Στην επόμενη φάση περνά ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ του νέου κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Οι τέσσερις μνηστήρες ανοίγουν πια την κυρίως πόρτα της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, ώστε να ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές. Στόχος είναι το έργο, προϋπολογισμού 112,6 εκατ. ευρώ, να έχει προσωρινό ανάδοχο το επόμενο εξάμηνο. Το καινοτόμο περιβαλλοντικά κτηριακό συγκρότημα, που θα αποτελέσει ένα σύγχρονο τοπόσημο στην οδό Πειραιώς στο ύψος του Ταύρου, θα στεγάσει τις υπηρεσίες που σήμερα είναι διάσπαρτες σε 13 διαφορετικά κτήρια καθώς και πάνω από 900 εργαζόμενους. Το όφελος του Δημοσίου θα ανέλθει σε 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα τέσσερα προεπιλεγέντα σχήματα της α’ φάσης περνούν με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Αυτά είναι: Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – Dimand, Intrakat– Redex. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, η οποία εξέτασε και αξιολόγησε τους υποβληθέντες φακέλους, πληρούσαν όλοι τις απαιτήσεις για τη συμμετοχή στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου οι συμμετέχοντες θα διαμορφώσουν με την αναθέτουσα αρχή τις τελικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παραμέτρους του έργου. Το αντικείμενο της προς ανάθεση σύμβασης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή́, ασφάλιση και συντήρηση για κατά μέγιστο 30 χρόνια ενός λειτουργικού́, συγχρόνου κτηριακού συγκροτήματος,  που θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια.

Η έκταση 8.770,23 τ.μ. της οδού Πειραιώς 166 όπου θα ανεγερθεί το κτήριο, βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται ότι στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ υπό τη διαχείριση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Προκειμένου να γίνει αυτό η σχετική έκταση, συνολικού εμβαδού 3.660,72 τ.μ., θα παραχωρηθεί για χρονική διάρκεια 30 ετών. Η παραχώρηση έχει ήδη εγκριθεί από το ΔΣ της εταιρείας. Ουσιαστικά, η εν λόγω έκταση θα αποτελεί πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος και του σταθμού του προαστιακού στο Ρουφ. Για τη διευκόλυνση της ασφαλούς κίνησης των πεζών, θα κατασκευαστεί και πεζογέφυρα επί της οδού Πειραιώς.

Στο πλαίσιο των διαδικασιών ωρίμανσης του διαγωνισμού, προχώρησε και η διαδικασία αναζήτησης τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση μελετών που απαιτούνται για την υποβολή φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πρόκειται μάλιστα για προκαταρκτικό βήμα της έναρξης της Β.I. φάσης, δηλαδή του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει περιθώριο 10 ημερών για την κατάθεση προδικαστικής προσφυγής κατά της πρόσφατης απόφασης έγκρισης του Πρακτικού της Επιτροπής, ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές