Η Microsoft, η Epic Games, η Meta και 33 ακόμα εταιρείες και οργανισμοί σχημάτισαν μία ομάδα που θα αναλάβει δημιουργία προτύπων για τη νεοσύστατη τεχνολογία του «metaverse».

Η ομάδα που έλαβε την ονομασία Metaverse Standards Forum θα αναλάβει την ενθάρρυνση δημιουργίας ανοικτών, διαλειτουργικών προτύπων για τις τεχνολογίες της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, του γεωχωρικού προσδιορισμού και της τρισδιάστατης απεικόνισης.

Διαβάστε ακόμα: Επίδειξη μάσκας mixed-reality στο διοικητικό συμβούλιο της Apple

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Metaverse Standards Forum θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές του σε «πραγματικά projects» όπως hackathons και ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού για την υποστήριξη κοινών πρότυπων. Επίσης, θα υπάρξει πρόνοια για την ανάπτυξη «συνεπούς ορολογίας» που θα αφορά τον κλάδο, καθώς αρκετές εταιρείες δεν συμφωνούν καν για το τι είναι πρακτικά το metaverse.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα 11 περιζήτητα επαγγέλματα στο περιβάλλον του metaverse

«Οι ηγέτες του κλάδου έχουν δηλώσει ότι οι δυνατότητες του metaverse θα αξιοποιηθούν καλύτερα εάν αυτό οικοδομηθεί σε βάση ανοιχτών προτύπων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Η οικοδόμηση ενός ανοιχτού και περιεκτικού metaverse σε μεγάλη κλίμακα θα απαιτήσει έναν αστερισμό ανοιχτών προτύπων διαλειτουργικότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποιο συμμετέχουν, ποιοι απουσιάζουν

Στις εταιρείες μέλη του Forum περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρικές οντότητες και οργανισμοί όπως οι World Wide Web Consortium (W3C), Nvidia, Qualcomm, Sony Interactive Entertainment και Unity αλλά και νεότεροι παίκτες, όπως η Lamina1, μία startup που ασχολείται με τις blockchain πληρωμές.

Πάντως, από το Metaverse Standards Forum απουσιάζουν πραγματικά μεγάλοι παίκτες. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Apple η οποία φημολογείται έντονα ότι εργάζεται στην ανάπτυξη μίας μάσκας τεχνολογίας VR και AR. Επίσης, ηχηρές απουσίες είναι οι Niantic και Roblox οι οποίες έχουν δραστηριοποιηθεί στην ανάμιξη του gaming με εικονικούς κόσμους.

Δεν αποκλείεται ωστόσο περισσότερα μέλη να ενταχθούν στο Forum αφού αυτό ξεκινήσει πραγματικά τη λειτουργία του.

Metaverse και ανοικτά πρότυπα

Ουσιαστικά ο όρος metaverse συμπυκνώνει το σύνολο των εικονικών «κόσμων», είτε αυτός χαρακτηρίζεται ως εικονική πραγματικότητα είτε ως επαυξημένη πραγματικότητα. Η χρήση «ανοικτών προτύπων» δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το metaverse θα μετατραπεί σε έναν ενιαίο χώρο, όπως είναι σήμερα το World Wide Web (πρακτικά το διαδίκτυο δηλαδή). Για παράδειγμα, η Epic χαρακτηρίζει το παιχνίδι Fortnite σαν ένα αυτοτελές metaverse.

Τα «ανοικτά πρότυπα» σημαίνουν απλά ότι θα υπάρχει μια κοινή γλώσσα που θα κάνει ευκολότερη την ανάπτυξη περιεχομένου από τους προγραμματιστές για διαφορετικές πλατφόρμες ή θα είναι ευκολότερο για τους χρήστες να εξάγουν δεδομένα από την μία υπηρεσία στην άλλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News