
Στο τέλος της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης κατατίθεται στην Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, το οποίο και προκαλεί σειρά αντιδράσεων στις διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και τον πολιτικό κόσμο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από 5 έως 8 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ 12-14 του μήνα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Διαβάστε επίσης: Όσα δεν τολμά το νομοσχέδιο Κεραμέως
Αντιπαράθεση για τις προτεινόμενες αλλαγές
Στην κατεύθυνση αυτή, φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε κορυφώθηκε η (έντυπη ή ηλεκτρονική) αντιπαράθεση των δυο αντικρουόμενων τάσεων, αυτής που εκφράζει την ανάγκη θέσπισης των αλλαγών που προτείνονται και εκείνης που αντιτάσσει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία είναι πιθανόν να διαπιστωθούν από την θεσμοθέτηση του μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ που προτείνει η κυβέρνηση, την υποβάθμιση της Συγκλήτου των ανωτάτων Ιδρυμάτων στην διαχείριση μόνο ακαδημαϊκών θεμάτων και τον διορισμό, αντί της εκλογής, των κοσμητόρων τους.
Στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας αυτές τις ημέρες εργάζονται πυρετωδώς στην διόρθωση διατάξεων ή την αλλαγή προτάσεων, αλλά καμία από αυτές δεν αφορά το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, το οποίο και θα «κατέβει» για ψήφιση στην Βουλή ακριβώς όπως ανακοινώθηκε. Δηλαδή θέσπιση πανίσχυρων Συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων με έξι καθηγητές που θα εκλέγονται με ψήφους όλων των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Στην συνέχεια οι «έξι» θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί θα διαλέγουν μεταξύ των πρώτων τον πρύτανη, που θα είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου. Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα (και όχι σχεδιασμού, διαχείρισης των οικονομικών τους ή διοίκησης), ενώ οι κοσμήτορες θα διορίζονται από το Συμβούλιο και τον πρύτανη.
Με βάση τα παραπάνω και για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες που «έσπρωξαν» το νομοσχέδιο για ψήφιση μέσα στον Ιούλιο και παρατάθηκε η απαγόρευση στα ΑΕΙ να προκηρύξουν εκλογές (που έληγε στο τέλος Ιουνίου) ως τις 31 Αυγούστου με τις θητείες των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων να παρατείνονται επίσης ως τον Φεβρουάριο του 2023.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Πάσχα - Η πρόταση του ΕΣΑ
Δείτε τις ώρες που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών να λειτουργούν τα καταστήματα την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει
«Θα έχω την ευκαιρία να υπογράψω την επέκταση του έργου του φράχτη που θωράκισε τον Έβρο και την πατρίδα από τις παράνομες μεταναστευτικές εισβολές», είπε από τον Γέρακα μιλώντας στους πολίτες.

Εκλογική άδεια: Τι ισχύει, πόσες ημέρες δικαιούστε
Τι ισχύει για την μετακίνηση στο τόπο όπου ψηφίζεται. Τι ισχύει για την εκλογική άδεια όσων εργάζονται υπό καθεστώς πενθήμερης εργασίας και τι για αυτούς που εργάζονται εξαήμερο.

Συνεχίζονται οι απολογίες για τα Τέμπη – Τι θα ισχυριστεί ο επιθεωρητής
Ο επιθεωρητής αναμένεται να παρουσιάσει 80σέλιδο υπόμνημα στον ειδικό εφέτη ανακριτή.

Πώς και ποιοι θα πάρουν μπόνους στο Δημόσιο
Οι συντελεστές βαρύτητας και οι προϋποθέσεις που θα ληφθούν υπόψη

Προειδοποίηση από Τσελέντη: «Σε σεισμό θα βιώσουμε νέα Τέμπη»
Κώδωνας κινδύνου από τον καθηγητή Ακη Τσελέντη για την ασφάλεια των μαθητών που φοιτούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου Χίου n Τι απαντούν από το Δημαρχείο Χίου

Ο δρόμος προς τις κάλπες: Τα χρονοδιαγράμματα και οι εκκρεμότητες
Το νομοθετικό έργο, οι διερευνητικές εντολές και η «Βουλή της μιας ημέρας»
![ΗΠΑ: Οι 10 πιο ευτυχισμένες πόλεις της Αμερικής [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/usa-600x450.jpg)
Οι 10 πιο ευτυχισμένες πόλεις της Αμερικής [Γράφημα]
Το Fremont ήταν στην κορυφή της λίστας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Ψηφίζει και το Παρίσι... αλλά για το μέλλον των ηλεκτρικών σκούτερ
Οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα εάν θα εκδιώξουν τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ από την πόλη

Όταν η σαμπάνια ξεπερνά τον...χρυσό - Τι πρέπει να αγοράσετε
Από τα όσκαρ μέχρι το Μπορντό και τη Βουργουνδία