Τι θα γίνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Νεότερα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι έτοιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή να ρίξουν στο σύστημα (taxisnet) τα ποσά των συνολικών ποσών που έχουν λάβει περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εκείνα που θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην εφορία είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε έως 96 δόσεις άτοκα.

Και το ερώτημα είναι γιατί ενώ είναι έτοιμα τα σχετικά αρχεία ακόμη δεν αποφασίζει η πολιτική ηγεσία να τα ρίξει στο σύστημα και να τα δουν οι φορολογούμενοι; Μία απάντηση που δίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση ανεβάζει εφαρμογές που δίνουν χρήματα στους πολίτες δεν θα ήταν πολιτικά σωστό την ίδια στιγμή να ανέβαζε και τα εκκαθαριστικά των επιστρεπτέων. Μία άλλη πιο προωθημένη σκέψη είναι ότι αν τελικά ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές μέσα στον Αύγουστο μήπως εξετάζει πριν ανέβουν τα εκκαθαριστικά να τα «κουρέψει» ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση κάθε μέρα που περνάει και δεν ανεβαίνουν τα εκκαθαριστικά των επιστρεπτέων στο σύστημα οι ελπίδες των εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων που τις έχουν λάβει αναπτερώνονται ότι τελικά είτε δεν θα χρειαστεί να τις επιστρέψουν είτε θα μειωθούν και άλλο.

Οι 700.000 δικαιούχοι έχουν εισπράξει συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και τελικά θα κληθούν να επιστρέψουν κάτι λίγο από 3 δισ. ευρώ σε βάθος 8ετίας.

Οσοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά θα είναι κουρεμένα από 25% έως 50%, ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού. Ως καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ πληρωμής αλλά και αυτής της πληρωμής της 1ης από τις 96 δόσεις έχει οριστεί η 31η Ιουλίου.

Ακριβό μου… dieselοκίνητο

Τελικά φαίνεται πως η επιδότηση στο Diesel κόστισε κάτι παραπάνω στον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιδότηση που ισχύει από την 1η Απριλίου διαμορφώνεται στα 12 λεπτά το λίτρο στο διυλιστήριο, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ, να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση ανέμενε επιβάρυνση 24 εκατ. ευρώ το μήνα λόγω αυτού του μέτρου και τελικά επιβαρύνθηκε με 38,8 εκατ. ευρώ τον μήνα. Σε επίπεδο τριμήνου η επιβάρυνση ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ωστόσο, προκύπτει πως η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης έχει αυξηθεί κατά 30 λεπτά σε σύσκριση με την έναρξη των επιδοτήσεων

Τώρα, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 ένα ποσό της τάξης των 115 εκατ. Ευρώ.

Μένει να δούμε τι θα γίνει τόσο με το τελικό κονδύλι όσο και με το ύψος της τιμής…

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν θα είναι ξενοδόχος;

Μπορεί να έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι την εκλογή νέου προέδρου στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και χθες στο περιθώριο των εργασιών τοις γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ δεν ήταν δυνατόν να μην συζητούνται τα αποτέλεσμα των ζυμώσεων και το ποιος θα διαδεχθεί τον αναμφίβολα επιτυχημένο σημερινό Πρόεδρο, Γιάννη Ρέτσο.

Αυτό που μπορεί σας αποκαλύψει η στήλη είναι ότι ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα είναι πρόεδρος στον ΣΕΤΕ ξενοδόχος αλλά μάλλον θα προέρχεται από τον κλάδο των μεταφορών με την ευρεία έννοια αν και οι υποδομές, όπως π.χ. αεροδρόμια ανήκουν στις μεταφορές. Επίσης πρέπει να πούνε ότι έχει πολλές περγαμηνές.

Αυτά, νεότερα προσεχώς!

Τι ζητούν COSMΟΤΕ, Nova–Wind και Vodafone

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται η εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενόψει των αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το υπό αναστολή τέλος ύψους 10%. Η απόφαση βέβαια κοντοζυγώνει, αφού η παράταση της αναστολής ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα. Οι εγχώριοι παίκτες COSMΟΤΕ, Nova–Wind και Vodafone, έχουν ζητήσει χωριστά, αλλά και δια της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) την εκ νέου άμεση αναστολή του μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα η οριστική κατάργησή του.

Το εν λόγω τέλος – απότοκος του τρίτου μνημονίου – μπαίνει στη λίστα με τα ελληνικά παράδοξα. Επιβάλλεται ως ποσοστό 10% επί του μηνιαίου λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένου του παγίου, προτού υπολογιστεί ο ΦΠΑ, άρα εν συνεχεία φορολογείται εκ νέου! Η αναστολή του ήρθε με την πανδημία το 2020. Ένα μέτρο που το κόστος του εκτιμήθηκε στα 18 εκατ. ευρώ.

Με τις τσέπες, όμως, των καταναλωτών να συμπιέζονται από παντού λόγω ακρίβειας, η επαναφορά του θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε ντόμινο ακυρώσεων στις συνδρομές, πάνω στη στιγμή που η αγορά πάει να σχηματοποιηθεί και να βρει τη δυναμική της, μετά την είσοδο στο παιχνίδι της UnitedGroupκαι τη συνακόλουθη συγχώνευση Nova-Wind. Οι πάροχοι μάλιστα προειδοποιούν ότι η επαναφορά του τέλους συνδρομητικής θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις τους σε δίκτυα νέας γενιάς.

Πρόκειται πάντως για μια «θολή» αγορά, όπου η κυβέρνηση επαναφέροντας το τέλος θα έχει να λύσει έναν ίσως δυσκολότερο γρίφο. Από τη μία, η πίεση από τις ξένες πλατφόρμες (Netflix, Amazon Prime, Apple TV, Disney+) μετρούν περί τους 500.000 συνδρομητές, τυγχάνοντας εγχώριας φορολογικής «ασυλίας». Πράγμα που βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (που έχει περάσει στην εθνική) μπορεί πλέον να αλλάξει. Η επανενεργοποίηση του τέλους αναμένεται να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για ίση μεταχείριση πλατφορμών εσωτερικού και εξωτερικού.

Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε την πειρατεία. Οι πιο επίκαιρες εκτιμήσεις θέλουν τους παράνομους χρήστες σε 700.000 κατ’ ελάχιστον, με τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος να φτάνουν τα 33 εκατ. ευρώ. Όταν συνολικά οι τρεις πάροχοι περιεχομένου έχουν κάτι πάνω από 1,1 εκατ. συνδρομητές. Σύμφωνα δε με ανθρώπους της αγοράς, τα τελευταία δύο χρόνια, η βελτίωση των ευρυζωνικών συνδέσεων και η διείσδυση του streaming έχουν γιγαντώσει το πρόβλημα, βάζοντας εμπόδια σε νέες επενδύσεις σε εγχώριες παραγωγές και νέο περιεχόμενο.

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά…

Ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδούσε πριν από χρόνια:

«Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά, κι απ’ τα πολλά στα λίγα
αχ πώς κατάντησα στη ζωή, κι από το πρώτο το σκαλί
στο τελευταίο πήγα.

Μα κανένας δε μου φταίει για το χάλι μου, σπάσιμο θέλει το κεφάλι μου».

Αυτό μου θύμισαν οι χθεσινοί πλειστηριασμοί για δύο ακίνητα που τελικά έμειναν στα αζήτητα.

Το πρώτο είναι το κτίριο των εγκαταστάσεων της πάλαι ποτέ κραταιάς Ιρις Εκτυπώσεις Α.Ε.Β.Ε. στο Κορωπί. Με τιμή εκκίνησης τα 16,83 εκατ. ευρώ αλλά δεν βρέθηκε κανείς να το «χτυπήσει».

Εχουν γίνει κι άλλες προσπάθειες να πωληθεί αλλά έπεσαν στο κενό ενώ θυμίζουμε πως ο πρώτος πλειστηριασμός πριν από χρόνια είχε τιμή εκκίνησης πάνω από 35 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δημοπρασία ξεκινούσε με 23,1 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι… άφαντοι οι αγοραστές.

Για όσους δεν θυμούνται η μονάδα εκτυπώσεων Ιρις, άνηκε στο παρελθόν στον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και στον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα, «βουλιαγμένες» και οι δύο εταιρείες εδώ και χρόνια.

Από το 2006 μέχρι την κατάρρευσή τους οι δύο επιχειρηματίες είχαν από 50%.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις κάποτε εκτυπώνονταν περί τις 97 εφημερίδες, από τις οποίες 15 ημερήσιες, 33 εβδομαδιαίες, 3 δισεβδομαδιαίες, 6 ήταν κάθε 15 ημέρες και 40 εφημερίδες ήταν ποικίλης περιοδικότητας.

Ενας πραγματικός κολοσσός, που έβγαζε εκατομμύρια κάθε χρόνο, τώρα φαίνεται να έχει… στοιχειώσει.

 … κι απ’ τα πολλά στα λίγα

Το δεύτερο ακίνητο άνηκε κάποτε στον… μεγιστάνα του real estate τις εποχές που έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα. Της οικογένειας Καρούζου, μια αυτοκρατορία που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Το ακίνητο, ένα οικόπεδο στο κέντρο της Γλυφάδας, είναι 2,1 στρέμματα και επισπεύδουσα ήταν η Intrum. Φεύ, κανείς δεν βρέθηκε να πάρει το «χρυσό» οικόπεδο.

Και λέμε «χρυσό» με όλη τη σημασία της λέξης καθώς είχε υποθήκες συνολικού ύψους 53.729.176 ευρώ και ειδικότερα:

Υποθήκη για 20.800.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Κύπρου από τις
9/5/2006,
Υποθήκη για 6.000.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Κύπρου από τις 8/2/2007,
Υποθήκη για 5.000.000 ευρώ υπέρ της Εθνικής Τράπεζας από τις 8/2/2007,
Υποθήκη, για 21.929.176,41 ευρώ υπέρ της ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά από τις 17/4/2015.
Απίθανα πράγματα για μια εποχή ανεξέλεγκτη όπου ο καθένας πουλούσε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς κι έπαιρνε δάνεια.

Για την ιστορία, στο οικόπεδο αυτό φιλοδοξούσαν να φτιάξουν πάρκινγκ με 6 υπόγεια, συνολικής επιφάνειας 9.344 τ.μ., με 205 θέσεις στάθμευσης.

Θυμάμαι μια εποχή, πριν από το 2010 όπου το ελληνικό real estate ήταν συνδεδεμένο με τον Γιάννη Καρούζο (αδερφό του Αντώνη που είχε την πετυχημένη άλλοτε αλυσίδα ένδυσης Carouzos) και τη σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Είχαν φτιάξει δεκάδες εταιρείες κι έφτασαν να κατέχουν

χαρτοφυλάκιο με 200 ακίνητα -κτίρια και οικόπεδα– στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Κι όλοι αναρωτιόταν πώς οι εταιρείες του Καρούζου «χτυπούσαν» ό,τι ακίνητο έβγαινε στην αγορά, προσφέροντας πολλαπλάσιες τιμές.

Όταν έσκασε το σκάνδαλο αποδείχθηκε ότι όλα ήταν «φούσκα» που οδήγησαν σε δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ και φοροδιαφυγή 30 εκατ.

Το «Καρούζος Gate» και μια εποχή απόλυτης χλιδής που όμως στηρίχθηκε σε μια «πυραμίδα», ολοκληρώθηκε με την καταδίκη των κατηγορούμενων το 2018.

Το μέλλον της Attica Bank

Τι θα γίνει με την Attica Bank, αναρωτιούνται όλοι, και πολλοί δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για το μέλλον της μη συστημικής τράπεζας. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι συνεχείς, η αγωνία όμως μεγαλώνει όσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν… βγαίνει και όσο η εξυγίανση δεν προχωρά. Η διοίκηση Ανδρεάδη είναι προσωρινή και κάποιοι άλλοι θα κληθούν να διοικήσουν μια τράπεζα η οποία έχει πολλές και πολυετείς παθογένειες.

Το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 62%, το ΤΜΕΔΕ 14% και η Ellington 9% ενώ αν προχωρήσει ο σχεδιασμός με την αύξηση κεφαλαίου, το ΤΧΣ να πέσει στο 30% με 32% και οι άλλοι δύο να έχουν 68%.

Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να πέσει το χρήμα. Στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ΤΜΕΔΕ και Ellington έδωσαν 55 εκατ. και δεσμεύτηκαν να δώσουν άλλα 125 εκατ. στη δεύτερη.

Όπως, όμως, λένε τραπεζικές πηγές, οι σκελετοί στην ντουλάπα της τράπεζας είναι περισσότεροι απ’ ότι περίμεναν κάποιοι, οπότε και θα πρέπει να μπουν περισσότερα κεφάλαια.

Βεβαίως, ο ξένος επενδυτής, η Ellington ή όποιος άλλος έλθει, θέλει να έχει και το γενικό κουμάντο, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική εξυγίανση.

Να σημειωθεί ότι η Ergon Zenger έχει καταλήξει σε 24 άτομα που διεκδικούν τη θέση του νέο CEO για να καταλήξει στον έναν, στον εκλεκτό.

Κρίσιμες ημερομηνίες για την τράπεζα, η 29η Ιουνίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τριμήνου, η 5η Ιουλίου όπου είναι η τακτική γενική συνέλευση και η 15η Ιουλίου οπότε και θα αξιολογηθούν οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank.

Θα «καρφώσει» ο Φασούλας ξανά;

Θα γίνει ξανά βουλευτής ο Παναγιώτης Φασούλας; Φαίνεται ότι η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ, που διέπρεψε με τον Ολυμπιακό και την Εθνική Ομάδα, θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στον αγαπημένο του Πειραιά.

Ο Φασούλας, πυκνώνει τις συναντήσεις του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συναντήσεις που γίνονται κατά κύριο λόγο στο γνωστό «πολιτικό» στέκι στην Μαντζάρου, όπου ο «ψηλός» βρίσκεται συχνά – πυκνά με φίλους.

Η κάθοδός του στις εκλογές, αναμφισβήτητα μπορεί να φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό στο Λιμάνι και βεβαίως να φέρει και χαρές στη Χαριλάου Τρικούπη.

Στέλεχος σεξιστής

H στήλη τάσσεται υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου και κατά όλων εκείνων των troll, πληρωμένων ή μη, που της επιτέθηκαν σε ένα ακόμη body shaming. Ο ρατσιστικός, φαλλοκρατικός οχετός είναι χαρακτηριστικός σε όσους επιμένουν ότι δεν υπάρχει πατριαρχία.

Μια ερώτηση, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ: Διατηρεί ακόμη στις τάξεις του κορυφαίο στέλεχός του που είναι η επιτομή του σεξιστή; Που έχει κάνει δημόσιο bullying σε βάρος γυναίκας; Ή που έχει επιτεθεί με ανοίκειο τρόπο σε άλλη;

Εμείς ρωτάμε, αλλά κάποιοι τολμούν να απαντήσουν, όσο και προοδευτικοί και αν το παίζουν;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories