Το είπε και το έκανε! Η τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζον ανακοίνωσε την δρομολόγηση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Οκτώβριο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Το Λονδίνο επιμένει στην κατάργηση προβλέψεων της νομοθεσίας για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία

Η κυρία Στέρτζον, η οποία ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού με επικεφαλής το αυτονομιστικό κόμμα της Σκωτίας, είχε προ πολλού εκφράσει την πρόθεση της για μια νέα κάλπη για την ανεξαρτησία της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και την ανατροπή του τοπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το διαζύγιο του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στις συμπληγάδες της δυσαρέσκειας και των κινητοποιήσεων 

Η Σκωτία ήταν από τις περιοχές, όπου το κίνημα υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη ήταν πολύ έντονο, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των ψήφων υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Και το ίδιο κλίμα επικρατεί και σήμερα, με την κοινή γνώμη να δυσφορεί απέναντι στην επιθετική διάθεση της κυβέρνησης Τζόνσον, που απομακρύνει τη Βρετανία όλο και περισσότερο από τους Ευρωπαίους γείτονες της.

Νομικές δικλείδες 

Η Στέρτζον ανακοίνωσε πως, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δρομολογηθεί στην τοπική βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος στις 19 Οκτωβρίου 2023. Ξεκαθάρισε δε, πως θα ληφθούν όλα τα νομικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα μπλοκάρει την διαδικασία, όπως έχει ήδη απειλήσει.

Η ίδια πρόκειται να αποστείλει την σχετική επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό ζητώντας του την άδεια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όπως οφείλει, αλλά στόχος είναι να μην του αφήσει τα νομικά περιθώρια, ώστε να μπλοκάρει τα σχέδια της Σκωτίας φτάνοντας έως και στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν θα επιτρέψω την σκωτσέζικη δημοκρατία να είναι φυλακισμένη του Μπόρις Τζόνσον ή οποιουδήποτε πρωθυπουργό» σχολίασε η κυρία Στέρτζον, μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Θυμίζουμε πως στο δημοψήφισμα του 2014, οι ψηφοφόροι της χώρας απέρριψαν την προοπτική ανεξαρτησίας σε ποσοστό 55,3%, έναντι 44,7% που είχε υποστηρίξει την προοπτική διάσπασης της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η προσέλευση του κοινού στις κάλπες ήταν εντυπωσιακή, φτάνοντας το 84,6%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχει καταγραφεί ποτέ σε εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νεότερες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν το κοινό διχασμένο, με τις διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά να παραμένουν μικρές. Ωστόσο, το αυτονομιστικό κίνημα ποντάρει στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις πρακτικές των Τόρις, τα έντονα οικονομικά προβλήματα της βρετανικής οικονομίας και την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, ειδικά μετά και τις νέες αποφάσεις του Λονδίνου για την ανατροπή του Πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας που δημιουργεί κλυδωνισμούς στη διεθνή συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Η.Β.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους