Σκεπτική για το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διεθνείς οικονομίες θα καταφέρουν να αποφύγουν μια ύφεση, δεδομένης της πίεσης του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, εμφανίστηκε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ, σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους πλησιάζει

Διαβάστε επίσης: Ark Invest: Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση

H κυρία Ράινχαρτ εξήγησε πως ιστορικά έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο το να προσπαθήσει μια οικονομία να μειώσει τον πληθωρισμό επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ομαλή προσγείωση της.

Διαβάστε επίσης: Ο στασιμοπληθωρισμός είναι εδώ 

«Αυτό που ανησυχεί τους πάντες είναι πως όλα τα ρίσκα πιέζουν (τις οικονομίες) καθοδικά» τόνισε η οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάνοντας λόγο για μια σειρά από αντίστροφα σοκ και κινήσεις από την Federal Reserve, η οποία προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων μετά από πάνω από μια δεκαετία πολύ χαμηλών, αρνητικών, επιτοκίων.

Η σημερινή κρίση είναι χειρότερη

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 επηρέασε κυρίως μια σειρά από ανεπτυγμένες οικονομίες, όμως η Κίνα είχε καταφέρει τότε να παραμείνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Τώρα, η τρέχουσα κρίση είναι πολύ πιο ευρύτερη και οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας κινούνται χαμηλά, σε μονοψήφια ποσοστά, επεσήμανε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε πρόσφατη έκθεση της, περιέκοψε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το ένα τρίτο, μόλις στο 2,9% για το 2022, επισημαίνοντας παράλληλα πως πλέον αρκετές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή της ύφεσης. Ωστόσο, τα νούμερα μπορεί να υποχωρήσουν κι άλλο, αν τα καθοδικά ρίσκα επιμείνουν.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» πλέον πιθανή μια υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Η ίδια η κυρία Ράινχαρτ, σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε, εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτική, μην κρύβοντας τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις.

«Είμαι πολύ σκεπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τον Άλαν Γκρίνσπαν στην ηγεσία της Fed, είχαμε ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Όμως, ο πληθωρισμός τότε ήταν γύρω στο 3%, όχι γύρω στο 8,5% (όπως είναι σήμερα)» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθυστερημένη η αντίδραση της Fed 

Όσον αφορά τις πιθανές ευθύνες της Fed, η οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας παραδέχτηκε πως πολλοί φορείς και αναλυτές έκαναν λάθος εκτίμηση αναφορικά με το ρίσκο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν, η Fed, το Διεθνείς Νομισματικό Ταμείο και άλλοι, αν και η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ξεκαθαρίσει πως ο αυξημένος πληθωρισμός παραμένει «ένα πραγματικό ρίσκο».

Ωστόσο, συμφώνησε με όσους έχουν υποστηρίξει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα έπρεπε να έχει κινηθεί νωρίτερα και πιο επιθετικά. «H Fed θα έπρεπε να αναλάβει δράση –και το έχω πει εδώ και καιρό- πιο νωρίς και να κινηθεί πιο επιθετικά. Όσο πιο πολύ περιμένει κανείς, τόσο πιο δρακόντεια μέτρα θα πρέπει να πάρει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή