Αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα ξηρασίας εδώ και εβδομήντα χρόνια είναι ο ιταλικός βορράς, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να δρομολογούν μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας, αλλά και του νερού. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η επιβολή πλαφόν στα λουσίματα(!) στα κομμωτήρια.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας και ξηρασία απειλεί την αγροτική παραγωγή του ιταλικού βορρά 

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος μιας πόλης κοντά στον Μπολόνια απαγόρευσε στα κομμωτήρια να λούζουν τους πελάτες τους κάνοντας… δύο χέρια, εκτιμώντας πως με ένα χέρι λουσίματος γίνεται σημαντική εξοικονόμηση νερού.

Διαβάστε επίσης: Εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της ξηρασίας έως το 2050

Συγκεκριμένα οι τοπικές υπολόγισαν πως για ένα πλήρες λούσιμο με δύο χέρια απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι λίτρα νερού.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν σημαντικά πρόστιμα που φτάνουν τα 500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας 150ετίας «ψήνει» το Τόκιο – Οριακή η ενεργειακή επάρκεια

Λένε το νερό… νεράκι 

Τα αποθέματα νερού για την κάλυψη της γεωργικής παραγωγής της επαρχίας της Εμίλια Ρομάνια πρόκειται να εξαντληθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, που σημαίνει πως ο Ιούλιος προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε έτερες επαρχίες, όπως η Λομβαρδία.

Οι καταστροφές στις καλλιέργειες εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Η στάθμη του ποταμού Πάδου είναι κατά 80% χαμηλότερα από το συνηθισμένο, με πολλά τμήματα του να έχουν ξεραθεί τελείως, καθώς οι βροχοπτώσεις φέτος κινήθηκαν κατά 40% με 50% χαμηλότερα από τον μέσο όρο και οι χιονοπτώσεις το χειμώνα κατά 70% χαμηλότερα. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και σε άλλα ποτάμια και λίμνες της βόρειας Ιταλίας.

Έκτακτα μέτρα

Για τον ίδιο λόγο οι περισσότερες πόλεις του βορρά έχουν προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, όπως την διακοπή της λειτουργίας όλων των σιντριβανιών, τη διακοπή της παροχής σε κήπους και πάρκα, ενώ γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για τον περιορισμό της χρήσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο χειρότερο σενάριο συζητείται και η στοχευμένη διακοπή της υδροδότησης, διαδοχικά σε διαφορετικές περιοχές, για κάποιες ώρες, κυρίως τις ώρες αιχμής. Αυτό θα συμβεί, εφόσον η κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης προχωρήσει στην ανακήρυξη των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα