Βουτιά 6 δολαρίων το βαρέλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στη σκιά των πιέσεων που επιχειρεί να ασκήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις Big Oil να συγκρατήσουν τις αυξήσεις τιμών κατά την περίοδο της αιχμής της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν προς Big Oil: Να δώσετε εξηγήσεις για την έλλειψη βενζίνης

Μέχρι τις 10:18 ώρα Ελλάδος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού έπεφταν 5,98 δολάρια ή 5,46%, στα 103,54 δολάρια το βαρέλι. Παρομοίως, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν 5,67 δολάρια ή 4,95%, στα 108,98 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΑ: Αύξηση 10% στις επενδύσεις σε άνθρακα

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Μπάιντεν απευθύνθηκε με γραπτή επιστολή σε στελέχη των Marathon Petroleum Corp, Valero Energy Corp και Exxon Mobil Corp επισημαίνοντας  ότι έχουν μειώσει τη διύλιση πετρελαίου για να ενισχύσουν τα κέρδη τους, σύμφωνα με το Reuters. «Σε περίοδο πολέμου, δεν είναι αποδεκτά τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων ναι είναι πολύ πάνω από το κανονικό και να μετακυλίονται απευθείας στις αμερικανικές οικογένειες δεν είναι αποδεκτά», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η έλλειψη διύλισης οδηγεί τις τιμές της βενζίνης σε υψηλότερα επίπεδα από τις τιμές του πετρελαίου.

Η ίδια επιστολή αποστάλθηκε και σε στελέχη των Phillips 66, Chevron Corp, BP και Shell, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αυξάνει την πιέση στις πετρελαϊκές εταιρείες το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης.

Μείωση φόρου καυσίμων

Σήμερα Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προτείνει την προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου των 18,4 λεπτών το γαλόνι στη βενζίνη, αναφέρει πηγή που γνωρίζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την οποία επικαλείται το Reuters.

Τα αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα για τον Μπάιντεν, με την κυβέρνηση φαινομενικά σε κατάσταση πανικού από τον πληθωρισμό, έπαιξαν ρόλο στο τελευταίο sell off, καθώς οι επενδυτές επηρεάζονται αρνητικά από την αβεβαιότητα, ακόμη και αν είναι παράλογη με φόντο τις ανησυχίες για σφιχτή προσφορά, σχολίασε ο Stephe Innes, της SPI Asset Management.

Συνάντηση με πετρελαϊκές

Εκπρόσωποι επτά πετρελαϊκών εταιρειών πρόκειται να συναντηθούν με τον Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, υπό την πίεση του Λευκού Οίκου να μειώσει τις τιμές των καυσίμων οι οποίες αποφέρουν κέρδη ρεκόρ στους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές