Τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α », που δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια παραγόμενη από ηλιακή ενέργεια χωρίς να εγκαταστήσουν ηλιακά πάνελς, ανέλυσε από το βήμα του OT Forum 2 ο κ. Κώστας Καλογιάννης, Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας ΗΡΩΝ.

Αρχικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καλογιάννης απέδωσε την αύξηση της τιμής του ρεύματος στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που οφείλεται σε μια σειρά παράγοντες: Στην αυξημένη κατανάλωση λόγω του ψυχρού χειμώνα, στη μείωση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές μονάδες λόγω της ξηρασίας, στην ταχύτατη αύξηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τα lockdowns, και κατόπιν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απειλές από τη Ρωσία για την τροφοδοσία της Ευρώπης καθώς και τον ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για την προσέλκυση φορτίων LNG. Έτσι παρατηρείται οκταπλασιασμός της τιμής αερίου που μεταφράζεται σε πενταπλασιασμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αν προσθέσουμε τον υπερδιπλασιασμό του κόστους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα», είπε.

Εξήγησε ότι η τιμή του ρεύματος δεν μειώνεται παρά την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ λόγω του μηχανισμού που ορίζει ότι οι παραγωγοί αποζημιώνονται με βάση το κόστος παραγωγής της ακριβότερης ομάδας, δηλαδή το φυσικό αέριο.

Το ««ΗΡΩΝ ΕΝ.Α»

Περνώντας στο πρόγραμμα «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α », έκανε λόγο για «πρόταση ενεργειακής ανεξαρτησίας». «Πρόκειται για ένα καινοτόμο, πρωτοποριακό πρόγραμμα με το οποίο οι πελάτες μπορούν να μειώσουν έως και να μηδενίσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε. Εξηγώντας πώς λειτουργεί, ανέφερε: «Φανταστείτε ότι έχετε ένα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα σας, χωρίς να το έχετε. Το έχει ο “Ήρων” στη Θήβα. Ο πελάτης ενοικιάζει ένα κομμάτι από το φωτοβολταϊκό. Τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση του ρεύματος του φωτοβολταϊκού πέφτει με τη μορφή εκπτώσεων στον λογαριασμό ρεύματος». Έτσι, όπως εξήγησε, όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση που μισθώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι εκπτώσεις και κατ’ επέκταση τόσο περισσότερο θα μειωθεί ο λογαριασμός του. Αν είναι ικανή η επιφάνεια, θα μπορούσε μέχρι και να μηδενιστεί ο λογαριασμός.

«Η απόδοση εξαρτάται από την ηλιοφάνεια και είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι. Επειδή οι τιμές χονδρικής είναι ψηλά, μέσω του “ΗΡΩΝ ΕΝ.Α ” η πώληση της ενέργειας αποζημιώνεται ακριβά και η απόδοση (οι εκπτώσεις δηλαδή) είναι υψηλές». Ανέφερε ότι οι εκπτώσεις που προσέφερε το πρόγραμμα το 2021 ήταν 15%, ενώ το 2022 άγγιξαν το 30%.

Οι προϋποθέσεις

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις του προγράμματος, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι πρέπει ο καταναλωτής να είναι πελάτης της «Ήρων» και να έχει ενεργοποιημένο πρόγραμμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, να καταβάλει ένα ποσό συμμετοχής, με το ελάχιστο να ορίζεται στα 100 ευρώ. «Υπογράφεται συμβόλαιο, καταβάλλεται το ποσό και κατόπιν το Ήρων 1 έχει ενεργοποιηθεί», είπε. Στον επόμενο λογαριασμό υπολογίζονται οι πρώτες εκπτώσεις. Ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του μία περίοδο τριών ετών για να αυξήσει τη συμμετοχή του.

Λύση

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της «Ήρων» ανέφερε ότι το πρόγραμμα της εταιρείας αποτελεί λύση γιατί «δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκό στη στέγη». Έτσι δεν χρειάζεται να έχει κανείς την οικονομική ευχέρεια, τον χώρο και τη διάθεση εμπλοκής με τη διαδικασία αδειοδότησης για να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό στην ταράτσα του – το οποίο άλλωστε πρέπει να συντηρείται, ενώ δεν μεταφέρεται σε περίπτωση μετακόμισης.

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι το «ΗΡΩΝ ΕΝ.Α » διαθέτει ήδη 15.000 πελάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εγγράφηκαν το τελευταίο διάστημα επειδή το πρόγραμμα αντισταθμίζει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Η ρήτρα αναπροσαρμογής αυξάνει (το κόστος), ο “Ήρων” κατεβάζει και ως έναν βαθμό αντισταθμίζει» τις τιμές του ρεύματος, κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
OT FORUM 2 – Παμπουκίδης (OTS): Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία
OT FORUM |

Παμπουκίδης στο ΟΤ FORUM: Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία

Ο Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, και ο Σπύρος Παμπουκίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της O.T.S., αναλύουν την ελληνική εμπειρία διαμόρφωσης έξυπνων πόλεων

OT FORUM 2 – Ροδιανός Αντωνακόπουλος: Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα είναι μια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας
OT FORUM |

Ροδιανός Αντωνακόπουλος στο OT FORUM: Πώς θα είναι ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος

Οι βασικές οδικές αρτηρίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προσφέρουν δυνατότητες για βιώσιμες πρακτικές, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός»

OT FORUM 2 – Yuval Rooz: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά
OT FORUM |

Yuval Rooz στο ΟΤ FORUM: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά

Ο Yuval Rooz, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Digital Asset, αναλύει θέματα που άπτονται του metaverse ειδικά σε επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων, συσκευών wearable αλλά και κοινωνικών σχέσεων

OT FORUM 2: Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό – Ολοκληρώθηκε το OT Forum Meta-Living
OT FORUM |

Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό

Το μέλλον που είναι ήδη εδώ φώτισε το δεύτερο ΟΤ Forum Meta – Living και η τεράστια επιτυχία του με μεγάλη συμμετοχή του κοινού αποδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, ώστε οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των αλλαγών, των προκλήσεων και της γνώσης, προκειμένου η επόμενη μέρα να σχεδιαστεί σωστά και να είναι καλύτερη.