Τα χειρότερα έπονται αναφορικά με τις τιμές των τροφίμων προειδοποιεί σε μηνιαίο σημείωμα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχολιάζοντας πως θα συνεχίσουν να καλπάζουν σε ρυθμό ρεκόρ για τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο, παρά τον σημαντικό αγροτικό τομέα που διαθέτει η Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από όσα καταναλώνει. Ωστόσο, αυτό δυστυχώς δεν την θωράκισε από το ράλι των διεθνών τιμών που συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινότητα, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων σαν αποτέλεσμα του πολέμου και της διαταραχής που προκάλεσε σε βασικά προϊόντα.

Καλπάζει ο πληθωρισμός των τροφίμων 

Οι τιμές των τροφίμων στα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 7,5% τον Μάιο, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο τους από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, το 1999. Ο πληθωρισμός των τροφίμων σε ετήσια βάση ξεπερνά τον αντίστοιχο δείκτη σε ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς οι τιμές αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Είδος πολυτελείας τα φασολάκια στην Αυστραλία

Παράλληλα, η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων κατά πάνω από 40% θα κρατήσει ζωντανές τις πιέσεις στο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών, για αρκετούς μήνες ακόμη.

Η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει ψηλά τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά, παρά την ύπαρξη κάποιων ευνοϊκών αντισταθμιστικών παραγόντων, όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Σημείο κλειδί για την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των τροφίμων και την επόμενη χρονιά είναι η εκτόξευση του κόστους των λιπασμάτων.

Τον Απρίλιο η αύξηση έφτασε το 151% σε ετήσια βάση.

Το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους των λιπασμάτων θα απασχολήσει και τους ηγέτες των κρατών μελών, κατά την επικείμενη διήμερη Σύνοδο Κορυφής.

Αλλαγή ρότας από την ΕΚΤ 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, υπό φυσιολογικές συνθήκες, κοιτάζουν πέρα από τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και την επίδραση που μπορεί να έχουν στα επίπεδα του πληθωρισμού. Όμως, αν οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να αυξάνονται, θα επηρεάσουν το κλίμα και τα επίπεδα προσδοκιών στους καταναλωτές, ενώ το ίδιο το συμβούλιο «δεν θα έχει πια την πολυτέλεια να αγνοεί τον πληθωρισμό των τροφίμων», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά και η οικονομολόγος της Capital Economics, Τζένιφερ ΜακΚάουν.

Διαβάστε επίσης: Οι φτωχότεροι θα πληρώσουν περισσότερα για λιγότερα τρόφιμα

Σύμφωνα με την ίδια, αν οι τιμές των αγροτικών commodities συνεχίσουν να ανεβαίνουν, όπως είναι και το πιο πιθανό, τότε θα «ροκανίσουν» τα επίπεδα καταναλωτικών δαπανών κατά 0,7% στις ανεπτυγμένες χώρες.

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ήδη ξεπεράσει το 8%, ήτοι πάνω από τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε το συμβούλιο να αλλάξει ρότα και να στείλει ήδη σήμα για αύξηση των ευρωεπιτοκίων μέσα στον Ιούλιο, αλλά και πάλι τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ