Η παρέα των Χανίων

Μια ενδιαφέρουσα παρέα θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, μέσα στις επόμενες ημέρες στα Χανιά. Όπως μαθαίνουμε, αλλά κανείς δεν επιβεβαιώνει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φιλοξενήσει για κάποιες ημέρες στο εξοχικό του σπίτι στα Χανιά το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρέα θα βρεθούν και κάποιοι αμερικανοί γερουσιαστές οι οποίες θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

Η καλοκαιρινή αυτή παρέα, ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη σε μια χρονική περίοδο όπου η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μεγάλη ενώ η Αγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Ουάσιγκτον.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης αυτής, ίσως να γίνει πριν και από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ίσως και μετά.

Εχει, όμως, ιδιαίτερη σημειολογία, ειδικά αν επισφραγιστεί και από μια ολιγόλεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, στο τέλος του μήνα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί δεν πάνε διακοπές. Λες;

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ευχήθηκε καλό καλοκαίρι λέγοντας: «Να πούμε καλό καλοκαίρι τώρα. Εσείς, βέβαια, θα κάνετε, γιατί εμείς….»

Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς και οι εντολές που έχουν λάβει οι υπουργοί είναι «διακοπές μέχρι τις 15 Αυγούστου, μετά ξεχάστε το».

Αραγε να είναι αυτό σήμα για ανακοίνωση πρόωρων εκλογών;

Να «μαντρώνει» τους υπουργούς ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέσα στο καλοκαίρι, διότι μετά θα αναλάβει η… υπηρεσιακή κυβέρνηση;

Ο,τι κι αν συμβαίνει, ακόμη κι αν την τελική απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός, στα υπουργικά γραφεία όλο και περισσότερο γίνεται κουβέντα για τις κάλπες του φθινοπώρου.

Το «μαξιλάρι» θα μας σώσει από την ύφεση

Κορυφαίο τραπεζίτη συνάντησε χθες η στήλη και δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει για τη γνώμη του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τον ρωτήσαμε λοιπόν αν φοβάται μήπως διαψευστούν τελικά οι προσδοκίες για ικανοποιητική ανάπτυξη εφέτος, λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη. «Είμαι απόλυτα αισιόδοξος. Η Ελλάδα δύσκολα θα περάσει σε ύφεση. Αν συμβεί αυτό θα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωζώνη που θα έχει μείωση στο ΑΕΠ της». Μα πώς είσαι τόσο σίγουρος αναρωτηθήκαμε.

«Όταν το κράτος έχει ένα μεγάλο μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων, άνω των 30 δισ. ευρώ, το οποίο εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ μετά το τέλος της πολύ καλής όπως διαφαίνεται τουριστικής χρονιάς, τι να φοβηθώ; Ό,τι και να γίνει τα λεφτά φτάνουν και περισσεύουν για να στηριχθεί η οικονομία αν τα πράγματα δυσκολέψουν», μας απάντησε.

Δε σβήνει η «φωτιά» στα καύσιμα

Να… σβήσει τη φωτιά στις τιμές που προκαλούν οι τιμές στα καύσιμα θα επιχειρήσει σήμερα η κυβέρνηση. Στις 15:00 το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει το δεύτερο πακέτο του fuel pass, το οποίο θα είναι διευρυμένο – σε σχέση με το προηγούμενο – σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα είναι μεγαλύτερο και το τελικό ποσό. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι δε θα είναι επαρκές, καθότι η τιμή στην αντλία ολοένα και ανεβαίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν άνοιξε το πρώτο fuel pass (26 Απριλίου), η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ανερχόταν σε 2,075 ευρώ/λίτρο, ενώ σήμερα διαμορφώνεται σε 2,428 ευρώ/λίτρο, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 17% ή κατά 0,353 ευρώ/λίτρο! Παράλληλα, η άνοδος της τιμής της αμόλυβδης σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης του 50%.

Πρακτικά, κάποιος που χρειαζόταν πέρυσι 100 ευρώ για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες, φέτος χρειάζεται γύρω στα 150 ευρώ. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο οι τιμές των καυσίμων, αλλά και μια σειρά άλλων προϊόντων, τα οποία έχουν ανατιμηθεί.

Ο απόηχος της ήττας Μακρόν και η ατάκα Μελανσόν

Η καμπάνα από την ήττα Μακρόν στις γαλλικές εκλογές ασφαλώς ήχησε δυνατά και στην Αθήνα. Όχι τόσο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ενισχύθηκε η Αριστερά.

Οσο γιατί βλέπουν και στην ελληνική κυβέρνηση ότι ένα σενάριο ακυβερνησίας της χώρας θα μπορούσε να είναι πολύ πιθανό μετά τις εκλογές.

Εκτιμούν δηλαδή ότι θα μπορούσε, ειδικά στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, να υπάρξει κατακερματισμός του εκλογικού σώματος με ενίσχυση των μικρών κομμάτων, ακόμη και «απολογητών» της Μαρίν Λεπέν.

Και κάνουν σκέψεις για το πόσο θα μπορούσε η Ελλάδα να αντέξει μια παρατεταμένη πολιτική κρίση.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που πανηγύρισε για τη δεύτερη θέση της Αριστεράς, πηγές της κυβέρνησης θυμίζουν την εξής ατάκα που είχε πει ο Μελανσόν για τον Τσίπρα το 2018, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μία από τις προσωπικότητες, τις πιο ελεεινές στη πολιτική ζωή της Ευρώπης. Δεν θέλω οι Γάλλοι να πιστέψουν ότι εάν εκλεγώ, θα είμαι ένας Τσίπρας… εγώ θα εφαρμόσω τη δική μου πολιτική».

Γέμισαν τουρίστες τα ταξί

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ο τουρισμός πάει καλά, πέραν από το προφανές, ότι δηλαδή σε όλους τους δρόμους ακούς μόνο… ξένες γλώσσες;

Από την… ταρίφα, δηλαδή από τις κούρσες που παίρνουν τα ταξί από το αεροδρόμιο, κι όχι μόνο. Και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η γνωστή πλατφόρμα Uber, είναι άκρως εντυπωσιακά:

Τον Μάιο, αύξηση 152% στους χρήστες από το εξωτερικό που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και άνοιξαν την εφαρμογή.

Αύξηση 185% στους χρήστες από το εξωτερικό που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να εξασφαλίσουν μια διαδρομή.

Αύξηση 172% στους χρήστες από το εξωτερικό που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να μετακινηθούν από και προς το αεροδρόμιο αυξήθηκαν κατά 172%

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με τον Μάιο του 2019, φέτος τον ίδιο μήνα, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των επισκεπτών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber από το Ηνωμένο Βασίλειο (+28%) και τη Γαλλία (+36%).

Γενικώς, τα νούμερα δεν είναι απλά καλά, αλλά είναι εξαιρετικά ακόμη κι αν συγκριθούν με αυτά του 2019.

Τώρα, αν η αύξηση στα κόμιστρα των ταξί επηρεάσει και την κίνηση, θα το δούμε. Και μην ξεχνάμε: Μια κούρσα από το αεροδρόμιο προς το κέντρο κοστίζει 40 ευρώ…

Τα LGBT+ άτομα στην αγορά εργασίας

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία έρευνας της Delloite για την αγορά εργασίας και τα LGBT+ άτομα.

Τα στοιχεία είναι διφορούμενα, καθώς από τη μια φαίνεται να υπάρχει μια τάση άρσης των ανισοτήτων και του κοινωνικού στίγματος, κι από την άλλη, πάντα υπάρχει ο φόβος των ατόμων αυτών να δηλώσουν ελεύθερα τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται θέτουν την ένταξη των LGBT+ ως προτεραιότητα και ότι αυτό έχει θετικό αντίκτυπο.

Πάνω από 4 στους 10  ερωτηθέντες έχουν βιώσει συμπεριφορές αποκλεισμού στο χώρο εργασίας. Οι συμπεριφορές βιώνονται τόσο σε περιβάλλοντα γραφείου όσο και απομακρυσμένης εργασίας. Σχεδόν οι μισοί (47%) από αυτούς που υποστήριξαν ότι έχουν βιώσει συμπεριφορές αποκλεισμού ανέφεραν ότι τις βίωσαν σε φυσικό χώρο, ενώ το 20% τις βίωσε σε εικονικό περιβάλλον. Το ένα τρίτο (33%) βίωσε αντίστοιχες συμπεριφορές τόσο σε φυσικό όσο και σε εικονικό περιβάλλον. Από όσους αντιμετώπισαν αυτές τις συμπεριφορές, σχεδόν τα τρία τέταρτα κατήγγειλαν την εμπειρία τους στον εργοδότη τους, ενώ 6 στους 10 ήταν ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση που βρήκαν.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι εργοδότες για την προώθηση της ενσωμάτωσης των LGBT+ στο χώρο εργασίας, πολλοί ερωτηθέντες επιλέγουν να μην μοιράζονται τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα του φύλου τους στο εργασιακό περιβάλλον πέρα ​​από τους στενότερους συναδέλφους τους.

Ποιες είναι οι τρεις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας

Η «μεγάλη παραίτηση», η «φτώχεια στην εργασία» και η σύνδεση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, είναι οι τρείς τάσεις στην αγορά εργασίας που παρουσίασαν εξαιρετική «άνθηση» εν μέσω πανδημίας.

Τι είναι – όμως – οι συγκεκριμένες τάσεις που καταγράφουν υψηλά ποσοστά κυρίως στους νέους;

Η μεγάλη παραίτηση: Ένας στους τρεις νέους προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά εάν η προτεινόμενη εργασία δεν καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες (μισθούς κλπ), ενώ το 74% των Ελλήνων εργαζομένων είναι ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία που εργάζονται αυτό το διάστημα. Σημειωτέον ότι η φετινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε με περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας κενές.

Η «φτώχεια στην εργασία»: Ο δείκτης αυτός απεικονίζει  το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας στην εργασία αποτυπώνει το ποσοστό των απασχολουμένων που έχουν ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο του κινδύνου φτώχειας. Το 15% των νέων έως 25 ετών διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο.

Η σύνδεση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής: πρόκειται για μία αναδυόμενη τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, που συνδέει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή, με το 59% να θέτει ως βασική του προτεραιότητα την προσωπική του ζωή έναντι της επαγγελματικής.

Κάποιος να το σκεφτεί δεν υπάρχει;

Κανείς άραγε δεν σκέφτηκε όταν αύξανε τα κόμιστρα των ταξί έως και 30%, ότι υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πολιτών που θα πληγούν καίρια;

Ο λόγος για τους νεφροπαθείς, οι οποίοι κάνουν συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να μεταβούν σε μονάδες αιμοκάθαρσης. Το κόστος πλέον είναι δυσβάσταχτο και θα πρέπει το κράτος να βρει άμεσα λύση.

Με δύο επιστολές τους, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους αρμόδιους υπουργούς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία.

Ζητούν αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τη μετακίνηση των αιμοκαθαιρούμενων ασθενών, από και προς την μονάδα τεχνητού νεφρού (13 μετακινήσεις το μήνα επί 2 φορές).

Τονίζουν δε ότι η αποζημίωση που ισχύει σήμερα έχει υπολογιστεί από το 2013 κι έκτοτε δεν υπήρξε καμιά αναπροσαρμογή.

Δεν είναι όλα οικονομικά, λοιπόν. Είναι και θέμα ανθρωπιάς.

Το βλέμμα στο Στρασβούργο

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το διήμερο 5-6 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Και δεν είναι μόνο η συγκινητική εκδήλωση που έχει ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ για την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου που θα πάρει το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου». Είναι κι ότι στις 5 Ιουλίου θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πληροφορίες λένε ότι η παρέμβαση που θα κάνει για τα ελληνοτουρκικά θα είναι ανάλογη εκείνης στην αμερικανική Γερουσία, θέλοντας να διεθνοποιήσει ακόμη περισσότερο τις τουρκικές προκλήσεις.

Τώρα, αν θα μείνει στο Στρασβούργο για να πάει και στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πολιτικοί αντίπαλοι που αλληλοχτυπήθηκαν. Όμως, πάντοτε υπήρχε σεβασμός του ενός για τον άλλον.

Λέτε να πάει ο κ. Μητσοτάκης για να «μπει στο μάτι» του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατηγορείται ότι αντιγράφει τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ;

Ποιος θα είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός και για πόσο;

Ποιος θα γίνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αν ο κ. Μητσοτάκης προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον φθινόπωρο;

Οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος κορυφαίος δικαστικός. Πόσο θα μείνει στη θέση αυτή;

Μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, κι αν αυτό είναι αδύνατο με την πρώτη αναμέτρηση θα πάμε σε δεύτερη με την ελπίδα να μην υπάρξει άλλη ακυβερνησία. Οι ειδικοί προσδιορίζουν αυτό το χρονικό διάστημα σε 65 ημέρες, δηλαδή δύο εκλογικές αναμετρήσει με απλή και ενισχυμένη αναλογική.

Ηρθε η… γλυκιά ώρα της ΙΟΝ;

Ένα και μοναδικό θέμα έχε η έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΟΝ για την 1η Ιουλίου: Την έγκριση και χορήγηση άδειας για την πώληση μετοχών κυριότητας της εταιρείας σε συνδεδεμένα μέρη – παροχή εξουσιοδοτήσεων.

Φαίνεται ότι εκείνο το «μελλοντικά», που αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς του 45% της εμβληματικής σοκολατοβιομηχανίας από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, έφτασε και μάλιστα ιδιαίτερα σύντομα.

Συγκεκριμένα σε εκείνη την ανακοίνωση, στα τέλη Μαρτίου, έλεγε πως «ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποκτώντας  αρχικά το 45% των μετοχών, ενώ μελλοντικά θα δύναται να αποκτήσει και την πλειοψηφία τους».

Για το πόσο θα είναι το επιπλέον ποσοστό της ΙΟΝ, που θα αποκτήσει αυτή τη φορά ο πολυσχιδής επιχειρηματίας, θα φανεί σε 10 ημέρες. Πάντως, αυτό που ακούγεται είναι το νούμερο 30. Ίδωμεν…

Ψώνια από τον κολοσσό του διαδικτύου

Τα νούμερα ζαλίζουν και αναδεικνύουν τη δυναμική που έχουν οι online αγορές, τα ψώνια δηλαδή μέσω πλατφορμών.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα GLAMI, εξαγόρασε το Stileo, το πιο επιτυχημένο Ιταλικό fashion aggregator.

Η νέα πλατφόρμα λοιπόν θα έχει παρουσία σε 14 ευρωπαϊκές αγορές, με περισσότερους από 47 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα και περισσότερες από 500.000 παραγγελίες μηνιαία με στόχο να φτάσουν στο ένα εκατομμύριο.

Και ύστερα περιμένουν οι καταστηματάρχες να δουν άσπρη μέρα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories