Η Microsoft αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση σε μια σειρά εργαλείων αναγνώρισης προσώπου, επικαλούμενη κινδύνους για την κοινωνία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μάλιστα, η εταιρεία προχώρησε στη δημοσίευση ενός εγχειριδίου προδιαγραφών, 27 σελίδων, στο οποίο γίνεται αναλυτική περιγραφή των στόχων της Microsoft «προς μια δίκαιη και αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη». Στο πλαίσιο αυτών των νέων προδιαγραφών η εταιρεία θα περιορίσει την πρόσβαση στα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου Azure Face API, Computer Vision και Video Indexer.
Διαβάστε ακόμα: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολέμου στην Ουκρανία
Οι αστοχίες που προηγήθηκαν
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει αποτελέσει έναν διαρκή πονοκέφαλο για τις εταιρείες τεχνολογίας αφού από τη χρήση της απορρέουν σειρά θεμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της ιδιωτικότητας.
Διαβάστε ακόμα: Η ΕΕ θέλει απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες αναγνωρίζουν εσφαλμένα, σε δυσανάλογο ποσοστό, γυναίκες και άτομα που έχουν πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος. Είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όταν απαιτηθεί να γίνει αναγνώριση ενός υπόπτου εγκληματικής ενέργειας ή κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.
Αντίστοιχες κινήσεις με της Microsoft, δηλαδή περιορισμού ή και πλήρη απόσυρση σχετικών τεχνολογιών, έχουν κάνει και άλλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon και η Facebook (νυν Meta).
Διαβάστε ακόμα: Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και πόσο την εμπιστευόμαστε
Αναγνώριση προσώπου και όχι μόνο
Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές της Microsoft δεν αφορούν μόνο τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου. Επεκτείνονται και στις τεχνολογίες μετατροπής λόγου (φωνής)-σε-κείμενο της εταιρείας που προσφέρεται μέσω του εργαλείου Azure AI’s Custom Neural Voice.
Μάλιστα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα για να βελτιώσει το συγκεκριμένο λογισμικό αφού τον Μάρτιο του 2020 μελέτη υποδείκνυε υψηλό ρυθμό λαθών όταν γινόταν χρήση σε συγκεκριμένες κοινότητες αφροαμερικανών.
Πλέον, οι νέοι πελάτες της Microsoft θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να χρησιμοποιήσουν το Face API του Azure και οι πελάτες που επιστρέφουν έχουν ένα χρόνο για να υποβάλουν ξανά αίτηση για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.
Latest News
Δέκα μάνατζερ και τραπεζίτες δείχνουν το νέο παραγωγικό μοντέλο - Οι προτάσεις στο OT FORUM
Την ανάγκη για αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας υπογράμμισαν επιχειρηματίες και τραπεζίτες από το OT FORUΜ
Εντός Δεκεμβρίου η άδεια αποθήκευσης CO2 για τον Πρίνο – Οι ευκαιρίες για βιομηχανία και ναυτιλία
Επιδοτήσεις ύψους μισού δισ. ευρώ για δέσμευση 3,4 εκατ. τόνων CO2 έχει εξασφαλίσει η ελληνική βιομηχανία
OT FORUM: Η παραγωγικότητα «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας – Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις
Η ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική οικονομία υπογραμμίστηκε από κορυφαίους ομιλητές στο πλαίσιο του OT FORUM
ΟΤ FORUM: Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση κλειδί για την ανάπτυξη
Τι είπαν στο 4o ΟΤ FORUM ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος (OTS), ο Δημήτρης Καπέλλος (Globalsat Energis) και ο Διονύσιος Ανάργυρος (Greenvolt Next)
Πώς θα αντιμετωπίσει τουρισμό και Airbnb ο Δούκας στην Αθήνα - Τι είπε στο ΟΤ FORUM
Ο κ. Δούκας είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, δεν υπάρχει γενικευμένος υπερτουρισμός στην Αθήνα
OT FORUM: Τι χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία – Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Για τη βιομηχανία μίλησαν στο ΟΤ FORUM ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα υπό το πρίσμα BofA - Goldman Sachs
Αναλυτές των δύο κορυφαίων τραπεζών αναλύουν στο ΟΤ FORUM το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας
Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ
«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM - Μίλησε για όλους και για όλα - Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του
ΟΤ FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Έπεσε η αυλαία
Ολοκληρώθηκε το 4ο ΟΤ FORUM, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας