Κλείδωσε η κάλπη;

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, μάλλον το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει «κλειδώσει».

Αν και ο Κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που θα αποφασίσει, σταθμίζοντας τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, όλα δείχνουν ότι οι κάλπες είναι πιο κοντά από ποτέ.

Διότι το γεγονός και μόνος ότι φέρνεις θετικό μέτρο για τους αγρότες, από το Νοέμβριο στις αρχές Αυγούστου, αυτό κάτι λέει.

Και μιλώ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο. Αντί να πάρουν τα λεφτά το χειμώνα, θα τα πάρουν καλοκαίρι. Αν μη τι άλλο κάτι δείχνει αυτό.

Φυσικά όλο το κλίμα στο υπουργικό και οι ανακοινώσεις μετά «μύριζαν» προεκλογική περίοδο. Εξαγγελίες, διπλασιασμός των επιδοτήσεων για τα καύσιμα, έρχεται και η παρέμβαση για το ρεύμα, αλλά και κουβέντες του τύπου: «Θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία, αλλά δεν θα αντέξει η χώρα μια παρατεταμένη τοξική προεκλογική περίοδο».

Θέλουν να τελειώνουν

Όλα, λοιπόν, δείχνουν εκλογές και οι πιθανές ημερομηνίες γνωστές. 18 Σεπτέμβρη λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε αρχές Οκτωβρίου, 9 ή 16, να έχουμε και τις δεύτερες εκλογές και να μην μπούμε στο «μαύρο» χειμώνα με εκκρεμότητες.

Και δεν τα λέμε αυτά εμείς. Τα δείχνουν οι πράξεις των υπουργών και βουλευτών.

Για παράδειγμα τι νόημα έχει να κάνεις… μετατάξεις στα πολιτικά σου γραφεία, υπαλλήλων που προέρχονται από την εκλογική σου περιφέρεια;

Ή να έχεις ετοιμάσει ατζέντα με εξορμήσεις και ομιλίες σε πόλεις και χωριά;

Αυτό το… άτιμο το 2%

Βραχνάς για το άνοιγμα της κυβερνητικής βεντάλιας παροχών και επιδομάτων αποτελεί το 2%. Και δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο. Αλλά ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022. Για να μην οργιάσουν οι αγορές αλλά και οι δανειστές (μπορεί να βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες παραμένουν).

Δύσκολη εξίσωση και δύσκολες αποφάσεις σε ένα έτος όπου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι ανεξάντλητα- ενόσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης και πίεσης των πολιτών.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την επιδότηση στα καύσιμα εξήγησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος. Βάσει της υπεραπόδοσης των εσόδων θα αποφασιστεί αργότερα αν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω παρεμβάσεις.

Το συνολικό κόστος των νέων επιδοτήσεων διαμορφώνεται στα 375 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά τα μέτρα στήριξης εφέτος  φτάνουν στα 3,1 δισ. ευρώ.

Μείωση ΕΦΚ: Το καλοκαίρι όχι, αλλά το φθινόπωρο;

Και γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μείωση των φόρων στα καύσιμα όπως έχουν κάνει κάποιες άλλες χώρες αλλά ακολουθεί επιδοματική πολιτική; Αυτή την ερώτηση θέτουν σε κορυφαίους υπουργούς στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και δημοσιογράφοι.

Λένε μάλιστα, ότι αντί να δίνονται επιδόματα (όπως έκανε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ την κρέμαγε στα μανταλάκια) που εξανεμίζονται με τις αυξήσεις στις αντλίες γιατί δεν δεν μειώνουν τους έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

«Για δημοσιονομικούς αλλά και… κοινωνικούς λόγους», απαντούν κυβερνητικά στελέχη.

Για το μεν τελευταίο εξηγούν ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει κοινωνική στόχευση δηλαδή να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους και όσους έχουν ανάγκη. Και μία οριζόντια μείωση δεν θα έσβηνε τις φωτιές σε όσους έχουν ανάγκη.

«Σε καιρούς κρίσεων η επιδοματική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική, δεν μπορούν να στηριχθούν όλοι το ίδιο», λένε.

 Άλλο στέλεχος της κυβέρνησης βάζει τον παράγοντα των εσόδων από τον τουρισμό. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ δεν κατανέμονται το ίδιο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Είναι περισσότερα κατά 70%-80% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια μείωση κατά 40 λεπτά θα κόστιζε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ετησίως ή 800 εκατ. ευρώ για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καθότι είναι αυξημένη και η κατανάλωση λόγω της έλευσης τουριστών, τονίζουν. Ενώ τώρα, η κυβέρνηση δίνει περίπου 325 εκατ. ευρώ για την επιδότηση καυσίμων.

Αρα τι να εικάσει η στήλη; Ότι ορθώς η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΕΦΚ το καλοκαίρι για να μη χάσει τεράστια έσοδα, αλλά θα το κάνει το φθινόπωρο που το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο; Ας πούμε κατά Σεπτέμβρη μεριά, ίσως ως μια εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και λίγο πριν από τις εκλογές;

Λέτε να πάμε… ταμείο με την πρόβλεψη που κάνουμε;

Το FuelPass και η τεχνολογία NFC

Οι δυνητικοί δικαιούχοι για το Fuel Pass 2 είναι 3,1 εκατ. από τους συνολικά 3,5 εκατ. Ιδιοκτήτες. Πάντως η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι πως αίτηση θα πραγματοποιήσουν περί τα 2,5-2,7 εκατ. δικαιούχοι

Για το Fuel Pass 1, οι δυνητικοί δικαιούχοι ήταν σχεδόν 3 εκατ., ενώ έκαναν αίτηση μόλις 2,3 εκατ. πολίτες. Από αυτούς μόνο το 20% είχε κάνει χρήση ψηφιακής κάρτας, ήτοι 460 χιλιάδες πολίτες. Αυτό συνέβη καθότι πάρα πολλοί δεν διέθεταν την τεχνολογία NFC στα κινητά τους, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι το ποσό ήταν μικρό, όπως άλλωστε παραδέχθηκε χθες κάποιο ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με δημοσιογράφους.

Από εκεί και πέρα, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση επέλεξε τη μεγαλύτερη αύξηση της επιδότησης μόνο μέσω ψηφιακής κάρτας (15 ευρώ) για να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα πάνε προς αυτόν τον σκοπό και θα…επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία, μέσω του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Κι αυτό, καθότι η επίδοση του επιδόματος σε λογαριασμό δε θα εξυπηρετούσε έναν τέτοιον σκοπό, ούτε δημοσιονομικά, ούτε και σε ό,τι αφορά την κουλτούρα πληρωμών.

Η δεξιά της Δεξιάς… δεν πουλάει

Τι γίνεται στα δεξιά της Δεξιάς; Κι ανησυχεί ο Μητσοτάκης από τα κόμματα και τους… κομματάρχες που έχουν μαζευτεί εκεί και επιδιώκουν την είσοδό τους στη Βουλή;

Ρωτήσαμε ανθρώπους που γνωρίζουν τη δεξιά (και ακροδεξιά) πολυκατοικία και μας είπαν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.

Όπως π.χ. ότι τον μόνο που βλέπουν να μπαίνει στη Βουλή στις επόμενες (απανωτές) αναμετρήσεις, είναι τον Βελόπουλο. «Εχει ισχυρό ρεύμα στη Βόρεια Ελλάδα», λένε με νόημα.

Από εκεί και μετά, ανησυχία προκαλεί ασφαλώς η κινητικότητα του Ηλία Κασιδιάρη, καίτοι φυλακισμένος, ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα σα να μη συμβαίνει τίποτε.

Οι φήμες λένε ότι έχει κλείσει συμμαχία με «σκληρό» ακροδεξιό, εξ Αχαϊας ορμώμενο, ο οποίος έχει έναν πολιτικό φορέα, άκρως εθνικιστικό.

Ο Κασιδιάρης «πουλάει» σε διάφορους κύκλους και σε τμήματα της νεολαίας για τα οποία είναι ο «Λιάκος» που έρχεται να καθαρίσει.

Τα υπόλοιπα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δε δείχνουν καμιά αξιόλογη δυναμική, κάποιο ρεύμα που θα τους οδηγήσει στη Βουλή, ακόμη και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

«Με τη Λατινοπούλου θα κερδίσουν εκλογές οι ΄΄καμπαλέρος’’, δηλαδή Μπογδάνος, Κρανιδιώτης, Τζήμερος;», αναρωτιούνται κάποιοι.

Πάντως, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλες κινήσεις στα δεξιά που περιμένουν να απορροφήσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Όλα καλά με την περιουσία του Τράγκα;

«Σφάζονται» μαθαίνω οι διάφορες ελεγκτικές υπηρεσίες στη χώρα, για το πώς ο Γιώργος Τράγκας έχτισε ολόκληρη αυτοκρατορία κάτω από τη μύτη τους. Κανείς, μέχρι που πέθανε ο δημοσιογράφος, δεν είχε καταλάβει(;) το ύψος των περιουσιακών στοιχείων;

Μάλιστα, όπως μας έλεγε παράγοντας της αγοράς, «εγώ αν ξεχάσω να δηλώσω κανέναν ανενεργό λογαριασμό στο Πόθεν Εσχες μου, τρέμω μη με καλέσουν σε… απολογία. Και ο Τράγκας είχε εκατομμύρια, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ;»

Εύλογη η απορία, αφού δεν ήταν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού για να ξεφεύγει από τις αρχές.

Και κάτι ακόμη που ακούγεται. Καλή η δέσμευση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Αλλά για ποια περιουσία αναφέρονται;

Διότι ακούγεται ότι αφορά μόνο την περιουσία στην Ελλάδα. Όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ακόμη και να πουληθούν από τους κληρονόμους. Λέτε;

Ο Μπακόλας και ο Στουρνάρας

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στον Ιανό.

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ανέστη Μπακόλα με τίτλο: «Δημήτρης Αθ. Μπακόλας – Πρωταγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στη Ρούμελη».

Το βιβλίο αναφέρεται στον Δημήτρη Μπακόλα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς, αφού τον πρόδωσαν κάποιοι σύντροφοί του.

Γράφτηκε με σημειώσεις του αδερφού του, Θανάση, αλλά ολοκληρώθηκε από τον γιό του, τον Πρόεδρο της European Profiles S.A., Δημήτρη Μπακόλα.

«Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω τον πατέρα μου, Δημήτρη Αθανασίου Μπακόλα. Δολοφονήθηκε πολύ νέος, 33 χρονών, με εμένα νήπιο 5 μηνών. Έμαθα κάποια πράγματα γι’ αυτόν από αφηγήσεις γνωστών, συγγενών και κάποιων συνεργατών του, αλλά περισσότερα από μια σειρά βιβλίων αφιερωμένων στην Αντίσταση, το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, που έχουν αναφορές σ’ αυτόν και τη δράση του», έγραψε στον πρόλογο.

Μεταξύ αυτών που θα μιλήσουν είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Ισως γιατί και ο πατέρας του κεντρικού τραπεζίτη, Θανάσης Στουρνάρας, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο εκείνα τα ταραγμένα χρόνια, ως καθοδηγητής του ΕΑΜ σε Εύβοια και Φθιώτιδα

Γάμος και χαρές στο Μαξίμου

Γάμος, κουφέτα και χαρές στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι ακριβώς στην Ηρώδου Αττικού, αλλά στην Τζιά, όπου το Σάββατο θα παντρευτούν δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, η Κύρα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Χρήστος Ζωγράφος, αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο τύπου, αποφάσισαν να τελέσουν το γάμο τους, ο οποίος σίγουρα θα συγκεντρώσει αρκετούς πολιτικούς, καθώς και οι δύο είναι εξαιρετικά παιδιά και ιδιαίτερα συμπαθείς στους κύκλους της κυβέρνησης, κι όχι μόνο.

Δεν αποκλείεται στο γάμο να πάει και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Λέτε να παντρεύονται Ιούνιο για να προλάβουν να κάνουν και μήνα του μέλιτος; Γιατί από Αύγουστο, αν ισχύουν όσα ακούμε, ξεκινά παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και που να αφήσουν τις κάλπες να τρέχουν για κουφέτα…

Ούτε μαντήλι να κλάψουν…

Τρείς φορές έχει αναβληθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και τώρα έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουνίου. Πολλοί αναρωτιούνται προς τι αυτές οι αναβολές, τι σημαντικό είναι αυτό που πρέπει ή δεν πρέπει να συζητηθεί στο ΣΑΣ; Πάντως αυτό που σχολιάζεται έντονα στους διαδρόμους του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι το γεγονός ότι κάποιοι προωθούν την ιδέα δημιουργίας νέων αγόνων γραμμών. “Εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε”, “χρωστάμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες που εξυπηρετούν ήδη τις υφιστάμενες γραμμές και εμείς, σκεφτόμαστε την δημιουργία και νέων”, “Τι του λείπει του ψωριάρη φούντα με μαργαριτάρι” είναι ορισμένες ατάκες που ακούγονται…

Στο… σφυρί 75 ξενοδοχεία

Ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, βγαίνει τις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, στο σφυρί. Συγκεκριμένα, πρόκειται να πωληθεί το γνωστό χαρτοφυλάκιο Tethys που ανήκει στην IntrumHellas. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ύψους άνω των 290 εκατ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ουσιαστικά θα πωληθούν 75 ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτουν συνολικά 4.300 δωμάτια με το 50% αυτών να είναι στα νησιά και κυρίως Μύκονο, Σκιάθο, Κέρκυρα, Κρήτη, Κω.

Τα 13 από αυτά τα ξενοδοχεία θεωρούνται μεγάλα, έχουν δηλαδή δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων κα 42 είναι μεταξύ 20 και 100 δωματίων ενώ τα υπόλοιπα είναι μικρά, έως 20 δωμάτια δυναμικότητα δηλαδή.

Οι ενδιαφερόμενοι πολλοί, όπως: PIMCO, Carval, Apollo, Ellington, DeutscheBankκ.λπ.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο η προσφορά που θα προκριθεί όσο και αυτός που θα αποκτήσει αυτά τα ξενοδοχεία, ειδικά τώρα που ο τουρισμός έχει πάρει για τα καλά τα πάνω του.

Η διάσωση του αρχείου της ΕΡΤ

Η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου δεν πρέπει να χάνεται, ειδικά αν αυτή η ιστορία αποτυπώνεται σε ένα αρχείο τηλεόρασης, ραδιοφώνου, φωτογραφικού και έντυπου υλικού.

Γι’ αυτό η στήλη χαιρετίζει την κίνηση της ΕΡΤ να εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ψηφιοποιηθεί το πολύτιμο αρχείο της. Η συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής απέδωσε, η πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει βγει στη Διαύγεια ενώ η ΕΡΤ υπέγραψε συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories