Τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία αθέτησε την πληρωμή του εξωτερικού χρέους της απέρριψε το Κρεμλίνο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέβαλε τις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να πληρωθούν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι είχαν μπλοκαριστεί από την Euroclear λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας «δεν είναι δικό μας πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Η χώρα επιχειρεί να συνεχίσει τις πληρωμές για ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία ανέγγιχτα για πολλούς επενδυτές. Σήμερα έληξε η περίοδος  χάριτος για την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατ.δολαρίων. Εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι έχει τα κεφάλαια να πληρώσει και κατηγορεί τη Δύση για τεχνητή αθέτηση πληρωμών, καθώς οι κυρώσεις εμποδίζουν τους ξένους ομολογιούχους να λάβουν μετρητά.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή εξωτερικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918

Την ίδια ώρα  Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η αθέτηση πληρωμών δείχνει πόσο δραματικά επηρεάζουν οι κυρώσεις την οικονομία της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι περίπου το ήμισυ των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα αξίας  300 δισ. δολαρίων  έχει μπλοκαριστείς από τις δυτικές κυβερνήσεις.

«Η θέση μας είναι γνωστή. Τα αποθέματά μας έχουν μπλοκαριστεί παράνομα και όλες οι απόπειρες χρήσης αυτών των αποθεμάτων θα είναι επίσης παράνομες και θα ισοδυναμούν με απόλυτη κλοπή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης: G7: Ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού

Σε ένα ακόμη βήμα για τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή ότι η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα απαγορεύσουν νέες εισαγωγές ρωσικού χρυσού. Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα μπορέσει να ανακατευθύνει τον χρυσό της στην Ασία, όπου βρίσκονται οι κύριοι καταναλωτές, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων είναι «αρκετά μεγάλη» Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα αγαθά, φυσικά, εάν μια αγορά χάσει την ελκυστικότητά της, υπάρχει αναπροσανατολισμός προς εκεί όπου οι συνθήκες είναι πιο άνετες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα