Σε αυτό το άρθρο διερευνούμε εάν η τιμή των £3 δισεκ. που φέρεται να ζήτησε η ιδιοκτησία της Τσέλσι για την πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδος είναι εύλογη υπό το πρίσμα της θεμελιώδους ανάλυσης.

Για τον σκοπό αυτό, συνδυάζουμε [1] τη θεμελιώδη αξία του brand name του συλλόγου, την οποία εκτιμούμε βάσει του θεμελιώδους υποδείγματος των Bertsatos και Sapountzoglou (2021, http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.29747.14886) περί αποτιμήσεως αξίας αθλητικών ομάδων και γηπέδων – το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικώς για την αποτίμηση αξίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της Λεωφόρου – και [2], την επίσημη τοποθέτηση της ιδιοκτησίας, όπως αυτή αναφέρεται στις 02 Μαρτίου 2022, όπου η υφιστάμενη διοίκηση δεν ζητά την αποπληρωμή των δανείων που αυτή έχει χορηγήσει στην ομάδα κατά τη θητεία της στο σύλλογο αρχομένης τον Ιούλιο του 2003.

Τι δείχνουν οι προσομοιώσεις

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις μας και τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούνιο 2021, βρίσκουμε ότι η μέση θεμελιώδης αξία του brand name της Τσέλσι ανέρχεται στα £4,558 δισεκ.. Επιπλέον, δείχνουμε ότι οποιαδήποτε τιμή πωλήσεως στο 95% διάστημα εμπιστοσύνης (αποτελούμενο από τα 2,5ο και 97,5ο ποσοστημόρια της κατανομής του τιμήματος πωλήσεως), δηλαδή £2,076 δισεκ. έως £4,390 δισεκ., δικαιολογείται υπό το πρίσμα της θεμελιώδους ανάλυσης. Αναμένεται ότι, όσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του πωλητή, ή/και όσο μικρότερη η διαπραγματευτική δύναμη του αγοραστή, ή/και όσο μεγαλύτερη η επιθυμία του αγοραστή να ολοκληρώσει τη συμφωνία, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να βρίσκεται η καταληκτική τιμή συμφωνίας στο άνω μέρος της κατανομής.

Σχολιασμός εξελίξεων επί του θέματος – Επικαιροποίηση Ιουνίου 2022:

Στις 07 Μαΐου 2022 ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πώληση της ποδοσφαιρική ομάδος της Τσέλσι έναντι £4,25 δισεκ., εκ των οποίων τα £2,50 δισεκ. προορίζονται για την αγορά των μετοχών του συλλόγου με το ποσό αυτό να διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, και τα £1,75 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συλλόγου (https://www.chelseafc.com/en/news/2022/05/06/club-statement), ενώ στις 30 Μαΐου 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδος (https://www.chelseafc.com/en/news/2022/05/30/consortium-led-by-todd-boehly-and-clearlake-capital-completes-ac). Αυτό συνιστά θετική εξέλιξη για τους υποστηρικτές της Τσέλσι καθώς η υφιστάμενη διοίκηση παραδίδει τα σκήπτρα στην επόμενη έχοντας επιτύχει μία εξαιρετική συμφωνία για το μέλλον του συλλόγου και διασφαλίσει παράλληλα επαρκή χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια προς όφελος της ομάδος.

Η τιμή των £4,25 δισεκ. αντιστοιχεί στο 96,47ο ποσοστημόριο της εκτιμηθείσας κατανομής του τιμήματος πωλήσεως. Υπολογίζοντας τη μελλοντική αξία της εν λόγω κατανομής στα τέλη Απριλίου 2022 με βάση την ελάχιστη τιμή (για συντηρητικότητα) του προεξοφλητικού επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκε στις προσομοιώσεις, τα £4,25 δισεκ. αντιστοιχούν στο 95,59ο ποσοστημόριο της κατανομής, ενώ υπολογίζοντάς τη με βάση τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου Ιουνίου 2021 – Απριλίου 2022 (μεταβολή του δείκτη τιμών CPIH από 111,4 σε 119), τα £4,25 δισεκ. αντιστοιχούν στο 93,29ο ποσοστημόριο της κατανομής. Ως εκ τούτου η τιμή των £4,25 δισεκ. ανήκει σχεδόν στο υψηλό 7% της εκτιμηθείσας κατανομής. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο δείχνει το πνεύμα συντηρητικότητας του θεμελιώδους υποδείγματος των Bertsatos και Sapountzoglou (2021).

Αυτή η επιτυχία του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος της Οικονομικής Επιστήμης, και φυσικά του Ο.Π.Α., καθίσταται περισσότερο αξιοσημείωτη αν συνυπολογίσουμε τα κάτωθι: Τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης και ειδικοί του κλάδου (football finance experts & financial assessors) διαρκώς επεσήμαναν από την αρχή της είδησης της πώλησης της Τσέλσι ότι τα £3 δισεκ. είναι υπερβολικά πολλά (“seems a stretch” και “would be a stretch” χαρακτηριστικά ανέφεραν) και ότι η εύλογη τιμή είναι £1,6 δισεκ., η οποία υπολογίζεται ως τα έσοδα της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 της Τσέλσι επί 4, όπου ο πολλαπλασιαστής 4 προέρχεται από τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε σχέση με τα έσοδά της την αγωνιστική περίοδο 2020-2021.

Το ερευνητικό δοκίμιο εδώ.

Πηγές:

{1}  https://news.sky.com/story/abramovich-slaps-3bn-price-tag-on-chelsea-as-russian-sets-bid-deadline-12555595

{2}  https://inews.co.uk/sport/football/chelsea-takeover-roman-abramovich-sell-club-stamford-bridge-capacity-1494804?ico=in-line_link

{3}  https://www.nasdaq.com/articles/chelseas-sale-proceeds-may-not-amount-to-much

{4}  https://inews.co.uk/sport/football/how-much-chelsea-sell-club-cost-owner-roman-abramovich-russia-ukraine-1495792

* O Γεώργιος Μπερτσάτος είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γεράσιμος Σαπουντζόγλου είναι Αφυπηρετήσας Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανετπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
O Bill Russell, o Τζον Κόρφας και το άθλημα των «ψηλών»
Academia |

O Bill Russell, o Τζον Κόρφας και το άθλημα των «ψηλών»

Ο Μπιλ Ράσελ (Bill Russell) έφυγε στα 88 του χρόνια, από φυσικά αίτια, πλήρης ημερών και τίτλων. Έφυγε όπως φεύγουν οι νικητές, κλέβοντας τη βασίλισσα του μεγάλου μπασκετικού χορού που ακούει στο όνομα «Πλανήτης ΝΒΑ».

Παγκρήτια Δημοσκόπηση ΕΛΜΕΠΑ για την Ανάπτυξη: Πρόβλημα η Ακρίβεια, Ελπίδα ο Τουρισμός
Academia |

Παγκρήτια Δημοσκόπηση ΕΛΜΕΠΑ για την Ανάπτυξη: Πρόβλημα η Ακρίβεια, Ελπίδα ο Τουρισμός

Οι πολίτες της Κρήτης ζητούν περαιτέρω ανάπτυξη μέσω του τουρισμού αλλά με επιπλέον ενίσχυση των υποδομών. Pυλώνας ανάπτυξης είναι και οι εξαγωγές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη προώθηση των τοπικών προϊόντων με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις,

Ανάκαμψη 3,5% για το 2022 και 3,1% βλέπει για την Ελλάδα η Fitch
Academia |

Ανάκαμψη 3,5% για το 2022 και 3,1% βλέπει για την Ελλάδα η Fitch

Οι διαρθρωτικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία αποτελούνται από ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, ένα τρομερό δημογραφικό προφίλ και ελάχιστη πρόοδο στη βελτίωση της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια.

Νέα Διαδικασία Προσέγγισης Πελατών στην Υπεύθυνη Επένδυση
Academia |

Νέα Διαδικασία Προσέγγισης Πελατών στην Υπεύθυνη Επένδυση

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία προσέγγισης πελατών, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού κλάδου καλούνται να κάνουν συνέντευξη στους πελάτες τους για να καθορίσουν το προφίλ κινδύνου τους, το οποίο βασίζεται στο ποσό των περιουσιακών στοιχείων τους, τη γνώση των χρηματοοικονομικών προϊόντων, τον επενδυτικό ορίζοντα, την ανοχή κινδύνου, κλπ.