Οι ολιγάρχες της Ρωσίας χάνουν τις «παιδικές χαρές» τους. Από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία, μέλη της ελίτ του Κρεμλίνου, όπως το αφεντικό της Rosneft Ιγκόρ Σεχίν, είδαν τα γιοτ τους να κατάσχονται εν μέσω σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Καθώς ψάχνουν μία νέα περιοχή για να εδραιώσουν την παρουσία τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ίσως τραβήξουν το βλέμμα τους.

Τα ΗΑΕ διαθέτουν μία διευρυνόμενη λίστα διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το Ντουμπάι ειδικότερα έχει μια δυτική «αύρα» που το κάνει να μοιάζει με μια πιο θερμή εκδοχή της Μεσογείου. Έχει επίσης υιοθετήσει μια αναμφισβήτητα λιγότερο επιθετική προσέγγιση όσον αφορά τη διερεύνηση της προέλευσης των μετρητών που επενδύονται στην αγορά ακινήτων της χώρας, ακόμα και αν αυτό αφορά άτομα που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα». Πριν από δύο χρόνια, η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, ο κορυφαίος οργανισμός για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον κόσμο, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει να προχωρήσουν σε «θεμελιώδεις και σημαντικές βελτιώσεις». Το 2018, το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών, μη κερδοσκοπικός όμιλος με έδρα την Ουάσιγκτον, εντόπισε πάνω από 40 ακίνητα στο Ντουμπάι που συνδέονταν με επτά άτομα στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Μια πιο σημαντική κινητήριος δύναμη, ωστόσο, είναι η σχετικά ουδέτερη στάση των ΗΑΕ ως προς τη ρωσική επιθετικότητα. Η χώρα απείχε από την πρώτη ψηφοφορία στον ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου μήνα που θα αποδοκίμαζε την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Αν και υποστήριξε μια μεταγενέστερη μη δεσμευτική ψηφοφορία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο de facto πολιτικός ηγέτης των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι, θα σταματήσει να προχωρά σε κινήσεις που να το διασφαλίζουν έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής εξέλιξης . Η χώρα λαμβάνει ολοένα και περισσότερο αυτόνομη θέση ως προς τις σχέσεις με το Ισραήλ και τον πόλεμο στην Υεμένη, ενώ ο πρεσβευτής της στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε την Πέμπτη ότι οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον υποβάλλονται σε «stress test».

Το να λάβουν θέση ανοιχτά κατά της Ρωσίας θα είχε επίσης αρνητικά, δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανταγωνίζονται αντιπάλους όπως η Σαουδική Αραβία για το ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής στην περιοχή του Κόλπου. Η Μόσχα είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στον ΟΠΕΚ+ και τα ΗΑΕ είναι αποτελούν ήδη βασικό προορισμό για Ρώσους τουρίστες – και μετρητά. Τρεις Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη αγκυροβολήσει τα γιοτ τους στο Ντουμπάι. Το 2020, το ανώτατο δικαστήριο του Ντουμπάι απέρριψε αίτημα της συζύγου του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Φαρχάντ Αχμέντοφ να κατάσχει το γιοτ του με το σκεπτικό ότι η συμφωνία διαζυγίου τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύψους 453 εκατομμυρίων λιρών, ήταν αντίθετη με το νόμο της Σαρία.

Η ουδετερότητα των ΗΑΕ μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να διατηρηθεί εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω και η χώρα τεθεί υπό την πίεση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε άντληση ποσοτήτων από τα εφεδρικά πετρελαϊκά αποθέματα. Παρ’ όλ’ αυτά, ολιγάρχες μπορεί σύντομα να κατευθύνουν τα ιδιωτικά τους τζετ προς την κατεύθυνση του.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners