Η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed, έχει αυξήσει τις πιθανότητες η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να υποπέσει σε ύφεση, εκτίμησε η Morgan Stanley,  κάτι φυσικά που θα επηρεάσει ανάλογα και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πιθανότητες ύφεσης στα περισσότερα οικονομετρικά μοντέλα έχει πλέον αυξηθεί από 30% σε περίπου 60%, εκτίμησε μάλιστα η  Lisa Shalett, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων Chief στην Morgan Stanley  Wealth Management.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Γιατί ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι σύντομη

Εκτεθειμένες οι αγορές

Στο πλαίσιο αυτό οι μετοχικές αγορές είναι εκτεθειμένες, καθώς η άνοδος των πραγματικών επιτοκίων, θα συνεχίσει να πιέζει τα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις των μετοχών, την ώρα που ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επηρεάζουν τις οικονομίες. Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα, εάν είναι ακόμα δυνατή μία «ήπια προσγείωση» των οικονομιών; Η ίδια πιστεύει πως  ναι, αν και οι πιθανότητες έχουν μειωθεί. Ο πληθωρισμός σε αυτό τον κύκλο δείχνει να επηρεάζεται εξάλλου από γεωπολιτικές παραμέτρους που οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να ελέγξουν.

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Στο 50% ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος

Οι προσπάθειες της Fed

Επιπλέον, οι προσπάθειες της Fed να σφίξει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες μέσω αυξήσεων επιτοκίων και μείωσης του ισολογισμού της, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον σημερινό πληθωρισμό, δεδομένων  και των ακραίων επιπέδων δημοσιονομικής τόνωσης και παροχής  ρευστότητας προς τα  νοικοκυριά και αγορές τα προηγούμενα χρόνια  που οδήγησαν  σε υπερβάλλουσα ζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Citi: Στο 50-50 οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση

Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές θα πρέπει στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια να δίνουν έμφαση στη διαφοροποίηση, στην ποιότητα και στην ενεργή διαχείριση. Στις ομολογιακές αγορές προκρίνονται ομόλογα «επενδυτικής βαθμίδας», ενώ στις μετοχές, τίτλοι από την  μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, από τους τομείς  της βιοτεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...