμα οΣυνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράςμε 5,04% και 14 έδρες, πέμπτο και τελευταίο κόμμα οΛαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμόςμε 3,80% και 10 έδρες. Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα τηςενισχυμένης αναλογικής.
Και μια λεπτομέρεια. Η ιστορία λέει ότι ο Καραμανλής τότε έπιασε στον ύπνο την αντιπολίτευση. Ο Γ. Παπανδρέου βρισκόταν σε διακοπές εκείνες τις ημέρες. Ε, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν θέλουν να πάθουν το ίδιο… προετοιμάζονται. Διακοπές μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, είναι η εντολή της Κουμουνδούρου.
Ομοίως και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, γι’ αυτό και ετοιμάζουν ψηφοδέλτια και κάνουν συνεχείς περιοδείες.
Τι ρόλο παίζει ο Ντράγκι για την Ελλάδα;
Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, με τα ελληνοτουρκικά να είναι στο «κόκκινο», και τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, γίνεται η συνάντηση, μεθαύριο Τετάρτη, μεταξύ Μητσοτάκη και Ντράγκι. Παρ’ ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές, υπάρχουν κάποια… συννεφάκια που θα πρέπει να διαλυθούν στη συνάντηση αυτή.
Λένε για παράδειγμα στην Αθήνα, ότι ο «σούπερ Μάριο» δρομολογεί την προώθηση του ισραηλινού φυσικού αερίου, μέσω Αιγύπτου κι από εκεί, δια θαλάσσης, μέσω Ιταλίας, παρακάμπτοντας Ελλάδα και Κύπρο.
Επίσης, ότι ετοιμάζει τη σύγκλιση νέας συνόδου για τη Λιβύη, με την Τουρκία να συμμετέχει, αλλά την Ελλάδα να την βγάζει απ’ έξω, και πάλι χωρίς δικαιολογία.
Αυτά δεν αρέσουν και πολύ στην ελληνική κυβέρνηση και σίγουρα θα συζητηθούν στη συνάντηση των δύο ηγετών.
Κατά τα λοιπά, η Ιταλία φέρεται να κινείται πολύ δυναμικά και στον τομέα της ενεργειακής κρίσης. Κάποιες πληροφορίες, που δημοσίευσε και η εφημερίδα La Repubblica, λένε ότι στο τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης κατάφερε να μεταπείσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαφόν για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου.
«Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα έπρεπε να γίνει;» φέρεται να του είπε ο Ντράγκι. Και ο καγκελάριος, κατά την εφημερίδα της Ρώμης, συμφώνησε ότι -όντως- η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει την παροχή αερίουείναι πολιτικής φύσεως.
Ο Ντράγκι θα επαναφέρει δυναμικά το θέμα της ανώτατης τιμής του φυσικούαερίου στην κρίσιμηευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Και σίγουρα θα το συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διακαής πόθος η συνομιλία με Μπάιντεν
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στο τέλος του μήνα, είναι κρίσιμη από πολλές πλευρές, αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά. Τόσο για να δούμε αν ο Ερντογάν θα τραβήξει το σκοινί και θα καταγγείλει την κυβέρνηση για στρατικοποίηση νησιών, όσο και για το αν θα υπάρξει έστω και μια επαφή του Τούρκου προέδρου με τον Κ. Μητσοτάκη.
Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο που δρομολογείται ή που αποτελεί διακαή πόθο της Αθήνας.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από μια ολιγόλεπτη συνάντηση που θα μπορούσε να έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σημειολογικοί αλλά και λόγοι επικοινωνίας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα. Ειδικά αν στην ίδια Σύνοδο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορέσει να δει τον Μπάιντεν ούτε… από απόσταση.
Κοντή μνήμη του κ. Τσίπρα;
‘Εχει δίκιο το ΠΑΣΟΚ να εξανίσταται όταν ακούει τον Τσίπρα να λέει ότι μόνον αυτός ψήφισε το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ταυτότητα φύλου το 2017.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τον Γιώργο Καπουτζίδη, στο πλαίσιο του AthensPride 2022, είπε θέλοντας να απαντήσει ότι πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πλευρές: «Η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Όσα περάσαμε όσο ήμασταν κυβέρνηση, τα περάσαμε μόνοι μας, δυστυχώς. Τώρα είμαστε αντιπολίτευση, καταθέτουμε μια πρόταση, αλλά θα ήταν χαρά μας να την υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση και να την ψηφίσουμε μαζί».
Για την ιστορία, το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2015 και πέρασε με τις ψήφους βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Υπέρ ψήφισαν μόλις 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες. Από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν 3 «ναι», 5 «όχι» και 1 απών.
Από τους ΑΝΕΛ «όχι» ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά
Να θυμίσουμε ότι ψήφισε υπέρ ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
‘Αρα, λοιπόν, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, τότε Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, πέρασε αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Λαθροχειρία και πάλι από τον κ. Τσίπρα ή κοντή μνήμη;
Υποτίμησαν τη φωτιά στην Εύβοια;
Αν αληθεύει αυτό που μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τι έγινε με τη μεγάλη φωτιά στο Κρεμαστό της Εύβοιας, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Και θα πρέπει η Πολιτική Προστασία να πάρει τα μέτρα της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η φωτιά αυτή που έκαιγε επί ώρες και κινδύνευσαν περιουσίες, υποτιμήθηκε στην αρχή. Επειτα από οργισμένα τηλέφωνα που έπεσαν, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση των εναέριων μέσων και αποσοβήθηκαν τα χειρότερα.
Κάποιοι τοπικοί άρχοντες μάλιστα αναρωτήθηκαν: «Η Εύβοια έχει υπουργό στην κυβέρνηση, δυναμικούς βουλευτές της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται και μια ανάσα από την Αθήνα. Θα εγκαταλειφθεί και πάλι στη μοίρα της;»
Κάτι κινείται με τις νεοφυείς εταιρείες
Κάτι καλό γίνεται με τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Κάτι που αποδεικνύεται και από μια έρευνα με τίτλο «GlobalStartupEcosystemReport (GSER) 2022».
Συγκεκριμένα, η Αθήνα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη, και συγκεκριμένα στις 100 καλύτερες πόλεις για νεοφυείς εταιρείες.
Η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 91η και 100 στα 100 πιο δυναμικά οικοσυστήματα για startups του κόσμου (Top 100 EmergingEcosystems).
Θέλετε να μάθετε τις πρώτες δέκα; Η SiliconValley είναι πρώτη και στη συνέχει Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Βοστώνη και το Πεκίνο.
Την πρώτη δεκάδα της ίδιας λίστας συμπληρώνουν το Λος Άντζελες, το Τελ Αβίβ, η Σαγκάη, το Σηάτλ και η Σεούλ. Το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις που καταφέρνουν να κατακτήσουν μια θέση στη λίστα με τα πρώτα 20 καλύτερα οικοσυστήματα για startups στον κόσμο.
Latest News
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»