Στα ύψη έφτασε το κόστος δανεισμού στην Ιταλία και μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης χρέους που έπληττε την Ευρωζώνη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αποσύρει τα μέτρα στήριξης επηρεάζοντας άμεσα τις αγορές ομολόγων, κυρίως των πιο ευάλωτων κρατών της περιοχής και ειδικότερα του Νότου.

Σήμερα η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε, μέσω δημοπρασίας, στην πώληση 5ετών και 10ετών ομολόγων συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται στο υψηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κινδυνεύει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα από το δημόσιο χρέος; 

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ έπιασαν το 3,47% και στα 5ετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ έπιασαν τα 2,74%. Πρόκειται για επίπεδα που η Ιταλία είχε να δει από το 2014 και 2013 για αντίστοιχες δημοπρασίες ομολόγων.

Διαβάστε επίσης: Παράθυρο ύφεσης ανοίγει η ΕΚΤ 

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ιταλία είχε προχωρήσει σε διάθεση 10ετών ομολόγων με απόδοση στο 3,1%.

Θυμίζουμε πως η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που τον περασμένο μήνα έφτασε στο 8,1%, με φόντο την κρίση που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υποχρέωσε την ΕΚΤ να ακολουθήσει το ρεύμα έτερων μεγάλων κεντρικών τραπεζών δρομολογώντας την αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής. Συγκεκριμένα έστειλε σήμα για αύξηση των επιτοκίων από το συμβούλιο του Ιουλίου και πιθανότατα και τον Σεπτέμβριο.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις της, πως η ΕΚΤ θα δράσει με έναν αποφασιστικό τρόπο βάζοντας σε προτεραιότητα την ανάγκη μείωσης των τιμών, κάτι που θα γίνει με την απόσυρση των μέτρων στήριξης και την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2011.

Η αντιστροφή της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων επηρεάζοντας κυρίως τις αγορές των πιο ευάλωτων οικονομιών και ανοίγοντας τη ψαλίδα του spread, της διαφοράς δηλαδή μεταξύ των ομολόγων των κρατών αυτών, όπως η Ιταλία και των ομολόγων της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή