
Παρά την αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών, τα μετρητά εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία στην καθημερινότητα (και στα… στρώματα) των πολιτών. Μάλιστα, η κορυφαία εταιρεία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων διεθνώς, η ελβετική Koenig & Bauer Banknote υποστήριξε πως τόσο η πανδημία όσο κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε σημαντικά την ζήτηση για χαρτονομίσματα.
Διαβάστε επίσης: NextGenerationEU: Ερχεται ευρωομόλογο 50 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης
«Τα χαρτονομίσματα ήταν ανέκαθεν εδώ και θα συνεχίσουν να βρίσκονται» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας, που εκτυπώνει ποσότητες σχεδόν από όλα όλα τα βασικά διεθνή νομίσματα. «Σήμερα βλέπουμε μια αύξηση της τάξεως του 2% με 5% ετησίως στην χρήση χαρτονομισμάτων και προβλέπουμε πως η εικόνα αυτή θα έχει διάρκεια για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια» υποστήριξε ο Έρικ Μπουασονάς, παρά την γενικότερη διεύρυνση της χρήσης έτερων μορφών πληρωμών, ψηφιακών νομισμάτων και online πληρωμών.
Διαβάστε επίσης: Crypto: Χάκερς έκλεψαν 100 εκατ. δολάρια από τη γέφυρα blockchain Horizon
Όπως εξήγησε, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ζήτηση αυξήθηκε κάθετα. «Η ζήτηση για χαρτονομίσματα έχει πολλαπλασιαστεί. Κι αυτό διότι, όποτε υπάρχει μια κρίση, ο κόσμος θέλει να έχει μετρητά, ώστε να μπορεί να πληρώσει ότι χρειάζεται, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Σημειωτέον πως ειδικά στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέγραψε αυξημένη ζήτηση για μετρητά, κυρίως τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία ακόμη και η Σουηδία διαπίστωσαν τεράστια ζήτηση που «άδειασε» τα ATM, ενώ αυξημένη ζήτηση σε μετρητά έφερε και το κύμα των μεταναστών από την Ουκρανία.


Latest News

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο