Ποιες είναι οι έξυπνες λύσεις που μπορούν να μεταμορφώσουν μία πόλη και να τη μετατρέψουν σε πόλο έλξης τουριστών αλλά και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

Απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα έδωσε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, κατά τη συμμετοχή του σε πάνελ στο πλαίσιο του OT FORUM | Μεta Living, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου, στο χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους.

Έξυπνες λύσεις για τους δημότες

Σύμφωνα με τον κ. Φωστηρόπουλο, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου αξιοποιεί ήδη πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων στα οποία οι δημότες έχουν δωρεάν πρόσβαση. Μάλιστα, ο αριθμός των ποδηλάτων που αξιοποιούνται είναι περίπου 45.

Πέρα από τον τομέα της άθλησης, «έξυπνες λύσεις» αξιοποιούνται και στον τομέα της καθαριότητας με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου να κάνει λόγο τόσο για την παρακολούθηση του στόλου των απορριματοφόρων όσο και για τους «έξυπνους κάδους» η χρήση των οποίων μεταξύ άλλων προσφέρει και εξοικονόμηση καυσίμων. «Οι ψηφιακές εφαρμογές μας βοηθούν πάρα πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Από τον «εργαζόμενο ταξιδιώτη» στα επαγγέλματα του Metaverse

Τα προγράμματα υγείας

Επιπλέον ο κ. Φωστηρόπουλος υπενθύμισε ότι το Παλαιό Φάληρο έχει ήδη εδώ και μία 10ετία εμπλακεί σε προγράμματα υγείας. Όπως είπε το Φάληρο ήταν πιλότος για την Ευρώπη σε πρόγραμμα για τον ζαχαρώδη διαβήτη.

Στο Φάληρο επίσης, όπως είπε, ξεκίνησε για πρώτη φορά το gov.gr, με τις ψηφιακές θυρίδες. Ήταν από τους πρώτους δήμους που εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα. Μοναδική επίσης εφαρμογή όπως είπε, είναι ότι μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Viber ο πολίτης λαμβάνει ενημερώσεις για κάθε θέμα που αφορά το Δήμο στο κινητό του, όπως για παράδειγμα που γίνονται rapid test ή ότι υπάρχει σε κάποιο σημείο σπασμένος αγωγός.

Επιπρόσθετα, θέματα όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές ολοκληρώθηκαν πολύ γρήγορα στο δήμο, και λόγω πανδημίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πλατφόρμα «Smart Bear»

Στο πλαίσιο του δεύτερου OT Forum παρουσιάστηκε και μία νέα πλατφόρμα που λανσάρει ο δήμος Παλαιού Φαλήρου και επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν την υγεία τους μέσω εφαρμογής.

Σύμφωνα με το δήμαρχο πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη ψηφιακή υγεία δηλαδή μπορεί κάποιος να παρακολουθεί την υγεία τους μέσα από σύγχρονες και «έξυπνες» συσκευές.

Όπως είπε ο κ. Φωστηρόπουλος στόχος του προγράμματος είναι η υγιής γήρανση. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν 1000 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων οι 700 είναι από τον Δήμο του Π. Φαλήρου και οι υπόλοιποι 300 από την περιφέρεια Πελοποννήσου, να λάβουν αυτή την παροχή για να μάθουμε μέσα από την εφαρμογή της τα αποτελέσματα.

Πιο αναλυτικά η πλατφόρμα «Smart Bear» είναι ένα πρόγραμμα που αφορά ουσιαστικά τους πολίτες άνω των 65 ετών. Εκτός από την Ελλάδα, παράλληλα συμμετέχουν και 6 άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γήρανσης. Δηλαδή στο πρόγραμμα συμμετέχουν πόλεις από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Επιπλέον συμμετέχουν άλλοι 23 φορείς (εταιρείες, οργανισμοί κλπ).

Όπως είπε ο δήμαρχος η χρηματοδότηση είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμα: Ασφάλεια δεδομένων στην εποχή του Metaverse

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κάποια από δύο από μια σειρά συγκεκριμένων παθήσεων (καρδιαγγειακές παθήσεις, βαρηκοΐα, αστάθεια, γνωσιακές λειτουργίες, κατάθλιψη).

Όπως τόνισε ο δήμαρχος το πρόγραμμα δεν αντικαθιστά τον γιατρό του ασθενή, ωστόσο «έρχεται για να δώσει χρήσιμες συμβουλές» σε συνδυασμό με την παροχή έξυπνων συσκευών που θα τον βοηθήσουν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM