H αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση ακόμα κι αν χρειαστεί η Fed να προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων για να ελέγξει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Nέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς.

«Η ύφεση δεν είναι η βασική μου υπόθεση αυτή τη στιγμή», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Στήβ Λήσμαν στο «Squawk Box» του CNBC και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είναι ισχυρή. Σαφώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν περιοριστεί και αναμένω ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος αρκετά σε σχέση με πέρυσι. Ο Γουίλιαμς εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1 με 1,5% το τρέχον έτος, ποσοστό που υπολείπεται από το 5,7%  του 2021.

Διαβάστε επίσης: Ark Invest: Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση

«Αλλά αυτό δεν είναι ύφεση» εξηγεί και συνεχίζει «Είναι μια επιβράδυνση που πρέπει να δούμε στην οικονομία για να μειώσουμε πραγματικά τις πληθωριστικές πιέσεις»

Η μείωση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 8,6% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981 και υπολείπεται πολύ από το στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που είναι το 2%.

Η  Fed έχει προχωρήσει σε  τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι στιγμής 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. Οι πρόσφατες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη διαμόρφωση των επιτοκίων δείχνουν ότι έρχονται κι άλλες.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Ενεργοποιείται την Παρασκευή η γραμμή άμυνας κατά του κατακερματισμού των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης

Ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι είναι πιθανό το federal funds επιτόκιο, το οποίο οι τράπεζες χρεώνουν η μία την άλλη για δανεισμό μίας ημέρας και το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά καταναλωτικά δανειακά προϊόντα, να αυξηθεί στο 3%-3,5% από το σημερινό εύρος-στόχο του 1,5%-1,75% και πρόσθεσε ότι «απέχουμε πολύ από το σημείο όπου πρέπει να βρισκόμαστε όσον αφορά τα επιτόκια.»

«Η βασική μου πρόβλεψη» καταλήγει  «είναι ότι χρειάζεται να μπούμε σε περιοριστικό έδαφος το επόμενο έτος, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, της ανάγκης να μειώσουμε τον πληθωρισμό και να επιτύχουμε πραγματικά τους στόχους μας, πρέπει όμως να εξετάζουμε τα δεδομένα »

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως