Εκτεταμένη ξηρασία απειλεί με καταστροφή τα σπαρτά της Βορείου Ιταλίας, σε ένα διάστημα που η καθίζηση των εισαγωγών από Ρωσία και Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Στην Ιταλία, η αρμόδια ομοσπονδία Utilitalia προειδοποίησε για μεγάλη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή του βορρά, που μπορεί να καταστρέψει έως και τη μισή από την παραγωγή της περιοχής, λόγω της ξηρασίας και της δραστικής πτώσης της στάθμης των υδάτων στις λίμνες και τα ποτάμια.

Ο κυριότερος ποταμός της χώρας, ο Πάδος, έχει ξεραθεί τελείως σε κάποια τμήματα της διαδρομής στη βόρειο Ιταλία, καθώς η περιοχή πλήττεται από την χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια.

Το αγροτικό λόμπι της CIA έχει κάνει έκκληση στις αρχές για άμεσα μέτρα και έκτακτα αρδευτικά έργα για την διάσωση της αγροτικής παραγωγής, κυρίως σε ντομάτες και πεπόνια.

«Η συνολική ζημιά εκτιμάται ήδη πως θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» σχολίασε η CIA, προσθέτοντας πως η λειψυδρία είναι πιθανόν να πλήξει και την παραγωγή προϊόντων όπως το καλαμπόκι και η σόγια. Και όλα αυτά σε ένα διάστημα που οι εισαγωγές από την Ουκρανία και την Ρωσία έχουν διακοπεί λόγω του πολέμου.

Οι κυβερνήτες των επαρχιών της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε, όπου η αγροτική παραγωγή εξαρτάται άμεσα από τα νερά του Πάδου, δήλωσαν πως θα ζητήσουν από την κεντρική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να κηρύξουν τις περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της ξηρασίας.

Ο καύσωνας με το θερμόμετρο να «πιάνει» τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι αυξημένες ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει και τα πρώτα μπλακ άουτ, σε περιοχές του Τορίνο, την πρωτεύουσα του Πιεμόντε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν