Ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης αφήνει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες να συνυπολογίσουν μια πιθανή ύφεση στα επιχειρηματικά τους σχέδια, με σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτόν τον νέο υπολογισμό για την έγκριση προτάσεων πληρωμής μερισμάτων, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία.

Διαβάστε επίσης: Η Λαγκάρντ θα δυσκολευτεί να κάνει κόλπο α λα Μάριο Ντράγκι

Ναι μεν αλλά

Ωστόσο, η ΕΚΤ συνεχίζει να προβλέπει σταθερά οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο έτος, αλλά έχει υποστηρίξει ότι μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, θα μπορούσε -σε ένα δυσμενές σενάριο- να παρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε βαθιά ύφεση το επόμενο έτος .

«Θα προτείνουμε να ζητήσουμε από τις τράπεζες να υπολογίσουν εκ νέου τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, συμπεριλαμβανομένου επίσης πιθανού εμπάργκο φυσικού αερίου ή ενός σεναρίου ύφεσης, και να το χρησιμοποιήσουν επίσης για να ελέγξουν τα σχέδιά διανομής τους », είπε ο Ενρία στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Λουίς ντε Γκίντος: Eρχεται νέα ομπρέλα προστασίας για τα ομόλογα

Στο Εποπτικό η πρόταση

Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ενρία στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Ενώ μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, όπως προτείνει η ΕΚΤ, θα ωφελούσε γενικά τις τράπεζες, ο Ενρία προειδοποίησε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος πιο απότομης, άτακτης αύξησης των επιτοκίων, η οποία στη συνέχεια θα έπληττε τους πελάτες, ειδικά στην περίπτωση υψηλής μόχλευσης.

Διαβάστε επίσης: Ράινχαρτ-Παγκόσμια Τράπεζα: Η φετινή κρίση έχει περισσότερα καθοδικά ρίσκα από αυτή του 2008

Αστάθεια

«Το τρέχον περιβάλλον, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από αυξημένη αστάθεια και χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η κερδοφορία και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ενδέχεται να επηρεαστούν από δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις», δήλωσε ο Ενρία.

Προς το παρόν, ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και τα αποτελέσματα των συναλλαγών είναι σταθερά, οδηγώντας σε θετικές τάσεις στα καθαρά λειτουργικά έσοδα, είπε ο Ενρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή