Η Microsoft αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση σε μια σειρά εργαλείων αναγνώρισης προσώπου, επικαλούμενη κινδύνους για την κοινωνία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μάλιστα, η εταιρεία προχώρησε στη δημοσίευση ενός εγχειριδίου προδιαγραφών, 27 σελίδων, στο οποίο γίνεται αναλυτική περιγραφή των στόχων της Microsoft «προς μια δίκαιη και αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη». Στο πλαίσιο αυτών των νέων προδιαγραφών η εταιρεία θα περιορίσει την πρόσβαση στα εργαλεία αναγνώρισης προσώπου Azure Face API, Computer Vision και Video Indexer.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολέμου στην Ουκρανία

Οι αστοχίες που προηγήθηκαν

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει αποτελέσει έναν διαρκή πονοκέφαλο για τις εταιρείες τεχνολογίας αφού από τη χρήση της απορρέουν σειρά θεμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της ιδιωτικότητας.

Διαβάστε ακόμα: Η ΕΕ θέλει απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες αναγνωρίζουν εσφαλμένα, σε δυσανάλογο ποσοστό, γυναίκες και άτομα που έχουν πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος. Είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όταν απαιτηθεί να γίνει αναγνώριση ενός υπόπτου εγκληματικής ενέργειας ή κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Αντίστοιχες κινήσεις με της Microsoft, δηλαδή περιορισμού ή και πλήρη απόσυρση σχετικών τεχνολογιών, έχουν κάνει και άλλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon και η Facebook (νυν Meta).

Διαβάστε ακόμα: Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και πόσο την εμπιστευόμαστε

Αναγνώριση προσώπου και όχι μόνο

Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές της Microsoft δεν αφορούν μόνο τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου. Επεκτείνονται και στις τεχνολογίες μετατροπής λόγου (φωνής)-σε-κείμενο της εταιρείας που προσφέρεται μέσω του εργαλείου Azure AI’s Custom Neural Voice.

Μάλιστα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα για να βελτιώσει το συγκεκριμένο λογισμικό αφού τον Μάρτιο του 2020 μελέτη υποδείκνυε υψηλό ρυθμό λαθών όταν γινόταν χρήση σε συγκεκριμένες κοινότητες αφροαμερικανών.

Πλέον, οι νέοι πελάτες της Microsoft θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να χρησιμοποιήσουν το Face API του Azure και οι πελάτες που επιστρέφουν έχουν ένα χρόνο για να υποβάλουν ξανά αίτηση για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
OT FORUM 2 – Παμπουκίδης (OTS): Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία
OT FORUM |

Παμπουκίδης στο ΟΤ FORUM: Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία

Ο Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, και ο Σπύρος Παμπουκίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της O.T.S., αναλύουν την ελληνική εμπειρία διαμόρφωσης έξυπνων πόλεων

OT FORUM 2 – Ροδιανός Αντωνακόπουλος: Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα είναι μια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας
OT FORUM |

Ροδιανός Αντωνακόπουλος στο OT FORUM: Πώς θα είναι ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος

Οι βασικές οδικές αρτηρίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προσφέρουν δυνατότητες για βιώσιμες πρακτικές, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός»

OT FORUM 2 – Yuval Rooz: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά
OT FORUM |

Yuval Rooz στο ΟΤ FORUM: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά

Ο Yuval Rooz, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Digital Asset, αναλύει θέματα που άπτονται του metaverse ειδικά σε επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων, συσκευών wearable αλλά και κοινωνικών σχέσεων

OT FORUM 2: Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό – Ολοκληρώθηκε το OT Forum Meta-Living
OT FORUM |

Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό

Το μέλλον που είναι ήδη εδώ φώτισε το δεύτερο ΟΤ Forum Meta – Living και η τεράστια επιτυχία του με μεγάλη συμμετοχή του κοινού αποδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, ώστε οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των αλλαγών, των προκλήσεων και της γνώσης, προκειμένου η επόμενη μέρα να σχεδιαστεί σωστά και να είναι καλύτερη.