Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, ιδίως ο γερμανικός DAX, αποτυπώνοντας το εύθραυστο κλίμα που κυριαρχεί παγκοσμίως, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Καθηλωμένο στις 820 μονάδες

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 2,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15% στις 7.312 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,73% στις 13.003 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,90% στις 6.031 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του Just Eat Takeaway υποχώρησαν σχεδόν 17% σε ιστορικό χαμηλό μετά την δημοσίευση της Wall Street Journal ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της GrubHub είχε πει ότι η πώληση της θυγατρικής στις ΗΠΑ δεν ήταν στα σχέδια. Η Berenberg ξεκίνησε επίσης την κάλυψη των μετοχών της ολλανδικής εταιρείας παράδοσης τροφίμων με σύσταση «πώληση».

Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία λιανικής H&M κέρδισε 2,2% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ ανακοίνωσε περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Στο επίκεντρο η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η εστίαση σήμερα ήταν και στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, με τις αγορές να αναζητούν στοιχεία για τις προθέσεις σχετικά με τη στήριξη της οικονομίας. Ήδη η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα εργαλείο για την αποτροπή του κατακερματισμού στην ευρωζώνη, οι λεπτομέρειες του οποίου θα επηρεάσουν τις αγορές.

Στα μάκρο της ημέρας, το 2021, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και αυξήθηκε κατά 5,4%, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές δραστηριότητες εξακολουθούσαν να επηρεάζονται από τα μέτρα περιορισμού εξαιτίας της πανδημίας, επισημαίνει η Eurostat.

Προσθέτει ωστόσο, ότι το ΑΕΠ παραμένει 0,8% κάτω από το επίπεδο προ-COVID του 2019, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω της COVID-19 οδήγησαν σε μείωση 5,9% το 2020.

Επίσης, ο πληθωρισμός στην Ισπανία ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά από το 1985. Ειδικότερα, ο δείκτης έφτασε στο 10,2% τον Ιούνιο, από 8,7% τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές