Η ελληνική εμπειρία στην έξυπνες πόλεις μέσα από τα μάτια ενός αυτοδιοικητικού και ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα.

Ο κ. Σπύρος Παμπουκίδης αναφερόμενος στην O.T.S. τόνισε ότι πρόκειται για μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού η οποία απασχολεί 200 επιστήμονες, έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται στις εφαρμογές που καλύπτουν ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Βοηθάμε δήμους στη διευκόλυνση της λειτουργίας τους, αλλά πλέον στο επίκεντρο είναι ο πολίτης και η επιχείρηση», είπε ο κ. Παμπουκίδης.

Διαβάστε ακόμα: Από το e-Astypalea στα GR-eco islands

Στο ερώτημα αν οι δήμοι βρίσκουν εύκολα επιχειρήσεις που να ειδικεύονται στις ανάγκες τους, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πέσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τις ανάγκες ψηφιοποίησης, άρα θέλει προσοχή». Αναφέρθηκε μάλιστα στο παρελθόν και στο φαινόμενο να πωλούνται στους δήμους λύσεις που τελικά δεν βοηθούσαν τις πραγματικές ανάγκες. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν οικονομικές λύσεις και ότι «ανοίγει το παιχνίδι», το οποίο θα επιτρέψει και σε ανθρώπους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λόγω όλων αυτών των έργων ψηφιοποίησης.

Διαβάστε ακόμα: Σε τρία χρόνια λύθηκαν παθογένειες ετών

Αναφερόμενος στις έξυπνες πόλεις ο κ. Παμπουκίδης σημείωσε ότι «έξυπνη πόλη είναι οι αποφάσεις» για να συμπληρώσει ότι «η τεχνολογία από μόνη δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη, οι αποφάσεις το κάνουν». Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα της πεζοδρόμησης, για την οποία χρειάζεται απλά μία απόφαση χωρίς να απαιτείται κάποια προηγμένη τεχνολογία. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις πόλεις και να πάρουμε τα βουνά», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να εξασφαλιστούν έξυπνες εργασίες, κατοικίες, σχολεία ώστε να γίνουν βιώσιμες οι πόλεις μας.

«Οι πόλεις είναι αυτές που έκριναν την πορεία της ανθρωπότητας και όχι οι αυτοκρατορίες», ανέφερε ο κ. Παμπουκίδης.

Η καθημερινότητα των ελληνικών πόλεων

Στο θέμα της καθημερινότητας των ελληνικών πόλεων ο ιδρυτής της O.T.S. είπε ότι αυτό που απαιτείται είναι σχεδιασμός και στρατηγική. «Σήμερα μπορούμε να δώσουμε λύσεις» είπε και έδωσε το πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του πιστοποιητικού γέννησης: παλαιότερα κάποιος έπρεπε να συγκεντρώσει 7 πιστοποιητικά, τώρα όλα τελειώνουν από το μαιευτήριο. Επανερχόμενος στο θέμα του σχεδιασμού είπε ότι χρειάζεται καθώς σε μία πόλη χρειάζονται σειρά μελετών (πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, περιβαλλοντικές κλπ) για να ολοκληρωθεί μία παρέμβαση.

Στο θέμα της καθημερινότητας των ελληνικών πόλεων σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τη βιωσιμότητα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Παμπουκίδη ότι «η τεχνολογία δεν είναι το παν, είναι το μέσο για να φτιάξουμε βιώσιμες πόλεις». Σαν επόμενο βήμα στη δημιουργία της έξυπνης πόλης, ανέφερε την ενέργεια, όχι μόνο λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης. «Πρέπει να ξαναδούμε τα έξυπνα δίκτυα, την αποθήκευση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, τη μεταφορά ενέργειας από το αυτοκίνητο στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου. Επιπλέον, τόνισε ότι κατά το παρελθόν πρόβλημα υπήρξε στην επικοινωνία ανάμεσα στον πολίτη και τη δημόσια διοίκηση, «πρέπει να γεμίσει το κενό με εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Παραδείγμα λύσεων

Σαν ένα παράδειγμα λύσεων που μπορούν να προσφέρουν οι δήμοι ο κ. Παμπουκίδης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης από τους δήμους και το πρόβλημα με την καθυστερημένη αποστολή των έντυπων λογαριασμών. Λύση θα μπορούσε να είναι ο λογαριασμός να πηγαίνει στο email του πολίτη και να μπορεί να γίνει ηλεκτρονική πληρωμή. «Όπως ψηφιοποιήθηκαν οι τράπεζες το ίδιο πρέπει να γίνει και στους δήμους, όλες οι συναλλαγές να μπορούν να γίνουν και ψηφιακά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπουκίδης.

Ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν καθώς διανύουμε μία εξαιρετική συγκυρία: πολίτες ώριμοι στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολιτική ηγεσία πρόθυμη με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και τέλος σημαντική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «τόσα χρήματα δεν έχουν ξανά υπάρξει για την αυτοδιοίκηση» ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από τον δήμο Τρικκαίων όπως για την κράτηση θέση σε γήπεδα και χώρους άθλησης, την υποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις καταστροφών από φυσικές καταστροφές, τον έλεγχο συνεργείων συντήρησης εγκαταστάσεων π.χ. παιδικές χαρές.

Κλείνοντας, ο κ. Παμπουκίδης αναφέρθηκε ότι η O.T.S. εστιάζει σε λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ότι στόχος είναι οι λύσεις αυτές να βρουν εφαρμογή και εκτός Ελλάδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM