
Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι φέτος, καθώς η Ευρώπη και η δυτική κοινότητα ευρύτερα προσπαθεί να διαχειριστεί τις περικοπές που έχει αποφασίσει στις εισαγωγές ρωσικού αργού. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, μεταξύ 34 επιφανών οικονομολόγων και αναλυτών, την ώρα που τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ σε νέα συνεδρίαση τους αποφάσισαν να κρατήσουν στάση αναμονής διατηρώντας αμετάβλητη την πολιτική τους για την καλοκαιρινή περίοδο.
Διαβάστε επίσης: Ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο της ενέργειας;
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Μικρότερη ζήτηση για πετρέλαιο το 2023 λόγω πληθωρισμού
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση έδειξε πως οι αναλυτές περιμένουν πως ο μέσος όρος τιμής του μαύρου χρυσού θα διαμορφωθεί φέτος στα 106,82 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται μακράν για την υψηλότερη τιμή που έχει προβλεφθεί σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου μέχρι τώρα φέτος.
Διαβάστε επίσης: Πώς οι υδρογονάνθρακες χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ενδεικτικά σε προηγούμενη δημοσκόπηση, το Μάιο, η μέση προβλεπόμενη τιμή ήταν στα 101,89 δολάρια το βαρέλι.
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα
Σήμερα, η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί στα 115,69 δολάρια το βαρέλι, όμως και πάλι παραμένει σε επίπεδα ιδιαίτερα πιεστικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο η τιμή διαμορφώνεται περίπου στα 105 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα το παγκόσμιο πλεόνασμα στην παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται κάτω από τα μισά σε σχέση με τον μέσο όρο του 2021, καθώς ο πόλεμος και οι κυρώσεις έχουν κλονίσει τον κλάδο. Οι ρωσικές εξαγωγές αναλογούν περίπου στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς.
Παρά την ανησυχία για την επιβράδυνση των οικονομιών, τα επίπεδα ζήτησης παραμένουν υψηλά. Οι αναλυτές προβλέπουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης θα κυμανθεί στα 2,3 με 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και στα 2 με 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023.

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ
Την ίδια ώρα παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, πολλά κράτη μέλη –κυρίως κάποιες Αφρικανικές χώρες- δυσκολεύονται ήδη να «πιάνουν» τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν, καθώς η οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων προκάλεσε σημαντική μείωση στις επενδύσεις στον κλάδο.
Μιλώντας στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνάντησης του G7, o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του διότι από όλα τα μέλη του καρτέλ, μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορούν να καλύψουν την αύξηση της παραγωγής και αυτό μάλλον οριακά.
Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+ ξεκίνησαν από χθες ένα νέο γύρο διήμερων επαφών, που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα με το καρτέλ να αποφασίζει να κρατήσει στάση αναμονής για την υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο.
Θυμίζουμε πως οι πετρελαϊοπαραγωγικές χώρες, σε συνεδρίαση τους στις αρχές Ιουνίου, ενέδωσαν στις διεθνείς πιέσεις αποφασίζοντας να ανοίξουν λίγο παραπάνω τις στρόφιγγες. Συγκεκριμένα αποφάσισαν αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σήμερα περιορίστηκαν να εγκρίνουν την συνέχιση των επιπέδων αυτών, αλλά αποφεύγοντας τελικά να ανοίξουν τη συζήτηση για τα επίπεδα παραγωγής από τον Σεπτέμβριο.


Latest News

Η ενεργειακή κρίση αλλάζει τα δεδομένα «καλών» και «κακών» μαθητών
Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

ΙΕΑ: Ενισχύεται η στροφή στο πετρέλαιο αλλά και οι αντιξοότητες στην οικονομία
Τι αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του ο Διεθνές Οργανισμός Ενέργειας

Ισπανία: Στους 27 βαθμούς «κλειδώνει» ο κλιματισμός - Πού σβήνουν τα φώτα
Στόχος της Μαδρίτης, η μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 7% εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα

Επανήλθε η ροή ρωσικού πετρελαίου μέσω Ουκρανίας
Η ουγγρική MOL έδωσε λύση πριν δυσκολέψει η κατάσταση, πληρώνοντας τις χρεώσεις που εκρεμμούσαν προς το Κίεβο για λογαριασμό της Μόσχας.

Η συμφωνία με το Ιράν θα ρίξει το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για μια νέα συμφωνία, που εξαρτάται από σημαντικές – και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις εκατέρωθεν. Γιατί είναι σημαντικό το πετρέλαιο του Ιράν.

Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα: Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο
Στο νέο βιβλίο του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη παρουσιάζονται οι λόγοι για τη σφοδρότητα με την οποίαν εκδηλώνεται την Ελλάδα η ενεργειακή κρίση

Βρετανία: Σε ιστορικά υψηλά τα ενεργειακά χρέη των καταναλωτών
Μεγάλη η πρόκληση για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα

Κίνημα «Δεν πληρώνω» στη Βρετανία
Η κυβέρνηση του Λονδίνου προειδοποιεί για τις συνέπειες της «ενεργειακής ανταρσίας», προτείνει λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και σχεδιάζει προγράμματα στήριξης των καταναλωτών

Το λιανεμπόριο σβήνει τα φώτα και μειώνει ωράρια
Πώς απαντούν οι λιανοπωλητές στην Ευρώπη στους υψηλούς λογαριασμούς

Σοκ στη Βρετανία - Καταρτίζει οργανωμένα σχέδια blackout
Τι αναφέρει το χειρότερο πιθανό σενάριο για τη Βρετανία