Αμερικανικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Lyft, American Airlines και Silicon Laboratories εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους νέους νόμους του Τέξας σχετικά με τις αμβλώσεις, τα όπλα και τους περιορισμούς στην ψηφοφορία, και μάλιστα λαμβάνουν μέτρα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε εκτενή αναφορά του, οι αντιδράσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμα σημάδι των προσπαθειών από ορισμένες εταιρείες να δηλώσουν τη δέσμευσή τους στην κοινωνική ευθύνη.

Η Lyft και η Uber δήλωσαν ότι θα καλύψουν τα πρόστιμα που τυχόν επιβληθούν στους εργαζόμενούς τους, που θα τιμωρηθούν βάσει του νόμου που θεσπίζει σχεδόν συνολική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η Lyft θα δωρίσει επίσης 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ στον πάροχο υγείας των γυναικών Planned Parenthood, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Logan Green στο Twitter.

«Πρόκειται για επίθεση στην πρόσβαση των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη και στο δικαίωμα της επιλογής τους», δήλωσε ο Γκριν για τον νέο νόμο του Τέξας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, έγραψε στο Twitter απαντώντας στην ανακοίνωση του Green ότι η εταιρεία του θα καλύψει τα νομικά έξοδα των οδηγών με τον ίδιο τρόπο, ευχαριστώντας τον Green για την ανάληψη της πρωτοβουλίας.

Η απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, επιτρέπει σε κάθε πολίτη να μηνύσει οποιονδήποτε παρέχει ή «βοηθά ή συνεισφέρει» σε άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες. Αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει οδηγούς που μεταφέρουν τις γυναίκες σε κλινικές για διαδικασίες άμβλωσης.

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας της Tinder και η αντίπαλη πλατφόρμα γνωριμιών Bumble Inc ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν κεφάλαια για να βοηθήσουν εργαζόμενους με έδρα το Τέξας που αναζητούν φροντίδα για άμβλωση εκτός της πολιτείας.

Η υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων GoDaddy την Παρασκευή, εν τω μεταξύ, έκλεισε έναν ιστότοπο του Τέξας κατά των αμβλώσεων που προέτρεπε στους ανθρώπους να αναφέρουν ύποπτες αμβλώσεις.

Ο σκληρός αυτός νόμος προβλέπει την απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα κύησης- όταν δηλαδή ακόμη πολλές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν καν πως εγκυμονούν- και από την απαγόρευση δεν εξαιρούνται ούτε τα θύματα βιασμού ή οι περιπτώσεις αιμομιξίας.

Ο νόμος του Τέξας μάλιστα εισάγει και μια πρωτοφανή για τη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ «πρωτοτυπία» . Την επιβολή του νόμου αναλαμβάνει ο ίδιος ο πολίτης αφού όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να στρέφεται νομικά κατά όποιου παρέχει την ιατρική υπηρεσία ή έστω τολμά να βοηθήσει, καθ’ οιοδήποτε τρόπο (π.χ. οργανώσεις που παρέχουν οικονομική στήριξη) μια γυναίκα να τερματίσει την κύηση.

Ο λεγόμενος “Heartbeat Act” υπεγράφη από τον Τεξανό ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ τον Μάιο, ωστόσο πλέον είναι σε ισχύ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανταποκρίθηκε στην έφεση που κατατέθηκε ενώπιόν του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή