Κάτι τρέχει με την Κεραμέως

Ενδεχομένως η επικαιρότητα να μην επιτρέπει να ασχοληθούν τα Μέσα επισταμένως με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια.

Ένα προσωπικό στοίχημα της Νίκης Κεραμέως, ένα νομοσχέδιο που για τους γνωρίζοντες έχει και θετικά, έχει και αρνητικά.

Η σχεδόν σύσσωμη αντίδραση των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων στο νομοσχέδιο και το «παράθυρο» που άφησε μέσω του «Βήματος» η υπουργός για αλλαγές, δημιουργεί νέα δεδομένα στη «μητέρα όλων των μαχών» στη Βουλή.

Διότι πολλά είναι τα στελέχη της κυβέρνησης που λένε: «θα έχουμε πρόβλημα και μέσα στη Βουλή για τη στήριξη του νομοσχεδίου».

Παρά το γεγονός ότι η υπουργός χαίρει μεγάλης εκτίμησης του πρωθυπουργού (ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει επανάσταση το νομοσχέδιο) και του περιβάλλοντος του Μαξίμου, δεν υπήρξαν υπουργοί, και δη κορυφαίοι, για να βγουν να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Κι αυτό λέει πολλά από μόνο του…

Για να μην πούμε για τους «γαλάζιους» πανεπιστημιακούς που στέλνουν μηνύματα οργής στο Μέγαρο Μαξίμου. Και δεν είναι καιρός για «μέτωπο» στο χώρο της Παιδείας ενόσω οδηγούμαστε προς τις κάλπες. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι ο νόμος θα περάσει, αφού πρώτα γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Τα καμπανάκια» Κουτεντάκη και η στροφή

Ηχηρά «καμπανάκια» προς την κυβέρνηση έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, παρά το γεγονός ότι η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες ήταν ιδιαιτέρως ήπια σε σχέση με τις προηγούμενες.

Σχετικά με τους κινδύνους η έκθεση του επικεφαλής του Γραφείο αναφέρει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης μισθολογικού κόστους μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σχεδόν δυόμισι φορές υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2021 (6,4 δισ. από 2,6 δισ.).

Παράλληλα, αναφέρεται και στον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως αναφέρεται, αυξάνεται συστηματικά, καθώς τον Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης έφτασε το 10,5% και ο εθνικός δείκτης το 11,3%.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο – προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ – κ. Κουτεντάκης πήγε με το…γάντι την κυβερνητική οικονομική πολιτική, ζητώντας να υπάρξει μεγάλη προσοχή στα μέτρα στήριξης για δημοσιονομικούς λόγους. Φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια «στροφή», κατά το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την προηγούμενη έκθεση του Γραφείο Προϋπολογισμού, η οποία προέβλεπε ακόμη και 11% πληθωρισμό για φέτος.

Παραχωρούνται εκτάσεις για εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ

Την τεράστια ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχεδιάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Ειδικότερα, προωθεί την παραχώρηση εκτάσεων που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ έναντι τιμήματος για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ ή αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς δημοπρασία, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου επενδυτή. Αυτό προβλέπει τροπολογία που εισήχθη χθες στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται από εβδομάδα να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ως προϋπόθεση για την αίτηση εγκατάστασης σταθμού ΑΠΕ τίθεται η υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ή απόφασης υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις καθώς και οριστικής προσφοράς σύνδεσης με το δίκτυο. Η χρήση της έκτασης θα παραχωρείται το πολύ για 40 χρόνια και το τίμημα θα καθορίζεται από ειδική επιτροπή.

Μάλιστα, η παραχώρηση των εκτάσεων θα μπορεί να γίνεται ακόμη κι αν αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, βρίσκονται κοντά σε μνημεία κλπ. με σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, παραχωρήσεις θα γίνονται και για την εγκατάσταση εναέριων ή υπόγειων γραμμών μεταφοράς ρεύματος ή άλλων ενεργειακών υποδομών που απαιτούνται για την εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η ακίνητη περιουσία του ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με κάποιες πρώτες καταγραφές που είχαν γίνει το 2016 (αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν) είναι τεράστια. Τότε τα πρώτα στοιχεία είχαν δείξει κυριότητα σε 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων και 75.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Η κοινωνική στέγη και τα τσουχτερά ενοίκια

Ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό στους αρμόδιους ότι το πρόβλημα των ενοικίων, ειδικά στην Αθήνα είναι μείζον. Και είναι και θέμα που κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν ευθύνεται άμεσα για τα υψηλά ενοίκια.

Ωστόσο, χιλιάδες νέα ζευγάρια, φοιτητές κι όχι μόνο που ψάχνουν για σπίτι αυτή την περίοδο, έχουν αγανακτήσει με τα ποσά που τους ζητούνται.

Όταν γκαρσονιέρες ενοικιάζονται 400 ευρώ και δυάρια 500 και 600 ευρώ, και μάλιστα όταν πρόκειται για διαμερίσματα του ’70 και χωρίς ανακαίνιση, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Ειδικά από τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός είναι λίγο πάνω από τα 700 ευρώ, επομένως μπορεί κάποιος να δουλεύει ένα μήνα για να πληρώσει μόνο το νοίκι.

Το πρόγραμμα της κοινωνικής κατοικίας που έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτε στον τομέα αυτό. Σε αντίθεση, η Πορτογαλία προχωρά στην κατασκευή 26.000 κατοικιών που θα διατίθενται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλό αντίτιμο, 7.000 κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές και 2.000 κατοικιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως η προσωρινή στέγαση θυμάτων βίας ή φυσικών καταστροφών.

Επίσης, έχουν διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου διάρκειας 1 έως 5 ετών, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους κάτω των 35 ετών, για να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στα πρώτα τους έξοδα.

Το θέμα της στέγασης θα απασχολήσει και έρευνα που διενεργείται για λογαριασμό του Eteron και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από την εταιρεία Aboutpeople.

Στην έρευνα παρουσιάζονται απόψεις των ενοικιαστών και ενοικιαστριών για τα βασικότερα προβλήματα ως προς τη στέγαση τους, τον τρόπο που η παρούσα κατάσταση επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και τα σχέδια τους για το μέλλον καθώς και τα μέτρα που, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στο ενοίκιο.

Η ψηφιακή κάρτα και η διάχυτη … οσμή εκλογών

Οσμή εκλογών ανέδυε η χθεσινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη για την έναρξη της εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο υπουργός κατά την παρουσίασε επανέλαβε – τουλάχιστον – τρείς φορές ότι με τη κάρτα ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και στάθηκε στο γεγονός ότι με το συγκεκριμένο μέτρο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ανέφερε αναλυτικά τα βήματα επέκτασης της ψηφιακής κάρτας στο σύνολο της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα εξαιρεθεί κανείς και πως αυτό θα γίνει εντός ενός έτους.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση τα έβαλε με τις τράπεζες που ζήτησαν να αναβληθεί για λίγους μήνες η πιλοτική εφαρμογή της κάρτας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η απάντηση του υπουργού ήταν αρνητική. Έτσι η εφαρμογή του ξεκινά την 1η Ιουλίου και όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Χατζηδάκης, πρόκειται για ένα μέτρο, που «αποτελεί εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου».

Όχι δεν έγινε καμία αναφορά στο – πολύ πιθανό ενδεχόμενο – να έχουμε εκλογές τρείς μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου…

Μπίζνες με τον Αστέρα από εφοπλιστή;

Πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, και δεν είναι μόνο ότι είναι καταπληκτικό συγκρότημα με φοβερή παραλία.

Είναι και αυτές οι φήμες που έρχονται ότι οι Αραβες έχουν βάλει πωλητήρια και οι «μνηστήρες» θα είναι αρκετοί, αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Στην εξίσωση βάλτε τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, οποίος φέρεται να συζητά με το fund AGC Equity Partners. Και γιατί να θέλει να κάνει business από τη θάλασσα… παρά θιν αλός;

Μα διότι έχει αγοράσει 11 οικόπεδα – φιλέτα του «Αστέρα», καμιά 60αριά στρέμματα πάνω – κάτω, στα οποία μπορεί να κτίσει μοναδικές βίλες των 1.000 τ.μ. σε έκταση 6 στρεμμάτων η κάθε μία.

Βέβαια, το αν θα αγοράσει όλο το συγκρότημα θα εξαρτηθεί από το τίμημα που θα ζητήσουν οι Αραβες. Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε πολλά τους επόμενους μήνες.

Όταν ο Ευκλείδης αγάπησε τον Γιάνη

Τι ήταν αυτή η ξαφνική πρεμούρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για μετεκλογική συμμαχία με τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Από προχθές οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αυτή την κίνηση, αν ο Ευκλείδης προχώρησε μόνος του ή αν συμφωνούν με αυτή την προοπτική και οι «Προεδρικοί».

Και προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα μπορούσε να υπάρξει σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ με ΜέΡΑ 25, όταν έχουν προηγηθεί πολλά, κι όταν ο Βαρουφάκης είναι μακριά από την Κουμουνδούρου σχεδόν εδώ και 7 χρόνια.

Κάποιοι θυμούνται ότι οι σχέσεις Τσακαλώτου με Βαρουφάκη δεν ήταν ποτέ καλές. Αλλωστε, ο πρώτος ήταν αυτός που έσπευσε να μαζέψει τα «σκουπίδια» που άφησε πίσω του η «περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Ηταν τότε που ανέλαβε ο Τσακαλώτος, με εντολή Τσίπρα, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, να φτιάξει τη σχέση που είχε διαρραγεί επικίνδυνα με την τρόικα, να ξαναεμπιστευτούν οι Θεσμοί την ελληνική κυβέρνηση.

Και τα κατάφερε. Ο Τσακαλώτος έγινε ο «αγαπημένος υπουργός» των δανειστών, ο δε Βαρουφάκης ακολούθησε το δρόμο του, μακριά από τον… Αλέξη που όπως και ο ίδιος έχει πει, τον πρόδωσε.

Μην ξεχνάμε τι έχει γράψει στο βιβλίο του «Ενήλικες στο Δωμάτιο»

Εκεί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Οταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη  “ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα”». Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει «αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά».

Ο… μεταλάς υφυπουργός

Ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι ένας ευφυής άνθρωπος, που έχει αναλάβει και σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Κάθε μέρα ασχολείται με αριθμούς, «τρέχει» τα θέματα της κατεστραμμένης από τις φωτιές Εύβοιας, μπλέκεται σε έργα ΣΔΙΤ. Κανονικός… τεχνοκράτης δηλαδή με γραβάτα και κοστούμι.

Είναι όμως και… λάτρης της μουσικής, όπως φαίνεται και από την ανάρτηση που έκανε χθες. Μια φωτογραφία με φίλους από την Πλατεία Νερού, εκεί όπου έδωσαν τα ρέστα τους, συγκροτήματα όπως Manowar και Rotting Christ.

Είδατε; Και… μεταλλάς ο υφυπουργός στις ελεύθερες ώρες του, και μπράβο του.

Δύο ισχυροί παίκτες για την Dimand

Η Dimand, όπως είναι γνωστό, κυριαρχεί στο χώρο του development στην Ελλάδα, με σημαντικά έργα στο χαρτοφυλάκιό της. Ο δε Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι «παλιά καραβάνα» στο ελληνικό real estate.

Τώρα, με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, πολλά μπορούν να αλλάξουν… προς το καλύτερο καθώς η εταιρεία μπορεί να δυναμώσει. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το πράσινο φως για το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά που θα γίνει.

Υπενθυμίζουμε ότι θα διατεθούν 18.680.300 κοινές μετοχές (με free float 35% έναντι ελάχιστης απαίτησης για 25%) καθώς και 4.048.200 προνομιούχες μετοχές. Τα έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι φήμες που ακούγονται πως ένα σημαντικό μέρος της αύξησης κεφαλαίου για την είσοδο στο Χρηματιστήριο, θα καλυφθεί από δύο σημαντικούς και εύρωστους παίκτες.

Την LATSCO της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση και την Orasis, ένα fund που ανήκει στον George Elliot. Ακούγεται ότι θα καλύψουν το ¼ της αύξησης κεφαλαίου, μπαίνοντας δυναμικά στην εταιρεία η οποία έχει σχεδιάσει σημαντικά έργα ανάπλασης, κι όχι μόνο, για το μέλλον.

Ο Πάιατ είναι εδώ

Σας έλειψε ο Τζέφρι Πάϊατ, ο πολυπράγμων πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα; Το σίγουρο είναι ότι δεν θα τον χάσουμε από τον τόπο μας. Ο ορισμός του ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας έχει «κλειδώσει» και χθες πέρασε από το Κογκρέσο όπου θα δώσει και το πράσινο φως.

Και ο κ. Πάϊατ με τις δηλώσεις του έσπευσε να μας θυμίσει πώς γίνονται οι business και τι ενεργειακό «ψωμί» βλέπουν οι Αμερικανοί στην περιοχή μας.

«Για περισσότερα από έξι χρόνια στην Αθήνα, είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσω τη χώρα αυτή να γίνει κορυφαίος σύμμαχος στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των (σ.σ. ενεργειακών) οδών στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα της πρεσβείας μας υποστήριξε επίσης την Ελλάδα στην (σ.σ. προσπάθειά της) να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ σε συνεργασία συχνά με αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας εδώ στο σπίτι (στις ΗΠΑ)», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και αφού κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είπε:

«Μαζί με την ΕΕ, τα κράτη – μέλη, τους παγκόσμιους συμμάχους και εταίρους και τον ιδιωτικό τομέα, αναδιαμορφώνουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, αυξάνοντας τα μέτρα απόδοσης που μειώνουν την συνολική ενεργειακή ζήτηση και επιταχύνοντας την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αμφιβάλλει κανείς ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αντικαταστήσουν τους Ρώσους ως κύριους εφοδιαστές της Ευρώπης;

Το «νέο αίμα» του Λούλη και ο Θεοδωρόπουλος

Αεικίνητος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Αυτή τη φορά μπορεί να μην έκανε εξαγορά, αλλά και μόνο ότι το όνομά του φιγουράρει στο διοικητικό συμβούλιο μεγάλης εισηγμένης, στην αγορά χτύπησαν καμπανάκια, για να μην πω καμπάνες.

Ο λόγος για το διοικητικό συμβούλιο της Μύλοι Λούλη, στο οποίο μπήκαν ως μη εκτελεστικά μέλη οι κ.κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Κωνσταντίνος Μαχαίρας και Γεώργιος Τανισκίδης.

Αν και η ηχηρή «είσοδος» δεν σημαίνει κάτι παραπάνω, δηλαδή σε επίπεδο μετοχικού κεφαλαίου, όπως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν την αγορά από την Μύλοι Λούλης, στα επιχειρηματικά πηγαδάκια, το νέο «αίμα» συζητήθηκε και συζητιέται.

Για την ιστορία λοιπόν, το νέο δ.σ. της εισηγμένης αλευροβιομηχανίας αποτελείται από τους:  Λούλης Νικόλαος, Πρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου , Αλεξανδρή – Καπελάνου Ελισάβετ, Αντιπρόεδρος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου , Φωτόπουλος Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Θεοδωρόπουλος Σπυρίδων, Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Μαχαίρας Κωνσταντίνος, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Τανισκίδης Γεώργιος, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Fabbri Gianluca, Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί δε ότι η Γενική Συνέλευση ψήφισε και ενέκρινε την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας από «Μύλοι Λούλη ΑΕ» σε «Loulis Food Ingredients ΑΕ» και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και βασικός μέτοχος της εταιρείας Νικόλαος Λούλης «η νέα επωνυμία της εταιρείας μας, Loulis Food Ingredients, αντικατοπτρίζει τον μετασχηματισμό που έχει επιτύχει ο οργανισμός μας τα τελευταία χρόνια, από μία εταιρεία αμιγώς παραγωγό αλεύρων, σε μία εταιρεία που παράγει και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από πρώτες ύλες για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Αυτός ο μετασχηματισμός, μας έχει επιτρέψει να είμαστε πιο εξαγωγικοί, αλλά και πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, των αρτοποιών αλλά και των καταναλωτών μέσα από τα μίγματα, τα βελτιωτικά αλεύρων, αλλά και τις άλλες πρώτες ύλες που σήμερα παράγουμε και διαθέτουμε. Το όνομα Μύλοι Λούλη θα συνεχίσει να υπάρχει ως το brand name όλων αλεύρων που προορίζονται για επαγγελματική χρήση».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories